Tips om tot rust te komen in de natuur

De huidige maatschappij is nogal hectisch. Je bent continu druk, de druk ligt hoog om te presteren en men verwacht veel van je. Merk je dit aan je stresslevel? Of voel je gewoon dat je heel erg druk bent? Dan is het aan te raden om even tot rust te komen in de natuur.

Er zijn verschillende mogelijkheden om tot rust te komen door gebruik te maken van de natuur. Met onderstaande tips weet je dit op een ideale manier te doen.

Lees snel verder om erachter komen hoe jij kunt ontspannen in de natuur!

Plan wekelijks tijd in voor een bezoek aan een natuurgebied

Het advies is om elke week tijd vrij te maken voor het bezoeken van een natuurgebied. Zo kan je de ene week wandelen in het bos en kan je de volgende week wandelen in de heide. Door meerdere natuurgebieden te bezoeken, ga je de pracht en praal van de verschillende natuurgebieden des te meer waarderen.

Gelukkig hebben we in Nederland zoveel natuurgebieden dat er altijd wel een gebied dichtbij ligt. Elke dag een half uur wandelen doet wonderen! En daarvoor hoef je echt niet een uur te rijden naar een speciaal gebied. Elk natuurgebied of bos is hiervoor geschikt.

Huur een hutje op de heide

Wil je echt helemaal tot rust komen? Maar, wil je ook nog kunnen werken? Dan is het advies om een hutje op de heide te huren. Je kunt hiermee werken in de natuur, terwijl je ook tot rust komt. Elke ochtend als je in je hutje op de heide wakker wordt, kijk je direct uit over de prachtige natuur.

Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je een heerlijk verblijf rondom de heide kunt huren. En dan hoef je echt niet een luxe accommodatie met alles erop en eraan te huren. Een basic verblijf midden in de natuur is perfect om weer even op te laden.

Tot rust komen in Westerwolde
Natuurhuisje Westerwolde

✔️ 2 personen

✔️ Op de heide

✔️ Zwembad

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Zuurdijk
Natuurhuisje Zuurdijk

✔️ 3 personen

✔️ Op de heide

✔️ Open haard

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Tot rust komen in Maarheeze
Natuurhuisje Maarheeze

✔️ 6 personen

✔️ Op de heide

✔️ Sfeervol

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Maak lange wandelingen

Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door lange wandelingen te maken, komt je brein volledig tot rust. Met name in de huidige hectische maatschappij is dat zéér wenselijk. Het maken van lange wandelingen in de natuur is dan ook erg aan te raden.

Maar ook korte wandelingen doen een hoop met lichaam en geest. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling in je lunchpauze of na je werk. Door elke dag minimaal een half uur te wandelen geef je jouw geest en lichaam de kans om zich te herstellen.

Ga op zoek naar wilde dieren

Om wilde dieren in de natuur te bekijken, hoef je echt niet naar Afrika toe. Ook in ons land kan je in bepaalde natuurgebieden van prachtige, wilde dieren genieten. De zoektocht naar deze dieren is niet alleen spannend, maar is ook nog erg leuk.

Zeker als je wilde dieren rond ziet lopen, geniet je van een uniek gevoel. Een uniek gevoel waarmee je eigenlijk alles om je heen vergeet. Grote kans dat je nadien elke week op zoek wilt gaan naar wilde dieren in de natuur.

Ga op een survivaltocht

Overleven in de natuur klinkt vrij heftig, maar dit hoeft niet altijd heftig te zijn. Je kunt bijvoorbeeld op een survivaltocht gaan, waarbij je géén smartphone mee mag nemen. Je bent nu op jezelf aangewezen om de weg naar een bepaald punt terug te vinden. Ook dit is erg spannend, maar werkt tegelijkertijd ook rustgevend.

Maar ook een weekendje weg zonder telefoon, laptop en andere technologie kan als survivallen voelen. In plaats van de hele dag bereikbaar te zijn kun je de aandacht of jezelf en de omgeving focussen. Misschien kunnen we dit wel survivallen voor millennials noemen!

Ga lekker sporten

Ook is het advies om lekker te sporten in de natuur. Door te sporten, geniet je sowieso al van de nodige gezondheidsvoordelen. Het is goed voor je lichaam, voor je doorbloeding, voor je spieren en voor je innerlijke rust. Tegelijkertijd is het ook goed voor je geest; je kunt door te sporten echt even je koppie leeg maken.

Zeker als je in de buurt van een natuurgebied woont, kan je prachtige wandel-, fiets- of hardlooptochten maken. Dit hoeft echt niet per se een heel groot natuurgebied te zijn. Als je in je buurt een klein park hebt, kan je daar ook heerlijk doorheen wandelen. Grote kans dat je tijdens zo’n wandeling al heerlijk tot rust komt.

Verdiep je in de natuur

Iets wat ook nog aan te raden is, is om je in de natuur te verdiepen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de insecten die in je buurt wonen. Verdiep je eens in de manieren waarop je vogels naar je tuin toe kunt trekken. Of verdiep je eens in de manier waarop bepaalde dieren in ons land de winters overleven.

Door je in dergelijke aspecten te verdiepen, ga je met een hele andere blik naar de flora en fauna kijken. Erg leuk, leerzaam en ontspannend.

In elk natuurgebied vind je andere dieren en planten. Dat maakt het juist zo leuk! In elk bos, natuurgebied of Nationaal park valt er van alles te ontdekken.

De Nederlandse flora en fauna kan je verrassen!

Trek er met andere op uit

Heb je een vriend of vriendin die ook gek op de natuur is? Trek er dan samen op uit. Je deelt hiermee niet alleen herinneringen met elkaar, maar je vormt ook voor elkaar een stok achter de deur. Als je even geen zin om een lange wandeling te maken hebt, vormt je vriend of vriendin de stok achter de deur. De stok achter de deur om juist wél te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld een huisje huren met je partner of met het hele gezin. Door regelmatig quality tijd door te brengen zal je merken dat de band onderling versterkt word.

Ga een weekendje weg in Nederland

Wil je echt volledig tot rust komen in de natuur? Dan doe je er verstandig aan om een heel weekend weg te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een weekendje naar Gelderland, naar Limburg of naar Drenthe toe gaan. Ons land lijkt op voorhand niet al te veel te bieden, maar schijn bedriegt. In alle provincies in ons land geniet je van prachtige natuurgebieden.

Waarom het aan te raden is om een heel weekendje weg te gaan? Omdat je dan echt even tot rust kunt komen. Je hoeft niks gehaast te doen, aangezien je weet dat je de nodige tijd ter plekke hebt. Grote kans dat je hierdoor echt volledig tot rust gaat komen.

Tip: Lees hier meer over weekendjes weg in Nederland

Trek er met je hond op uit

Ben je het trotse baasje van een trouwe viervoeter? Hoe leuk is het dan om samen met je hond de natuur te ontdekken? Wij kunnen je één ding verklappen: dat is echt heel leuk om te doen. Ontdek de natuurgebieden bij je in de buurt en breid deze cirkel steeds verder uit. De komende jaren kan je op deze manier heel Nederland ontdekken. Samen met je hond is dit onwijs leuk en rustgevend om te doen.

Nog een extra tip vanuit onze kant; trek er samen met je hond op uit, maar laat je telefoon lekker thuis. Op die manier word je door niks of niemand gestoord en kom je echt even tot rust. Deze quality time samen met je trouwe viervoeter is ook nog eens onvergetelijk.

Genieten in de natuur? In Nederland heb je daar voldoende mogelijkheden voor. Ga op zoek naar mooie natuurgebieden bij je in de buurt en kom in beweging. Dit is goed voor je gemoedstoestand, voor je lichaam en voor je geest en brein!

Ja, ik wil tot rust komen

in de Nederlandse natuur!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *