Ontdek de top 15 meest geliefde natuurgebieden in Zeeland

Deze provincie wordt omringd door water waardoor het rijk is aan natuurgebieden in Zeeland. Elk gebied, van duinen tot bossen, vertelt een eigen verhaal. Deze plekken bieden niet alleen rust maar ook avontuur voor iedereen die houdt van de buitenlucht. We ontdekken hier regelmatig unieke dieren en planten, wat elk bezoek bijzonder maakt.

De kustlijn van Zeeland is bezaaid met paden voor wandelaars en fietsers. Onderweg kom je onder andere langs prachtige vergezichten en stille stranden. Deze routes zijn toegankelijk en nodigen uit om de schoonheid van de provincie op eigen tempo te verkennen.

Tevens spelen watergebieden een grote rol in het landschap! Van de Oosterschelde tot kleine kreken, overal vind je een rijkdom aan leven. Het is fascinerend om te zien hoe water en land elkaar ontmoeten en een thuis bieden aan vele soorten.

Laten we samen de diversiteit en schoonheid van de natuurgebieden in Zeeland ontdekken.

Nationaal Park Oosterschelde

Het Nationaal Park Oosterschelde is een adembenemend natuurgebied in Zeeland waar het water het landschap regeert. Dit grootste nationale park van Nederland is uniek door zijn open verbinding met de Noordzee, wat zorgt voor een rijke biodiversiteit. Het landschap bestaat niet alleen uit water en zandplaten maar ook uit schorren en slikken.

Wandelen en fietsen langs de Oosterschelde biedt een unieke ervaring. De paden langs de kust en door de aangrenzende natuurgebieden bieden namelijk prachtig uitzicht! Tevens maken deze vergezichten het mogelijk om zeehonden en vogels in hun natuurlijke habitat te observeren. En dat is natuurlijk ontzettend tof!

De Oosterschelde is niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers maar biedt ook een kans om de unieke interactie tussen land en water te ervaren. Elk bezoek aan dit gebied is een nieuwe ontdekking van de wonderschone natuur die deze provincie te bieden heeft.

Nationaal Park Oosterschelde | Natuurverslaving
Nationaal Park Oosterschelde

De Manteling van Walcheren

De Manteling van Walcheren is een uniek natuurgebied in Zeeland waar natuur en historie samenkomen. Dit gebied staat voornamelijk bekend om zijn bossen die direct aan de kustlijn liggen. Deze combinatie biedt een bijzondere mix van landschappen waardoor het een populair gebied is onder natuurliefhebbers.

De dichte bossen gaan over in open duinlandschappen en zandstranden wat de Manteling een unieke plek maakt. De aanwezigheid van oude landhuizen en kastelen voegt een historische dimensie toe aan de natuurlijke schoonheid.

Wandelen en fietsen door de Manteling is een avontuur. De goed onderhouden paden leiden je langs de mooiste plekjes van het gebied, van schaduwrijke bosgebieden tot de verfrissende zeelucht langs de kust. Deze diversiteit aan routes zorgt ervoor dat zowel de rustzoeker als de actieve ontdekker hier volop kan genieten.

De Manteling is niet alleen een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers, maar ook een bron van inspiratie. De unieke combinatie van natuurlijke en historische elementen maakt elk bezoek memorabel.

De Manteling van Walcheren | Natuurverslaving
De Manteling van Walcheren

Cadzand

Cadzand is een plek waar de natuur spreekt. Omringd door brede stranden en unieke duinlandschappen biedt dit gebied een rustige ontsnapping uit het dagelijks leven. De diversiteit van het landschap maakt Cadzand bijzonder! Hier vind je namelijk niet alleen rust, maar ook een rijke biodiversiteit die elke natuurliefhebber zal waarderen.

Wandelen en fietsen in Cadzand zijn populaire activiteiten die bezoekers dichter bij de natuur brengen. Deze paden bieden niet alleen unieke uitzichten maar ook de kans om zeldzame vogels en planten te spotten. Of wat dacht je van een strandwandeling? Tijdens elk seizoen valt er iets anders te zien waardoor je niet snel uitgekeken raakt op de omgeving!

Daarnaast is het ook ontzettend tof om na een heerlijke wandeling het gezellige dorp te verkennen. Het is een échte badplaats en dan zie je ook in alles terug.

Cadzand | Natuurverslaving
Cadzand

Neeltje Jans

Neeltje Jans is één van de mooiste natuurgebieden in Zeeland en heeft een rijke historie en unieke natuurlijke schoonheid. Dit stukje land in de Oosterschelde is niet alleen bekend door het Deltapark Neeltje Jans, maar ook door de adembenemende landschappen en de diversiteit aan flora en fauna die het te bieden heeft. De combinatie van waterwerken en natuur maakt dit gebied onderscheidend.

De landschappen van Neeltje Jans variëren van zandstranden tot waterrijke omgevingen en bieden unieke wandel- en fietsmogelijkheden. Bezoekers kunnen genieten van de open lucht, terwijl ze meer leren over de strijd tegen het water en de innovatieve oplossingen die Nederland heeft ontwikkeld. Het biedt een perfecte mix van educatie en recreatie.

Wat Neeltje Jans zo uniek maakt, is de manier waarop het de kracht van de natuurlijke elementen met menselijke veerkracht combineert. Het is een plek waar je de interactie tussen mens en natuur kunt zien en ervaren, waardoor het een must-visit locatie is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis en natuurlijke schoonheid.

Elk bezoek aan Neeltje Jans biedt de kans om iets nieuws te ontdekken, van de rustgevende wandelingen langs het water tot de educatieve routes die dieper ingaan op het ecosysteem en de geschiedenis van Zeeland.

Natuurgebied Zeeland | Neeltje Jans | Natuurverslaving
Neeltje Jans

Natuurgebied Oranjezon

Natuurpark Oranjezon is een natuurgebied in Zeeland waar de natuur ongestoord haar gang gaat. Dit gebied staat bekend om zijn uitgestrekte duinlandschappen en dichte bossen en biedt een rustige toevlucht voor zowel mens als dier. De diversiteit van de flora en fauna hier is opmerkelijk. Deze diversiteit is te danken aan de unieke combinatie van zoute zeelucht en zoetwaterbronnen. Dit maakt Oranjezon tot een uniek natuurgebied binnen Zeeland!

Maar ook de rust, de ruimte en de stilte maken dit gebied uniek. Je bent hier ver weg van de drukte en je hoort niks anders als fluitende vogels, tsjirpende krekels en knisperende bladeren. Elk seizoen brengt zijn eigen kleuren en geluiden, waardoor elk bezoek weer een nieuwe ervaring is.

Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ook ophalen aan de goed gemarkeerde routes die door dit prachtige landschap slingeren. Of je nu een rustige wandeling prefereert of een uitdagende fietstocht, Oranjezon biedt paden die geschikt zijn voor iedereen. Onderweg kom je misschien wel Schotse Hooglanders tegen, die vrij rondlopen en bijdragen aan het natuurbeheer van het gebied.

Baarzandse Kreek

De Baarzandse Kreek is een waar paradijs voor vogelliefhebbers! Dankzij haar unieke ligging en de rijke variatie aan natuurlijke habitats, trekt dit gebied een kleurrijke en zeldzame vogels aan. In het broedseizoen zetten vogels als de kievit, de grutto, de tureluur, de blauwborst, de kleine karekiet en de bruine kiekendief hier hun nesten op.

En de show stopt niet als de temperaturen dalen! In de winter wordt de Baarzandse Kreek namelijk een toevluchtsoord voor indrukwekkende groepen vogels. Het is een spectaculair schouwspel dat natuurliefhebbers zeker niet mogen missen!

Overal waar je kijkt, zie je natuur op zijn best. De landschappen zijn adembenemend met hun open velden, stille wateren en levendige groene tinten. Elke keer als we hier komen, voelt het alsof we een geheim hebben ontdekt. Het is zo’n plek waar je eindeloos kunt dwalen en elke keer iets nieuws kunt ontdekken.

Baarzandse Kreek | Natuurverslaving
Baarzandse Kreek

Natuurpark het Zwin

Natuurpark het Zwin in Zeeland is een unieke plek waar land en water elkaar ontmoeten. Dit gebied staat voornamelijk bekend om zijn zilte landschappen, waar zee, zand en slib een thuis bieden aan een rijke biodiversiteit. De dynamiek van eb en vloed creëert een steeds veranderend landschap, wat het Zwin een uniek karakter geeft.

Tevens kunnen wandelaars en fietsers hier hun hart ophalen. De paden langs de slikken en schorren bieden prachtige vergezichten en de kans om bijzondere vogels te spotten. Dit natuurgebied is een must-see voor iedereen die de schoonheid van Zeeland wil ervaren.

Tot slot is de combinatie van natuurlijke processen en menselijke inspanningen om deze te beschermen hetgeen wat natuurgebied het Zwin zo bijzonder maakt. Het gebied is niet alleen een paradijs voor vogels en planten, maar ook een leerrijk landschap dat het belang van natuurbescherming onderstreept.

Natuurpark het Zwin | Natuurverslaving
Natuurpark het Zwin

Natuurgebied Bokkegat

Van de zachte heuvels tot de weidse velden, het landschap in natuurgebied Bokkegat biedt altijd iets nieuws. Wat Bokkegat onder andere uniek maakt, is niet alleen de natuurlijke schoonheid, maar ook de rust die je er vindt. Je kunt er uren wandelen zonder hetzelfde pad twee keer te kruisen. Daarbij ben je altijd omringd door het groen!

De wandel- en fietspaden zijn ruim opgezet, waardoor je makkelijk de schoonheid van het gebied op je eigen tempo kunt ontdekken. Tevens vind je langs deze paden veel plekken waar vogels zoals eenden en kluten broeden. Of wat dacht je van kleine strandlopers en de kwikstaart? Tot slot kun je ook nog verschillende soorten roofvogels spotten in de bossen.

Doordat dit natuurgebied onderdeel is van de Oosterschelde kun je een bezoek aan beide gebieden gemakkelijk combineren!

Kwikstaart - Natuurverslaving
Een kwikstaart

De Zwaakse Weel

Ontdek de Zwaakse Weel, een uniek natuurgebied in het hart van Zeeland. Dit gebied staat niet alleen bekend om zijn rijke biodiversiteit maar ook om zijn uitgestrekte wateren. Hier vind je een landschap vol contrasten: van open water tot dichtbegroeide oevers. Dit maakt de Zwaakse Weel zo bijzonder.

In dit gebied genieten we volop van de rust en de natuur. De vele wandel- en fietspaden nodigen uit tot verkenning. Tevens kom je onderweg langs bloemrijke velden en dichte bosschages, perfect voor een dagje uit in de natuur.

Maar wat de Zwaakse Weel echt zo bijzonder maakt is de diversiteit aand vogels. Tijdens een rustige wandeling of fietstocht kun je zomaar verschillende soorten spotten. Dit, samen met het unieke landschap, maakt elke tocht weer een nieuwe ontdekking.

Dit natuurgebied is daarom ook een echte must-see voor iedereen die van de Zeeuwse natuur wil genieten.

Natuurgebieden in Zeeland | Zwaakse Weel | Natuurverslaving
De Zwaakse Weel

Hooge Platen

Natuurgebied Hooge Platen is onderdeel van de Westerschelde. Vooral bij laagwater komt de magie van de Westerschelde tot leven. De slikken en platen worden dan namelijk het podium voor duizenden steltlopers. Zij duiken op, op zoek naar schelpdieren, wormen en visjes in de overgebleven poeltjes.

Ook de Hooge Platen spelen een sleutelrol, vooral voor bergeenden die in de zomer en nazomer hier hun verenpak ruien. Ze smullen van de wadslakjes op de drooggevallen gronden. Dit tafereel is niet alleen een feest voor de vogels maar ook voor ons. Kom en ervaar deze natuurlijke schatkist zelf!

Tevens leeft er rondom de Hooge Platen een grote groep grijze zeehonden. Deze zeehonden rusten op de platen en zogen er hun jongen. Wil je deze graag zien? Dat kun je vanuit vogelkijkhut nummer doen! Houdt hierbij wel rekening met het getij, het beste moment is rondom 2 uur.

Hooge Platen | Natuurverslaving
Hooge Platen

Grevelingermeer

Het Grevelingenmeer in Zeeland is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Dit gebied biedt een uniek landschap waar water en natuur harmonieus samenkomen. Het Grevelingermeer onderscheidt zich door zijn bijzondere combinatie van open water, eilanden en oevergebieden, waardoor het een paradijs is voor watersporters, natuurliefhebbers en vogelspotters. De rust en ruimte die het Grevelingenmeer biedt, maken het tot een unieke plek voor ontspanning en recreatie.

De mogelijkheden voor wandelen en fietsen rondom het Grevelingenmeer zijn veelzijdig. Langs de oevers vind je diverse routes die je door prachtige natuurgebieden en langs bijzondere uitzichtpunten leiden. Deze paden bieden een unieke kans om de flora en fauna van dichtbij te beleven en tegelijkertijd te genieten van de frisse zeelucht.

Wat het Grevelingenmeer zo uniek maakt, is de combinatie van zoet en zout water, waardoor een rijke biodiversiteit ontstaat. Dit zorgt niet alleen voor een bijzondere natuurbeleving, maar ook voor uitstekende omstandigheden voor duiken, zeilen en vissen.

Ontdek zelf waarom dit gebied een bijzondere plek in het hart van velen heeft!

Grevelingermeer | Natuurverslaving
Grevelingermeer

Bruintjeskreek

Bruintjeskreek is een natuurgebied in Zeeland waar natuur en rust elkaar ontmoeten. Dit gebied staat bekend om zijn weidse uitzichten en waterrijke omgeving en biedt een unieke kijk op de Zeeuwse natuur. De combinatie van kreken, graslanden en het omringende water maakt Bruintjeskreek bijzonder. Het is een plek waar je volop van de natuur kunt genieten, ver weg van de drukte!

Voor wandelaars en fietsers biedt Bruintjeskreek prachtige routes. Langs het water of door de velden, de paden leiden je langs de mooiste plekjes. Het is ideaal voor iedereen die in alle rust de diversiteit van Zeeland wil ervaren. Onderweg kom je verschillende vogelsoorten tegen, wat het een paradijs maakt voor vogelspotters en fotografen.

Wat Bruintjeskreek zo uniek maakt, is de rustgevende sfeer. Het is een uitnodiging om even stil te staan en te genieten van het moment. Dit natuurgebied toont de zachtere kant van Zeeland, waar water en land harmonieus samengaan.

Bruintjeskreek | Natuurverslaving
Bruintjeskreek

Groese Polders

De Groese Polders in Zeeland zijn een uniek natuurgebied dat zich onderscheidt door zijn uitgestrekte landschappen en de harmonieuze samensmelting van land en water. Dit gebied, met zijn groene weiden, waterrijke omgevingen en karakteristieke windmolens, biedt een typisch Zeeuws panorama dat zowel rustgevend als inspirerend werkt.

Wandelaars en fietsers zullen genieten van de goed onderhouden paden die door de polders kronkelen, langs kreken en over dijken, waarbij elk seizoen zijn eigen kleuren en geuren met zich meebrengt. De diversiteit aan routes maakt het mogelijk om zowel korte ontspannen tochten als langere avontuurlijke expedities te ondernemen, altijd omgeven door de rijke flora en fauna van het gebied.

Wat de Groese Polders zo bijzonder maakt, is de combinatie van natuurlijke schoonheid en de stille getuigen van menselijk ingrijpen, zoals de indrukwekkende waterbouwkundige werken die bescherming bieden tegen de zee. Dit samenspel tussen mens en natuur biedt een uniek inzicht in de strijd tegen het water, een thema dat diep verweven is met de Zeeuwse identiteit.

De Groese Polders nodigen uit om ontdekt te worden, om deel te nemen aan de rust en ruimte die Zeeland zo uniek maken.

Groese Polders | Natuurverslaving
Groese Polders

Sophiapolder

Sophiapolder is een uniek stukje natuur in Zeeland waar de stilte spreekt. Omringd door water, is dit eiland een rustpunt in de dynamische wereld. De landschappen variëren van vochtige weidegebieden tot slikken en schorren, waardoor een unieke habitat voor vogels en zeldzame planten ontstaat. Dit maakt Sophiapolder bijzonder: de combinatie van water en land biedt een thuis aan een rijke biodiversiteit.

Wandelen en fietsen zijn hier meer een avontuur per boot, waarbij je de oevers verkent en de natuur vanaf het water beleeft. Het biedt een unieke kans om op een andere manier van de Zeeuwse natuur te genieten, waarbij elke peddelslag je dichter bij de verborgen schatten van het gebied brengt.

Sophiapolder nodigt ons uit om de drukte achter ons te laten en te genieten van de serene schoonheid. Elk bezoek is een ontdekking van de rust en pracht die Zeeland te bieden heeft, een herinnering aan de eenvoud en puurheid van de natuur.

Sophiapolder | Natuurverslaving
Sophiapolder

Natuurgebied Krabbenkreek

Tot slot willen we natuurgebied Krabbenkreek nog in de de spotlights zetten! De uitgestrekte slikken in dit prachtige natuurgebied zitten vol met steltlopers, waaronder de tureluur, de wulp en de bonte strandloper. Vooral tijdens laag water zul je er veel zien, dit is namelijk de tijd dat ze naar voedsel zoeken.

Doordat het gebied vlak bij de Oosterschelde ligt zijn de landschappen in dit gebied zeer divers. De waterrijke omgeving zorgt ervoor dat je prachtig kunt wandelen en fietsen in de omgeving. Zeker tijdens de broedmaanden is dit fantastisch om te doen! Zodra je de dijk over bent heb je prachtig uitzicht over de bijzondere omgeving.

En vergeet vooral ook niet wat te eten en te drinken meenemen zodat je onderweg kunt neerstrijken op één van de picknickbankjes die je tegenkomt.

Krabbenkreek | Natuurverslaving
Krabbenkreek

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *