Nationaal Park Weerribben-Wieden – een uniek en bijzonder landschap

Ben je je vakantieplan aan het uitstippelen? En staat het bekijken van de Nederlandse natuur op je wensenlijstje? Dan is een bezoek aan het Nationaal Park Weerribben-Wieden een goed idee voor jou.

Heb je de verwachting dat er niets dan natuur te zien is in het Nationaal Park? Dan gaat dit park je nog verbazen!. Zowel in het Nationaal Park zelf als in de omgeving, is er genoeg te doen. Wat dacht je van een fietstocht? Of van een boottocht om even uit te waaien? Wat je wensen ook zijn: er is voor ieder wat wils. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige bezoek aan het Nationaal Park Weerribben-Wieden? Lees dan vooral verder.

Wat is een Nationaal Park?

Nederland kent 21 Nationale Parken – waarvan het Nationaal Park Weerribben-Wieden er een is. En we kunnen stellen dat het een bijzondere verschijning is op de kaart. In vergelijking tot andere Nationaal Parken, is dit namelijk de grootste. Met maar liefst 10.000 hectare aan oppervlakte, is het de absolute koning van de Nederlandse natuurgebieden.

Naast natuur- en bosgebieden, bestaat het Nationaal Park veelal uit natuur- en moerasgebieden, dat voor een deel door mensen in aangelegd. Zeker als je zoekt naar unieke activiteiten, dan kun je eens een kijkje nemen in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Want naast moeras, bestaat de omgeving van het park voor een groot deel uit water en dat biedt verschillende mogelijkheden. Kun je het al raden? We vertellen je later meer.

We mogen echter niet vergeten dat een Nationaal Park er niet alleen voor recreatieve doeleinden is. Het is namelijk een beschermd natuurgebied dat onderhouden wordt door Staatsbosbeheer.

Verschillende delen van het park zijn afgesloten en hier geldt een activiteitenverbod. Alleen op deze manier krijgt de natuur de ruimte om te groeien, te ontwikkelen én te herstellen. Hetzelfde geldt voor het grote aantal dieren. Het Nationaal park staat aangeduid als “Natura 2000 gebied”. En dat is natuurlijk niet voor niks. Dit betekent namelijk dat er bijzondere planten en dieren leven – die optimale bescherming verdienen.

Natuurhuisje Kalenberg - Genieten in Nationaal Park Weerribben-Wieden
Natuurhuisje Kalenberg

✔️ 2 personen

✔️ Aan het water

✔️ Sfeer en romantiek

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Giethoorn - Natuurverslaving
Natuurhuisje Giethoorn

✔️ 4 personen

✔️ Aan het water

✔️ Luxe en modern

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Wanneperveen - Genieten in Nationaal Park Weerribben-Wieden
Natuurhuisje Wanneperveen

✔️ 5 personen

✔️ Aan het water

✔️ Open haard

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

De natuur in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een groot en veelzijdig park. Gezien de verschillende natuurelementen, is er genoeg te zien. Als natuurliefhebber kijk je dan ook je ogen uit. Is het verplicht om aan activiteiten deel te nemen? Allesbehalve.

Want weet je wat het voordeel is? Jij als bezoeker beslist zelf hoe je de natuur gaat bekijken. Wat betreft wandel- en fietsroutes, daar vertellen we je op een later moment meer over. Je kunt op de volgende manieren de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden bekijken:

 • Uitkijktoren Wolderberg: Wil je het Nationaal Park vanaf een adembenemend oogpunt bekijken? Zoek het hogerop en beklim de Uitkijktoren Wolderberg. Je mond valt open van het uitzicht. De toren is in totaal 24 meter oog en hanteert geen openingstijden. Deze is dus altijd toegankelijk om te beklimmen. En over beenspieren gesproken: de klim bedraagt 131 treden. Hopelijk heb je geen hoogtevrees.
 • Groene Wensboot: Verschillende delen van het park zijn rolstoelvriendelijk gemaakt. Zo is de Groene Wensboot een geschikte activiteit voor rolstoelgebruikers en is het op deze manier mogelijk om de natuur te bekijken. De boot is 13 meter lang en heeft daarbij voldoende plaats voor rolstoelen. 

Wandelen in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Vind je het fijn om te wandelen? Dan ben je vast op zoek naar geschikte wandelroutes om te bewandelen. Met de benenwagen ben je misschien wel wat meer tijd kwijt, maar het moge duidelijk zijn dat het bevorderlijk is voor je algehele gezondheid.

Zo blijven niet allen je spieren soepel maar krijg je ook de kans om je te focussen op de natuur. Misschien loop je graag met een koptelefoon op of geniet je liever van de omgevingsgeluiden. Zoek je naar wandelroutes in- en rondom het Nationaal Park? We hebben er verschillende voor je opgezocht:

 • Veenweidepad: Vind je het leuk om vogels te spotten tijdens je wandeltocht? Bewandel dan het Veenweidepad. De route bedraagt 4 kilometer en hier doe je ongeveer 1 uur over. Tijdens je tocht kom je het Wilgenbos tegen, waar verschillende dieren zich hebben gehuisvest.
 • Laarzenpad: Zeg nu zelf: alleen al de naam van de route trekt je over de streep. De route loopt namelijk rechtstreeks door het Nationaal Park en je moet niet vies zijn van natte voeten. Je waant je weg dwars door het moeras en over drijvend land. Hoe gaaf is dat? Je doet er ongeveer 45 minuten over om de hele route te lopen.

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes

Fietsen in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het is alom bekend dat Nederland een fietsland is. Iedere dag trekken we er tenslotte massaal op uit. Naar ons werk of naar sociale activiteiten. Maar heb je weleens gefietst door de natuur? Er zijn verschillende fietsroutes die je kunt volgen in het Nationaal Park. Aan jou de taak om een route uit te stippelen die je aanspreekt en die qua niveau bij je past.

Vanaf de fiets heb je niet alleen de mogelijkheid om de natuur te bekijken. Er zijn meer voordelen. Wist je dat het rustgevend is om een fietstocht te maken rondom het Nationaal Park? Afgezien van wandelaars en andere fietsers, trotseer je weinig drukte of ander verkeer op de route. De fietsroutes zijn namelijk speciaal voor fietsers uitgestippeld.

Misschien kom je een nieuwsgierige eekhoorn of haas tegen, maar daar is ook alles mee gezegd. En ook een terrasje is geen overbodige luxe. Wil je hier meer over weten? We brengen je graag op de hoogte.

 • Tulpenroute: Wil je de oer-Hollandse tulpen van dicht bij bekijken? Stap op de fiets en volg de sensationele Tulpenroute. De route bedraagt in totaal 55 kilometer en brengt je langs de prachtigste tulpenvelden en dwars door de Noordoostpolder – met alle kleuren van de regenboog. Vergeet je je camera niet?
 • Weerribben-Giethoorn: Heb je Giethoorn altijd al eens in het echt willen zien? Het plaatsje staat vooral bekend om haar wateren en varende sloepjes. Maar ook vanaf de fiets is het een belevenis. De fietsroute Weerribben-Giethoorn bedraagt 51 kilometer en duurt iets meer dan 1 uur. Onderweg is er tijd voor een kopje koffie en een toiletstop.

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes

Tijdens je wandeltocht of fietsroute kom je regelmatig langs molens en mooie uitzichten.

Met de hond naar Nationaal Park Weerribben-Wieden

Ben je de eigenaar van een hond? En lijkt het je leuk om samen met je harige vriendje de natuur in te trekken? Helaas is dit niet altijd mogelijk. Er zijn veel natuurgebieden waar honden niet zijn toegestaan. Gelukkig is dat niet het geval bij het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Als natuurliefhebber is dit een buitengewoon leuke belevenis.

Terwijl je de natuur al wandelend ontdekt, loopt je trouwe viervoeter voor je uit – met zijn kwispelende staart. Omdat het Nationaal Park voor een groot deel bestaat uit beschermde gebieden en diersoorten, is het niet overal toegestaan om met je hond te wandelen. Zo wordt de natuur niet verstoort.

Desalniettemin blijven er enkele plekken over waar jullie zonder zorgen doorheen mogen wandelen. Dit is het Vaanweidepad en hier dient je hond aangelijnd te zijn – vergeet de hondenriem dus niet mee te nemen.

Buiten het Vaanweidepad om, zijn er nog een aantal paden waar honden welkom zijn. In het Bezoekerscentrum vind je hier meer informatie over, mocht je een grote wandeltocht ambiëren.

Heb jij of een gezinslid een hulphond? Vanzelfsprekend hebben deze honden een “vrijbrief” voor het hele park. Deze viervoeters zijn overal van harte welkom en worden dan ook niet geweigerd.

Natuurhuisje Giethoorn - Natuurverslaving
Natuurhuisje Giethoorn

✔️ 6 personen

✔️ In het park

✔️ Aan het water

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Geniet van Nationaal Park Weerribben-Wieden in dit Natuurhuisje in Giethoorn
Natuurhuisje Giethoorn

✔️ 6 personen

✔️ Aan het water

✔️ Inclusief boot

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Ontdek Nationaal Park Weerribben-Wieden vanuit dit Natuurhuisje in Ossenzijl
Natuurhuisje Ossenzijl

✔️ 8 personen

✔️ Open haard

✔️ Aan het water

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Varen in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een moerasrijk gebied. In tegenstelling tot andere Nationale Parken in Nederland, is dat vrij bijzonder. Gezien het Nationale Park in Overijssel ligt, zijn er tal van mogelijkheden voor activiteiten op het water. Ook het welbekende Giethoorn komt je vast bekend voor. Lijk het je leuk om te varen? Dan zit je hier goed.

Zomaar een opblaasbootje loslaten op het water? Dat gaat een beetje te ver. Wel zijn er andere mogelijkheden als het gaat om water. Er zijn verschillende ondernemers die een verhuur hebben. Komen de fiets- en wandelroutes zo onderhand je neus uit? Dan zijn deze vaarroutes iets voor jou.

Let op: Als je een boot gaat huren in het Nationaal Park – of daarbuiten – moet je je kunnen legitimeren. Vergeet deze documenten niet als je je bezoek gaat plannen.

Wanneer je gaat varen, is veiligheid het belangrijkste. De verhuurbedrijven brengen je hiervan op de hoogte. Ga je met kinderen varen? Vergeet geen zwemvest mee te nemen – mocht er toch iets misgaan.

WeerribbenSUP

Wie zegt dat varen alleen in een bootje plaatsvindt? Als je de natuur op een buitengewoon bijzondere manier wil bekijken, dan is suppen wellicht een activiteit die jou aanspreekt. Überhaupt is de populariteit van suppen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen.

Zo zijn er verschillende steden – waaronder Utrecht en Amersfoort – die de activiteit al aanbieden. In plaats van een tocht door de grachtengordel, waan je je tijdens WeerribbenSUP een weg dwars door de wateren van het Nationaal Park.

Suppen doe je staand op een surfboard, met een lange peddel in je handen. In plaats van dat je ligt of zit op het surfboard, blijf je op je beide benen staan en beweeg je je middels de peddel vooruit. Het board is breed en lang genoeg om je evenwicht te houden, dus maak je daar vooral geen zorgen over.

Heb je een familie- of vriendenweekend op de planning staan? Suppen is ongetwijfeld een sensationele ervaring – zeker in groepsverband.

Als je wil suppen door of in het Nationaal Park Weerribben-Wieden, dan kun je kiezen voor de volgende arrangementen:

 • Onder leiding van een boswachter
 • Onder leiding van een begeleider
 • Yoga
 • Suppen in de avond
 • Dagtour

Varen in Giethoorn

Het Overijsselse Giethoorn is en blijft een toeristische trekpleister. Jaarlijks trekken hier miljoenen bezoekers naartoe om de Nederlandse wateren eens van dicht bij te bekijken – ook onder de Nederlandse inwoners is Giethoorn onwijs populair en lijken de wateren uit hun voegen te barsten. 

Wil je de Nederlandse natuur eens vanaf een ander oogpunt bekijken? En wil je buiten het Nationaal Park om een boottocht maken? Huur dan een bootje in het rustgevende Giethoorn. Er zijn verschillende verhuurbedrijven die een dergelijke collectie aan boten aanbieden. Het hangt van je eigen voorkeuren af met welke sloep je op pad gaat.

Giethoorn ligt op slechts 10 minuten rijden van het Nationale Park af en biedt – zeker wat het varen betreft – veel mogelijkheden. De wateren lopen dwars door het dorpje heen. Onderweg kom je genoeg aanmeerplaatsen tegen waar je de boot tijdelijk mag “parkeren”. Zo is er tijd voor iets lekkers op het terras of voor wat sightseeing in het centrum. Wist je dat Giethoorn een edelstenenmuseum heeft?

Buiten de zomerperiode om, is Giethoorn een vrij ontspannende plaats om te bezoeken. Tijdens de zomerperiode liggen de wateren wat voller.

Giethoorn wordt ook wel het Nederlandse Venetië genoemd.

Kanoparadijs

Ben je wel in voor een beetje avontuur? Als een échte avonturier kun je namelijk in een kano de wateren van het Nationaal Park gaan ontdekken. De omgeving doet denken aan het decor van een safari en dat maakt het allemaal extra spannend. Zo is een kanotocht leuk voor jong en oud.

Het Nationaal Park wordt niet voor niks het “Kanoparadijs” genoemd. De wateren zijn niet diep of onrustig. Mocht je onverhoopt omslaan, dan blijf je met beide benen op de grond staan. Ook is het vrij makkelijk om je weg te vinden door het park.

Naast het avontuurlijke decor, geniet je eveneens van de rust. Het kabbelende water zorgt namelijk voor voldoende ontspanning – zeker omdat je niet afgeleid wordt door je smartphone. Kijk tijdens de kanotocht goed om je heen. De kans is groot dat je verschillende vogels kunt spotten of andere dieren die nieuwsgierig aan de waterkant staan te kijken.

Heb je een waterdichte camera in je bezit? We weten zeker dat je de mooiste plaatjes schiet tijdens de tocht. Haast je vooral niet; je krijg genoeg tijd om op pad te gaan. Ben je geen sportieveling? Ook dan is kanoën ontzettend leuk om eens te proberen.

Wat is er te doen in de omgeving?

Ben je van plan om te overnachten in de buurt van het Nationaal Park? Misschien lijkt het je leuk om de omgeving te verkennen. Het park ligt immers in Emmeloord en vanaf hier is er nog genoeg te doen.

We zijn van mening dat je in een Nationaal Park nooit uitgekeken bent. Toch kan het zijn dat je toe bent aan vernieuwing of iets anders wil bekijken. Wil je er verder op uittrekken gedurende de dag of vakantie? Dan kun je de volgende punten overwegen:

Walibi Holland

Ben je dol op een adrenalinekick? En kun je geen genoeg krijgen van achtbanen of andere spannende attracties? Dan mag je Walibi Holland zeker niet overslaan. Met een breed arsenaal aan verschillende activiteiten, is Walibi zeker geschikt voor de échte waaghalzen. Doordat het park over meer dan 20 attracties beschikt, is er zonder twijfel genoeg te beleven.

Vanaf het Nationaal Park is Walibi binnen slechts 1 uur rijden te bereiken. In vergelijking tot andere attractieparken in Nederland, heeft Walibi de spannendste en hoogste achtbanen van ons land. Durf jij een ritje in de Goliath aan?

Extra tip: Is wat jou betreft een beetje griezelen op zijn tijd meer dan welkom? Bezoek het park in oktober en geniet van de Walibi Fright Nights tijdens Halloween. Tenminste, als je het aandurft.

Escape Room

Ben je goed in puzzelen? En kun je je zenuwen goed onder controle houden? Wie weet kun je dan wel alle raadsels in de Emmelocked Escape Room binnen de tijd oplossen. De Escape Room is volledig in een magisch jasje gestoken en je hebt maximaal 2 uur de tijd om een werkend tegengif te maken. En daar moet je natuurlijk iets voor doen.

Verschillende bezoekers geven aan dat de Escape Room een leuke verhaallijn heeft, en je bij binnenkomst al direct wordt meegezogen in alle opdrachten die je moet voltooien.

E-chopper rijden

Wil je Emmeloord eens op een andere manier bekijken? Maar hebben fiets- en wandeltochten niet je voorkeur? Dan word je vast blij van een E-chopper rit. Met dit elektrische voertuig is iedere route een feestje om te rijden – bovendien ga je een stuk sneller van A naar B.

E-chopper rijden is vooral een leuke en gezellige activiteit in groepsverband en je kunt de voertuigen voor enkele uren tot dagdelen afhuren. Heb je geen rijbewijs op zak? Dan mag je misschien wel bij iemand achterop. 

Het landschap in Nationaal Park Weerribben-Wieden - Natuurverslaving
Het landschap in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Excursies en rondvaarten in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het staat je natuurlijk vrij om de sensationele natuur op eigen houtje te bekijken. Alle wandel- en fietsroutes staan immers aangegeven met borden langs de weg. En in het informatiecentrum kun je informatie opvragen, mocht je dat leuk vinden.

Het is niet alleen mogelijk om individueel het Nationaal Park te bekijken, maar ook in de vorm van een excursie of een rondvaart. Hierbij is veelal een gids aanwezig, die over allerlei interessante feitjes beschikt. Als je meer wil weten én zien van het Nationaal Park, dan raden we je aan om aan een dergelijke excursie of rondvaart deel te nemen.

Leuk feitje: Wist je dat je tijdens excursies op plekken komt waar je eigenlijk niet mag komen?

Leefgebied van de otter

Een otter kom je niet op dagelijkse basis tegen. Deze leven alleen in beschermde gebieden – zo ook in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Normaal gesproken laten deze bijzondere dieren zich niet zo gemakkelijk zien of horen – het zijn immers nachtdieren.

Tijdens deze excursie én rondvaart vaar je per boot langs en door het leefgebied van de otter heen. Naar schatting leven er meer dan 100 otters in het Nationaal Park. Tijdens de tocht krijg je de kans om vragen te stellen aan een gids. Bovendien word je voorzien van leuke en interessante feitjes over deze bijzondere dieren.


Misschien heb je geluk en komen de otters even gedag zeggen. De excursie is niet alleen een unieke ervaring, het is eveneens ontzettend leerzaam – ook voor kinderen.

De excursie langs de otters vindt slechts enkele keren per jaar plaats. Bekijk de activiteitenkalender erop na voor de exacte dagen.

Excursie met kinderen

Heb je (jonge) kinderen bij je? En vinden zij het leuk om actief bezig te zijn? De OERRR Wilde Buitendag is ontzettend leuk – voor zowel jonge als oudere kinderen. De activiteiten dag staat helemaal in het teken van buiten spelen en bezig zijn.

Zo leren de kinderen hoe ze zichzelf kunnen redden buitenshuis. Niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk om te doen natuurlijk. Een gaaf onderdeel van de activiteiten dag, is een stevige en grote hut bouwen. Hoe tof is dat? Na afloop krijgen alle kinderen een “boswachters diploma” mee naar huis en mogen ze zichzelf échte avonturiers noemen

Let op: Alle activiteiten vinden buiten plaats. Geef de kinderen oude kleding en schoenen mee. Deze kunnen namelijk smerig worden gedurende de dag.

Varen door het moeras

Het moeras trotseren doe je natuurlijk niet zomaar. Wandelend is dit een grote en zelfs een gevaarlijke uitdaging. Maar per boot? Dat is natuurlijk uniek. Tijdens deze rondvaart vaar je dwars door het moeras en zie je het Nationaal Park opnieuw vanuit een ander oogpunt.

De kapitein van de boot vaart je door het natuurgebied heen en voorziet je eveneens van leerzame feitjes over het moeras en de natuur. Tijdens de tocht kun je achteroverleunen en genieten van alles om je heen.

Het moeras is de thuisbasis van verschillende dieren – denk aan de otter, de kikker en aan verschillende vogelsoorten. Al met al is er genoeg te zien tijdens de rondvaart door het moeras.

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje in de Weerribben

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *