Nationaal Park Zuid-Kennemerland – bijzondere natuur om van te genieten

Nederland kent ontzettend veel natuurgebieden. Voor de prachtigste plekken hoef je dus niet altijd naar het buitenland. In deze gebieden, zoals Nationaal Park Zuid-Kennemerland, kun je veelal wandelen en fietsen. En dat is nog niet alles. Veel natuurgebieden bieden eveneens andere activiteiten aan, die de moeite meer dan waard zijn.

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is – volgens ons – een uniek stukje natuur dat je met eigen ogen moet aanschouwen.

Wil jij meer weten over dit gebied? Of ben je op zoek naar toffe activiteiten? In dit artikel wordt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland uitgebreid met je besproken!

Wat is een nationaal park?

Ben je niet op de hoogte van wat een nationaal park precies is? Geen probleem. Wellicht klinkt de term ingewikkeld, maar dat is het allesbehalve. Een nationaal park is in veel opzichten een natuurgebied. Het is echter meer dan dat.

Deze gebieden en bijhorende natuur worden namelijk intensief beschermd. Het is dan ook niet altijd toegankelijk voor mensen. Een nationaal park heeft veelal een rijke geschiedenis en verschillende delen hiervan zijn van onschatbare waarde. Hetzelfde geldt voor de dieren die zich hier huisvesten.

Naast de natuurbescherming, staan deze gebieden eveneens bekend om de vele activiteiten en excursies. Dus naast de afgezette gebieden in het park, zijn enkele delen hiervan toegankelijk voor plezier en avontuur.

Zodoende zijn deze parken een unieke ervaring om te bezoeken. Niet alleen om de adembenemende natuur te aanschouwen, maar eveneens om dingen te ondernemen. 

Leuk feitje: Nederland kent vandaag de dag 21 van deze gebieden. Waaronder het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Waar ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland?

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een bijzondere verschijning binnen de Nederlandse natuur. Het gebied is gelegen in Noord-Holland en bestaat uit stranden, bos én duinen. Vooral dat laatste is bijzonder. Geen enkel natuurgebied in Nederland beschikt over zoveel duinen, als het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het nationaal park bestaat uit 4 verschillende landgoederen, die samen het Nationaal Park Zuid-Kennemerland vormen:

 • Duin en Kruidberg;
 • Midden-Herenduin;
 • Heerenduinen;
 • Koningshof;

Honderden jaren geleden werd het nationaal park niet gezien als beschermd natuurgebied. Dit werd vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden, waarbij geen rekening werd gehouden met de natuur.

Pas na 1945 kwam daar verandering in en werd het park aangeduid als ‘Natuurmonument’. Sindsdien wordt de natuur intensief beschermd en vooropgesteld. Het nationaal park ligt niet in één en dezelfde plaats. Deze ligt tussen Bloemendaal en Overveen in. Alles bij elkaar is het nationaal park 3800 hectare groot. Indrukwekkend, vindt je ook niet?

De natuur in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De natuur van het nationaal park heeft genoeg te bieden. Waaronder sensationele uitzichten en bezienswaardigheden. De verschillende bospaden brengen naar je naar meertjes, valleien en prachtige uitzichtpunten. Als je besluit om de natuur in te gaan, is het ten zeerste aan te raden om je camera in de aanslag te houden.

Ook als je geen fotograaf bent, ben je in staat om de mooiste plaatjes te schieten van alles wat je tegenkomt. Je kunt op verschillende manieren de natuur in trekken. Dit kan per fiets of wandelend. De routes worden gaandeweg nauwkeurig aangegeven, en dus ben je in staat je eigen weg te volgen.

Als je liever met begeleiding de natuur in gaat, dan is dat ook mogelijk. Zo is het mogelijk om deel te nemen aan verschillende excursies, die veelal in de buitenlucht plaatsvinden. Spreekt dit jou aan? Lees dan vooral verder voor meer informatie.

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Heb jij een voorkeur voor wandelen? Dan zit je goed. Door de grote oppervlakte van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, zijn er verschillende routes beschikbaar. Deze lopen door het bos, strand en door de duinen heen.

Er zijn verschillende routes beschikbaar die variëren tussen de hoogtepunten en aantal kilometers. Ook als je een korte wandeling wilt maken, is dit gewoon een mogelijkheid. Dit zijn enkele voorbeelden van routes die je kunt bewandelen:

 • Wandeling Koevlak/Parnassia (9 kilometer)
 • Parkbos Koningshof (1 kilometer)
 • Koepelberg Duin en Kruidberg (1,7 kilometer)
 • Wandeling Elswout (2,5 kilometer)

Let op: De bovenstaande wandelroutes zijn verboden voor honden. Wil je met je hond wandelen? Daar vertellen we je later meer over.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Natuurverslaving
Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is prachtig om te doen!

Fietsen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Breng jij liever al fietsend tijd door in de natuur? Waarom niet! De paden in het nationaal park zijn goed begaanbaar met de fiets en hier zijn ook verschillende routes voor beschikbaar. De fietsroutes mag je opvragen bij het bezoekerscentrum, die centraal in het nationaal park ligt.

De fietsroutes zijn eveneens te downloaden op de website van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Zo ga je voorbereid op pad en hoef je niet eerst nog langs het bezoekerscentrum.

Wil jij fietsen? Wij hebben wat handige informatie én fietsroutes voor je klaargezet. Die kun je hieronder vinden:

Fietsen huren

Over de fiets zelf hoef je je geen zorgen te maken. Want eerlijk is eerlijk, het is alles behalve handig om deze mee te nemen. Hier zijn flink wat handelingen voor nodig. Er is gewoon een fietsverhuur aanwezig op het park. Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?

Er zijn zowel kinder- als volwassenenfietsen aanwezig in de fietsverhuur. Deze hebben 3 versnellingen. Zo kom je de duinen en bospaden gemakkelijk door. Een fiets reserveren kan op de website of via het aangegeven telefoonnummer. Zo ben je verzekerd van een fiets op de dag van je bezoek.

Let op: Je betaalt voor de fietsen een borgbedrag en je moet je legitimeren. Vergeet je paspoort of rijbewijs niet.

Fietsroute Landgoederen Noord

Als je een voorliefde voor middeleeuwse plaatjes en gebouwen hebt, dan is de fietsroute langs de landgoederen een grote aanrader. De route is ongeveer 24 kilometer lang. In totaal duurt deze route 2 uur.

Tijdens de route fiets je door de verschillende bospaden, duinen en valleien. Ondertussen stap je letterlijk in de geschiedenisboeken en doen de landgoederen vooral denken aan typische kostuumfilms en series. Ook waan je een weg tussen plekken die centraal stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De route sluit je uiteindelijk af bij het strand of bij het Duincafé. Hier leg je de voetjes omhoog, om lekker bij te komen of na te genieten van alle bezienswaardigheden.

Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende paden die je befietst. Deze kunnen zowel hobbelig als stijl zijn.

Fietsroute Landgoederen Zuid

Fiets je liever een kortere route? Geen probleem. De fietsroute Landgoederen Zuid bedraagt 16 kilometer en duurt iets langer dan een uur. Dat is goed vol te houden, toch?

Deze route steekt vrijwel hetzelfde in elkaar als de fietsroute Landgoederen Noord, maar deze is net iets beknopter. Je komt langs verschillende hoogtepunten, maar doet hier aanzienlijk korter over.

Natuurhuisje Assendelft - Natuurverslaving
Natuurhuisje Assendelft

✔️ 2 personen

✔️ In het bos

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Beoordeling 4/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Amsterdam - Natuurverslaving
Natuurhuisje Amsterdam

✔️ 4 personen

✔️ Aan het water

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje de Zilk - Natuurverslaving
Natuurhuisje de Zilk

✔️ 4 personen

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Sauna en jacuzzi

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Met de hond naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandel jij graag met je hond? Het is een unieke ervaring om met je trouwe viervoeter door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland te wandelen. De vraag blijft echter: is dit toegestaan? Tenslotte wordt de natuur goed beschermd en blijven honden niet altijd netjes op de paden lopen. 

Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan het nationaal park, samen met je hond. Het is belangrijk om te letten op de borden. Honden zijn niet in het hele park toegestaan. Slechts in de aangegeven delen. Zo is bijvoorbeeld het bezoekerscentrum verboden terrein voor honden.

Bovendien kun je onderscheid maken tussen aangelijnde en niet-aangelijnde gebieden. Deze worden eveneens aangegeven met borden. Als je gaat wandelen met je hond, is het erg belangrijk om je aan de regels te houden. Maar blijf je netjes op de paden en heb je je hondenriem bij je? Dan is het ontzettend leuk om met je hond naar het Nationaal Park Zuid-Kennemerland te gaan.

Erkende hulphonden daarentegen zijn in het hele gebied toegestaan.

Wil je meerdere dagen genieten van de fenomenale natuur in dit gebied? Dan is het heerlijk om een huisje met je hond te huren rondom dit park.

Zwemmen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ben jij een échte waterrat? Zwemmen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een leuke belevenis. Het gebied beschikt over enkele gebieden waar dit het hele jaar is toegestaan.

Zwemmen mag in duinmeer ’t Wed. Dit is een groot meer, met een bijhorend zandstrand. Hier is genoeg plaats om te zonnen en te spelen. Het strand heeft eveneens toiletten beschikbaar, dus daar hoef je je niet druk om te maken. Ook wordt het water afgebakend met verschillende lijnen, om zo de diepe gebieden aan te geven. Dat is wel zo veilig.

Hoewel je het hele jaar mag zwemmen, staat de kwaliteit van het water tussen mei en oktober het hoogst. Houdt je badhanddoek maar in de aanslag en plan snel je bezoek.

Zwemmen in ’t Wed is goed te combineren met andere activiteiten in het nationaal park. Een prettige manier van afkoelen en ontspannen!

Paardrijden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een zeer uitgestrekt gebied, dat veelal bestaat uit bos, strand en een stuk duinen. En dat biedt natuurlijk mogelijkheden. Ben jij een ervaren ruiter? Of lijkt het je simpelweg eens leuk om op een paard te zitten? Ook voor déze activiteit is een bezoek aan het nationaal park een prima idee. 

Samen met een groep andere ruiters trek je erop uit en bewandel je de aangegeven ruiterpaden. Deze lopen dwars door het park heen en bieden adembenemende uitzichten. In galop, draf of in een ontspannen looppas. Dat hangt van je niveau af. Als je wilt paardrijden in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, heb je twee verschillende opties:

 • Rijden met eigen paard. In dit geval trek je er zelfstandig op uit. De ruiterpaarden worden met borden en symbolen aangegeven en deze hoef  je alleen maar te volgen. De paardentrailer mag je parkeren op de parkeerplaats.
 • Manegepaard huren. In de omgeving van het park zijn twee maneges te vinden. Hier mag je een paard huren en ga je in groepsverband op buitenrit. Ook als beginner mag je mee op buitenrit. In dat geval wordt de route daarop aangepast.

Tijdens de buitenrit komt er van alles op je pad. Letterlijk en figuurlijk. Naast het sensationele uitzicht, is de kans groot dat verschillende dieren nieuwsgierig van zich laten horen. Van vogelsoorten, reeën tot wilde paarden. Een unieke ervaring die je niet snel vergeet.

Let op: Paardrijden in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kan in slechts een bepaalde periode van het jaar. Van mei tot en met september. Voorkom dat je teleurgesteld wordt en hou hier dus rekening mee van tevoren.

Paardrijden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Natuurverslaving
Geniet van de prachtige natuur met een paard.

Het bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt veelal aangegeven als hét startpunt van vele avonturen. Het gebouw is in 2013 officieel geopend en beschikt over hypermoderne gemakken.

Het pand is gebouwd met duurzame materialen en is voorzien van zonnepanelen. In het bezoekerscentrum vindt je de volgende punten:

 • Informatie: Hier kun je terecht voor de openingstijden, fietsroutes, wandelroutes en voor meer informatie over de excursies. De medewerkers vertellen je graag meer en boeken de gewenste excursie voor je in.
 • Vergaderzalen: Als je wilt vergaderen op een unieke locatie, dan is het bezoekerscentrum hier eveneens geschikt voor. En wist je dat je zelfs buiten mag vergaderen? Op het erf is hier een speciale plek voor ingericht. De vergadering wordt naast frisse buitenlucht en prachtige uitzichten, voorzien van een heerlijke lunch. Heb je ooit op deze manier vergaderd? Grote kans van niet!
 • Winkel: De winkel is voorzien van souvenirs en cadeautjes. Een prachtig aandenken aan een leuke dag. Maak jezelf of iemand anders blij.
 • Tentoonstelling: De prachtige natuur van het gebied is niet alleen in de buitenlucht ervaren. Het bezoekerscentrum heeft binnen een prachtige tentoonstelling opgesteld. Hierin worden verschillende dieren en natuurverschijnselen voor je uitgelicht. De tentoonstelling is slechts tijdelijk te bewonderen.

Het bezoekerscentrum grenst direct aan het Duincafé. Nadat je een dag of middag in de natuur hebt doorgebracht, lust je wel wat natuurlijk. Het Duincafé voorziet je graag van een heerlijke lunch of een borrel. Het café werkt vooral met biologische producten en hiermee worden de heerlijkste gerechten voor je op tafel gezet.

Het café is ook geschikt voor het vieren van verjaardagen en kinderfeestjes. Hier zijn verschillende arrangementen voor beschikbaar.

Tip: Bekijk hier de website van het bezoekerscentrum

Excursies in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wat is een nationaal park zónder excursies? Hier staan deze gebieden veelal om bekent. En weet je wat het voordeel is? Deuren die normaliter gesloten blijven, worden tijdens een excursie voor je geopend. Dus als je op zoek bent naar een unieke ervaring, dan is deelname aan een excursie geen slecht idee.

Als een excursie bovenaan je wensenlijstje staat, dan wil je je wellicht voorbereiden op de mogelijkheden. Dat begrijpen we. We helpen je graag op weg daarmee. Daarom hebben we enkele excursies voor je uitgelicht en samengevat. Die kan je hieronder vinden. Welke excursie spreekt jou aan?

Alle excursies dienen vooraf geboekt te worden. Dat kan op de website of in het bezoekerscentrum. Ook grote groepen zijn mogelijk. Dit dien je van tevoren aan te geven.

De Thijsse Tour

Wil je meer weten over de geschiedenis van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland? De Thijsse Tour is een aanrader. De heer Thijsse heeft zich – als één van de eerste Nederlanders – actief ingezet voor het onderhoud en de bescherming van het nationaal park.

Bovendien stond de man bekend om zijn leuke en toegankelijke manier van contact maken met bezoekers. Hij liep werkelijk met iedereen weg. Van jong tot oud. In 1945 is hij overleden. De Thijsse Tour geeft je een uniek kijkje in zijn leven en laat je helemaal ervaren hoe het is om een nationaal park te beschermen. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is hét filmdecor tijdens deze excursie.

Met de fiets en de benenwagen leg je de route van de tour af. Tussentijds is er tijd voor een kopje koffie en een heerlijk verzorgde lunch. Dat wil je toch niet missen?

Volle Maan Wandeling

Vind jij de maan ook zo magisch? En kun je hier geen genoeg van krijgen? We weten bijna zeker dat de Volle Maan Wandeling in de smaak valt. Geloof het of niet, maar ook deze mogelijkheid is er. Zie je het al voor je?

Normaal gesproken zijn de deuren van het park gesloten, zodra het donker wordt. Maar boek je de Volle Maan Wandeling? Dan mag je het park gewoon betreden. Hoe uniek is dat? Samen met een begeleider en onder het toeziend oog van de volle maan, bewandel je de verschillende paden die door het park lopen. Wie weet heb je geluk en spot je een uil of een ander nachtdier. Houdt je nachtverrekijker maar in de aanslag.

Deze excursie is eveneens een leuke ervaring voor de jonge avonturiers. Uiteraard is de excursie alleen beschikbaar tijdens volle maandagen. Houdt de kalender dus goed in de gaten of vraag informatie op bij het bezoekerscentrum.

Vleermuizen Excursie

Wil jij unieke dieren spotten? Wat dacht je van de Vleermuizen Excursie? Hoewel vleermuizen voorkomen in Nederland, is het geen alledaags dier dat je zomaar tegenkomt. Je moet weten wáár en hoe je moet zoeken. Als je deelneemt aan de Vleermuizen Excursie, weet je bijna zeker dat je deze toffe dieren gaat spotten.

De excursie vindt plaats op Buitenplaats Elswout en met een speciale kijker ga je op zoek naar de vleermuizen. Er leven verschillende soorten vleermuizen in het gebied en hier ga je tijdens de excursie actief naar op zoek. Misschien heb je geluk en heb je aan het einde van de excursie alle soorten gespot.

De Vleesmuizen Excursie is geschikt voor zowel kinderen als voor volwassenen, Deze vindt tijdens de late uurtjes plaats. Het zijn tenslotte nachtdieren. Als je zoekt naar een spannende ervaring in het donker, dan weet je welke excursie je moet boeken. Wij zijn fan!

Natuurhuisje huren in Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Natuurverslaving

Ja, ik wil ontspannen in de natuur!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *