Nationaal Park Drents-Friese Wold – een uniek pareltje

De Nederlandse natuur is adembenemend mooi. Gebieden als de Veluwe en de Biesbosch zijn niet voor niets zeer in trek. En niet alleen onder de Hollandse inwoners. Ook Nationale Parken, zoals Nationaal Park Drents-Friese Wold, behoren tot deze categorie.

Nederland kent er inmiddels 21. Deze zijn verdeeld over de verschillende provincies binnen ons land waardoor je alle kanten op kan.

Een Nationaal Park staat vooral bekend om haar dieren, uitzichten en prachtige natuurgebieden. Wil je eens een Nationaal Park bezoeken? Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is op zichzelf zeer uniek. Hier raak je namelijk nooit uitgekeken.

Wil je iets anders doen dan winkelen? Of zoek je naar een ontspannen activiteit – die eveneens geschikt is voor kinderen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Wat is een Nationaal Park?

In de introductie van dit artikel heb je gelezen hoeveel Nationale Parken Nederland kent. Deze zijn verdeeld over onder andere Gelderland, Limburg en Noord-Holland. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold heeft echter een bijzondere bestemming – volgens ons.

Deze grenst namelijk aan zowel Friesland als aan Drenthe.

Een Nationaal Park is een groot natuurgebied – dat optimale bescherming krijgt. Het behoud en de conditie van de natuur is het belangrijkste en staan dan ook op de eerste plaats. Dat betekent eveneens dat de natuur volledig de vrije hand krijgt. Zonder bemoeienis of vernieling van de mens krijgt alles de kans om te groeien en te bloeien.

In bepaalde delen van de parken geldt een wandel- of fietsverbod, maar dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Er blijven genoeg paden en routes over die je met toestemming mag betreden.

Wist je dat er veel voordelen zitten aan een Nationaal Park bezoeken? Enkele voorbeelden staan hieronder voor je beschreven:

  • Geen verkeer: Door een Nationaal Park rijdt geen verkeer en er zijn geen huizen gebouwd. Dat betekent dat je ultiem kunt genieten van rust en stilte – mocht je daar eens behoefte aan hebben.
  • Leuk voor de kinderen: Ook voor de kinderen zijn deze gebieden leuk om te bezoeken. Er zijn genoeg plekken waar zij kunnen spelen en ontdekken.
  • Horecagelegenheden: Vrijwel alle Nationale Parken hebben een speciale plek waar je iets lekkers kunt nuttigen – de horecagelegenheden. Hier kun je bijkomen van je wandel- of fietstocht. Zelfs lunchen of dineren behoort tot de mogelijkheden.
Natuurhuisje Doldersum
Natuurhuisje Doldersum

✔️ 4 personen

✔️ Bosrijke omgeving

✔️ Open haard

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Hoogersmilde
Natuurhuisje Hoogersmilde

✔️ 4 personen

✔️ Luxe Tiny House

✔️ Sauna

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Appelscha
Natuurhuisje Appelscha

✔️ 6 personen

✔️ Vrijstaand

✔️ Luxe en modern

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

De natuur in Nationaal Park Drents-Friese Wold

In de natuurgebieden van het park is genoeg te doen. We raden je dan ook zeker aan om er op uit te trekken en hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Later in dit artikel bespreken we de wandel- en fietsmogelijkheden met je.

Afgezien van de wielen- en benenwagen, is er nog veel meer te doen. Zo kun je de natuur in op de volgende manieren:

  • Fotograferend: Schiet je graag mooie plaatjes? Misschien ben je een professionele fotograaf of is het je favoriete hobby. Hoe het ook zij: in het park zijn genoeg plekken om de mooiste plaatjes te schieten. Om van bovenaf te fotograferen kun je een van de uitkijkposten beklimmen – zoals Uitkijktoren Aekingerzand en Uitkijktoren Doldersummerveld.
  • Vogels spotten: Verschillende vogels hebben binnen het park hun thuishaven gevonden en met een beetje geluk kom je ze tegen. Vergeet vooral je verrekijker niet als je je bezoek gaat plannen. Veel vogelbroedgebieden zijn niet toegankelijk voor mensen, maar vanaf een afstandje is er – waarschijnlijk – genoeg te zien. Veelvoorkomende vogels zijn roofvogels, havik, sperwer en de boompieper.
  • Excursies: Het kan leuk zijn om onder leiding van een gids het park te bezoeken. Dit kan tijdens een excursie en deze vinden het hele jaar plaats. Onder leiding van deze gids mag je zelfs gebieden betreden waar je normaliter niet mag komen. Later in dit artikel geven we je een leuk voorbeeld.
  • Rolstoelvriendelijk: Een rolstoel hoeft geen belemmering te zijn om de natuur te bezoeken. Hier zijn enkele paden op ingericht en afgesteld. Een goed voorbeeld hiervan is het “Familiepad”. Deze is 2 kilometer lang en helemaal vrij van zand of lastige stenen. Tijdens de wandeling zijn er verschillende informatiepunten en toiletten te vinden. Ook aan een gehoor- of zichtbeperking is gedacht: hier zijn informatiepunten op ingericht.  

Wandelen in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Zonder twijfel trekken de meeste bezoekers er al wandelend op uit. En dat is natuurlijk niet vreemd. Je kunt namelijk uit verschillende routes kiezen en vanuit meerdere oogpunten de natuur bekijken. Dit geeft je ook meteen de mogelijkheid om tussendoor even te stoppen en optimaal te genieten van alles wat je ziet.

Vanzelfsprekend zijn er speciale wandelroutes waar je als bezoeker van kunt profiteren. In het Nationaal Park Drents-Friese Wold moet dat goed komen: je hebt meer dan 130 kilometer aan wandelpaden tot je beschikking. We hebben de leukste voor je uitgezocht en hieronder beschreven:

Wandelroute Hunebed

Gezien het park op de grens van Drenthe ligt, kom je veel Drentse bezienswaardigheden tegen. Wat is een bezoek aan Drenthe zónder hunebedden? Wat ons betreft is dat niet compleet. Om de hunebedden eens met eigen ogen te aanschouwen, is de wandelroute “Hunebed” een unieke ervaring.

Voor deze route volg je gewoon de rode borden – die je vervolgens langs de hunebedden sturen. Naast de hunebedden, is de natuur onwaarschijnlijk mooi en kijk je je ogen uit tussen de groene bossen waar je doorheen loopt.  

Omdat de wandelroute 6 kilometer bedraagt, is deze eveneens geschikt voor kinderen of onervaren wandelaars. Vooral om de route dwars door de bossen loopt, is er genoeg ruimte om te spelen of om op avontuur te gaan. Zorg ervoor dat je niet van het pad afwijkt om de natuur in haar huidige achter te laten.

Tip: Bekijk hier de wandelroute

Grote Bos- en Duinroute

Ben je een ervaren wandelaar en is een grote route geen enkel probleem voor jou? Dan is de Grote Bos- en Duinroute geschikt voor je – deze bedraagt 10 kilometer en zorgt onderweg voor de nodige uitdagingen. En je hond mag ook mee! Hoe leuk is dat?

Deze route loopt namelijk dwars door de duinen en over de zandpaden. Het zand zorgt voor een stevige wandeling en voor een optimale training van je beenspieren. Daar moet je dus goed rekening mee houden. Naast de zandpaden loopt de route eveneens door een stuk bos, om al het zand even uit je schoenen te kloppen.

Let op: De Grote Bos- en Duinroute is niet het hele jaar toegankelijk voor honden – tussen 1 maart en 1 september is het gesloten voor honden en daarbuiten is het dus geen enkel probleem.

Tip: Bekijk hier de wandelroute

Wandelen in Nationaal Park Drents-Friese Wold
Door alle zandduinen en bossen lopen prachtige wandelroutes.

Fietsen in Nationaal Park Drents-Friese Wold

De wereld vanaf de fiets ziet er altijd anders uit – je ziet vaak andere dingen dan wanneer je wandelt. Bovendien ben je met de fiets in staat om moeiteloos meerdere kilometers af te leggen. Moraal van het verhaal: fietsen door het Nationaal Park Drents-Friese Wold is – wat ons betreft – een dikke aanrader.

En weet je wat? Hier zijn ontzettend veel mogelijkheden voor, waaronder de uitgestippelde fietsroutes die je zelfstandig kunt befietsen.

We hebben niet alleen de leukste fietsroutes voor je opgezocht. De medewerkers van het park organiseren enkele keren in het jaar verschillende excursies – en daar kun je zelfs met de fiets aan deelnemen.

Wil je de mooiste gebieden met twee wielen bekijken? Dat komt goed uit. We zijn op zoek gegaan naar de leukste routes én excursies met de oer-Hollandse fiets. Deze staan hieronder voor je beschreven.

Reeënexcursie op de fiets

Tijdens de 2,5 uur durende rit trek je – in groepsverband – het leefgebied van de reeën in. Natuurlijk gaat dit onder leiding van een ervaren gids en krijg je tijdens deze uren uitgebreide informatie over het leefgebied van deze bijzondere dieren. Misschien heb je geluk en komen de reeën nieuwsgierig om het hoekje kijken. 

De excursie op zich is al een unieke belevenis – aangezien deze ’s avonds plaatsvindt. Normaal gesproken is het park na zonsondergang namelijk niet toegankelijk voor bezoekers. Dit is dus de uitgelezen kans om de zonsondergang vanaf een prachtig uitzichtpunt te bekijken.

En heb je een nachtcamera of kijker in je bezit? Of kun je deze lenen? We weten vrijwel zeker dat deze van pas gaan komen.

De excursie is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen en kost slechts € 8,50 euro – voor kinderen tot en met 12 jaar € 5 euro.

Let op: Deze excursie vindt niet het hele jaar door plaats. Hou de agenda van het Nationaal Park in de gaten voor de exacte data. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk misgrijpt.

Appelscha-lus

Vind je het niet fijn om over heuvels of bergen te fietsen? Fiets je liever zo vlak mogelijk? Er zijn verschillende routes die qua inspanning niet veel van je vragen en misschien ben je daar wel naar op zoek. De heuvels en afdalingen die op je pad komen zijn slechts klein en makkelijk te fietsen. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Eén van die routes is de Appelscha-lus en hiervoor volg je gewoon de blauwe kleur. In haar totaliteit bedraagt de route minder dan 20 kilometer en kom je langs verschillende hoogtepunten – zoals een wollige schaapskudde, heidevelden, adembenemende poelen en groene stukken met bos.

De Appelscha-lus loopt een deel door Drenthe en een deel door Friesland heen. Tijdens je fietstocht fiets je dus door 2 verschillende provincies heen. Dat is vrij uniek, toch?  

De Appelscha-lus is geschikt voor vrijwel iedere fietser. De route is echter vooral populair onder mountainbikers.

Tip: Bekijk hier de fietsroute

Fietsroute Oude Willem

Lijkt het je leuk om samen met de kinderen er al fietsend op uit te trekken? Daar heeft het nationaal park natuurlijk aan gedacht. De fietsroute Oude Willem is niet zomaar een fietsroute: het is een educatieve speurtocht waar van alles te beleven is.

De fietsroute bedraagt in totaal 28 kilometer en start gewoon op de parkeerplaats Boscamping Oude Willem. Hoewel de route langs verschillende hoogtepunten gaat – zoals de leefgebieden van vogels, planten en bossen – is er voor de allerkleinste avonturiers niet veel te beleven.

Speciaal voor de fietsroute Oude Willem heeft Staatsbosbeheer een leerzame app ontwikkelt, waarbij de kinderen op zoek moeten gaan naar speciale dieren. Al fietsend kunnen de dieren opgespoord en opgeslagen worden op de dierenkaart. Dat maakt de route leuker, leerzamer én uitdagender voor de kinderen.

Enne; misschien vind je het zelf ook wel leuk om de app te gebruiken. Des te interessanter worden de tussenstops op deze manier!

Gebruik nooit je smartphone tijdens het fietsen, maar neem hiervoor een korte pauze. Op deze manier voorkom je vervelende en gevaarlijke situaties op de route en met andere fietsers.

Tip: Bekijk hier de fietsroute

Plan je eigen route in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Trek je liever je eigen plan? Waarom niet! Dit is namelijk dé manier om op een verrassende ontdekking te gaan. En maak je geen zorgen over verdwalen: er staan genoeg borden langs de weg die je de weg wijzen, mocht dat nodig zijn.

Als je de Fietsrouteplanner download op het internet dan krijg je toegang tot verschillende fietsroutes in de omgeving van het Nationaal Park. Je maakt zelf de keuze hoeveel kilometer je wil fietsen en welke route je precies gaat volgen.  

En als je toch een uitgestippelde route wilt fietsen, dan kan de Fietsrouteplanner deze voor je uitstippelen aan de hand van de verschillende knooppunten in het gebied.

Natuurhuisje Wateren
Natuurhuisje Wateren

✔️ 3 personen

✔️ Vrijstaand

✔️ Open haard

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Appelscha
Natuurhuisje Appelscha

✔️ 6 personen

✔️ Luxe en modern

✔️ Sauna en zwembad

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Oude Willem
Natuurhuisje Oude Willem

✔️ 6 personen

✔️ In het bos

✔️ Open haard

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Met de hond naar Nationaal Park Drents-Friese Wold

Stel je eens voor: samen met je trouwe viervoeter de adembenemende natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold bekijken – en genieten van alles wat er op jullie pad komt. Misschien wandelend of op een andere manier. Lijkt het je wat? Dan is een bezoek aan het Nationaal Park een leuke activiteit.

Aangezien veel gebieden binnen het park “beschermd” worden, vraag je je vast af of het park toegankelijk is voor honden. Op deze vraag hebben we het antwoord voor je gevonden: jazeker! Je mag wandelen met je hond binnen de toegestane gebieden – dit staat aangegeven op de borden met daarop “hondenlosloopgebied” langs de paden die door het park lopen.   

Wist je dat er een speciale route voor honden is uitgestippeld? Dit is de “Natte Neuzenroute” en hier mag je trouwe viervoeter fijn zijn gang gaan – snuffelen of spelen met andere honden, zonder het gevaar van fietsers. Wel dien je je hond aan te lijnen binnen de aangegeven gebieden – let op de paaltjes.

Hou je je netjes aan de regels en lijkt het je leuk om samen met je harige vriendje de benen te strekken in een prachtig natuurgebied? Dan is het Nationaal Park Drents-Friese Wold zonder twijfel de moeite waard.

Paardrijden in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Paardrijden door het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een unieke belevenis. Dat maak je niet iedere dag mee. En weet je wat? Het is toegestaan. Vanaf de rug van het paard zie je – hoogstwaarschijnlijk – meer dan wanneer je de paden met de benenwagen bewandeld. Je zit tenslotte hoger én je waant je over de speciale ruiterpaden.

Daarover gesproken; als je wilt paardrijden of mennen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold, dan mag je niet afwijken van de speciale ruiterpaden. In theorie zou dat ook helemaal niet nodig moeten zijn, aangezien er 4 gebieden zijn waar je doorheen mag rijden.

En hiervoor heb je geen goedgekeurde documenten nodig. Iedere route staat aangegeven met verschillende kleuren – waaronder rood, groen, zwart en blauw.

Deze routes verschillen allemaal qua kilometers en tijd. Mocht je het niet prettig vinden om een lange buitenrit te rijden, dan ben je tot niets verplicht. Naast het uitzicht en de uitspattingen van Moeder Natuur, kunnen de verschillende dieren zomaar je pad kruisen tijdens de buitenrit.

Dit maakt paardrijden in het Nationaal Park extra bijzonder en uniek. Wel heb je je aan de volgende regels te houden:

  • Laat de paarden niet eten tijdens de buitenrit. Dit kan een negatieve werking hebben op de gezondheid
  • Breng geen bezoek aan de poelen of meren in het gebied. Deze lopen de paarden stuk. Bovendien bestaat het gevaar op uitglijden
  • Is je paard gespannen voor passerende dieren? Loop hier ruim omheen of wacht tot het dier is gepasseerd

Extra tip: Heb je geen eigen paard en wil je tóch graag paardrijden in het Nationaal Park? Er zijn verschillende stallen in de buurt waar je een paard of pony kunt huren.

Water in Nationaal Park Drents-Friese Wold
Door met een paard het park te verkennen zie je meer als normaal.

Wat is er te doen in de omgeving?

Is je bezoek aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold voltooid? Misschien heb je adembenemende plaatjes geschoten. Of heb je bijzondere dieren gespot. Hoe het ook zij: de meeste bezoekers vertrekken met een voldaan gevoel terug naar huis. Heb jij het park al bezocht? We zijn namelijk benieuwd naar je ervaringen.  

Niet alleen het park is een bezoek waard maar ook de omgeving is eveneens de moeite waard. Er is voor ieder wat wils. Heb je hulp nodig? We hebben de leukste dingen alvast in de omgeving voor je op een rijtje gezet – in de vorm van tips.

Bezoek aan Ameland

Heb je een auto tot je beschikking? En heb je de tijd? Dan is een bezoek aan het Waddeneiland Ameland leuk voor jong en oud. Gezien Diever op de grens van Friesland ligt, is het slechts een uur rijden naar de haven van Holwerd – waar de veerboot vervolgens vertrekt.

De boot is toegankelijk voor voertuigen, voetgangers én honden. Het eiland zelf heeft ook genoeg te bieden – ook voor slechts een enkele dag. Wat dacht je van de vuurtoren beklimmen? Of van een boottocht richting de zeehonden? Naderhand zet je je voetjes in het zand bij een plaatselijke strandtent, om zo tot rust te komen.

Het is mogelijk om met de laatste boot terug te varen naar het vaste land of je kiest ervoor om er een aantal overnachtingen aan vast te plakken – iets wat wij ten zeerste aanraden. Zo hebben Natuurhuisjes alles wat je nodig hebt. Al met al is Ameland een leuke activiteit in de buurt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Let op: Wil je met de auto het eiland op? Vergeet dan niet om je plekje van tevoren te reserveren. Er zijn slechts beperkte plaatsen voor auto’s beschikbaar. Voor voetgangers is daarentegen altijd plek. 

Natuurmuseum in Leeuwarden

Wil je je blijven verdiepen in de natuur? Dan is een natuurmuseum een toffe activiteit in de omgeving. Hier zijn namelijk eigentijdse én uitgestorven dieren in groten getale te vinden.

Binnen het museum kom je alle organismen tegen die zich niet of nooit in het Nationaal Park hebben gehuisvest. Vooral voor de allerkleinste is het natuurmuseum een leerzame belevenis, die nog erg lang bijblijft.

Zo ben je binnen slechts 50 minuten in Leeuwarden. Hier ligt het natuurmuseum Fryslân – waar maar liefst 33.000 unieke stukken te bewonderen zijn. Van dinosaurussen tot schelpen: je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. 

Bekijk geheel op je gemakje alle skeletten of neem deel aan één van de activiteiten die het museum met regelmaat van de klok organiseert  – zoals een tentoonstelling of een expeditie.

Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen is niet meer wat het geweest is. Na een verhuizing en renovatie in 2019, is het vandaag de dag veel meer dan zomaar een dierenpark. Binnen een dag maak je een uitgebreide safari langs wilde dieren, waan je je weg door de Noordpool én beleef je een ware adrenalinekick in de achtbaan.

Dierenpark Emmen heeft alles in huis voor een avontuurlijk dagje uit. Het dierenpark ligt op slechts 45 minuten rijden van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat is de moeite meer dan waard. Toch?

TT Races

In Drenthe is de TT het grootste evenement van het jaar en het is al sinds 1925 een feit in Nederland. Jaarlijks komen er meer dan 150.000 bezoekers op de races af. Ben je gek op motorsport? Of staat het bezoeken van zo’n groot evenement gewoonweg op je wensenlijstje? Mocht je ten tijde van de TT het Nationaal Park Drents-Friese Wold bezoeken, dan pak je het evenement natuurlijk gemakkelijk mee.

De TT (Tourist Trophy) wordt ieder jaar in Assen gehouden. Met de auto ligt dat op slechts 30 minuten afstand van het Nationaal Park af. Van motoren tot racewagens; je komt er van alles tegen.

Hoewel de TT veel geluid produceert en qua publiek druk bezocht wordt, ben jij er misschien helemaal weg van. De TT wordt altijd tijdens het laatste weekend van juni gehouden.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *