Nationaal Park de Hoge Veluwe – een bijzonder stukje natuur

In ons land zijn we gezegend met meerdere fraaie natuurgebieden. De Natura 2000 gebieden zijn hier prima voorbeelden van. Deze gebieden zijn door de overheid als beschermde natuurgebieden aangewezen, waardoor de flora en fauna alle mogelijkheden heeft om optimaal te leven.

Dit geldt niet alleen voor de Natura 2000 gebieden, maar ook voor het Nationale Park de Hoge Veluwe. Dit park is één van de mooiste gebieden van ons land en kan jaarlijks op de nodige toeristen rekenen. Veel Nederlanders willen dit gebied met eigen ogen aanschouwen, terwijl ook bijvoorbeeld veel Duitsers graag een bezoekje brengen aan dit Nationale Park.

Wat maakt Nationaal Park de Hoge Veluwe nou zo bijzonder? Het belangrijkste voordeel van dit gebied is toch wel de natuur, de flora en de fauna. Het is niet voor niets dat dit Nationale Park ook wel omschreven wordt als de groene schatkamer van Nederland. De groene schatkamer van Nederland waarin je ook nog eens van heel veel rust geniet.

Let wel op: het Nationaal Park de Hoge Veluwe is niet hetzelfde als de Veluwe. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe maakt onderdeel uit van de Veluwe. Qua oppervlakte omslaat dit park nog geen 5% van de complete Veluwe, maar het is wel het mooiste gedeelte van de Veluwe. Het park is overigens gelegen in het zuidwesten van de Veluwe.

Wil je dit prachtige natuurgebied zelf eens bezoeken? Je hebt groot gelijk. De natuur in het park is subliem, je geniet van een ongekende rust en het is buitengewoon goed vertoeven in en rondom dit natuurgebied. Dat is te danken aan de natuur zelf, maar ook aan verschillende leuke dorpjes. Over zowel de natuur als de dorpjes in het Nationaal Park de Hoge Veluwe vertellen we je hieronder graag meer.

De natuur in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Weinig andere gebieden zijn in ons land zó mooi als het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dat is nogal een stelling, maar het is wel een stelling waar we volledig achterstaan. Dit gebied is namelijk prachtig, biedt een buitengewone natuur aan en is om meerdere redenen een lust voor het oog. Dit laatste geldt overigens voor de natuur, maar ook voor de prachtige vergezichten.

Wat de natuur in dit gebied zo typeert? Onder meer de diversiteit in dit park is indrukwekkend te noemen. In dit natuurgebied vind je namelijk dichtbeboste gebieden, maar ook fraaie heidevelden. En ben je groot liefhebber van zandverstuivingen en grasvlakten? Ook dan ben je in het Nationaal Park de Hoge Veluwe aan het juiste adres.

Het unieke aan dit Nationale Park is dus de diversiteit. Maar, het feit dat de natuurgebieden zo goed beschermd worden, is ook één van grote voordelen van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Doordat dit gebied zo goed beschermd wordt, heeft de natuur alle kans om volledig tot bloei te komen. Met name in de periode van half augustus tot half september uit zich dit perfect bij de heidevelden. De heide komt dan volledig tot bloei, waardoor je van een fraaie blauwe heidegebied geniet. Een buitengewoon fraai gezicht.

Als wij je een advies mogen geven: trek eens op de bonnefooi door het park. Door gewoon je neus achterna te lopen, kom je op de meest fraaie plekken in dit Nationale Park uit. Daarbij is het dus ook een feit dat je langs allerlei soorten landschappen loopt. De soorten landschappen volgen elkaar in hoog tempo op, waardoor je keer op keer voor verrassingen komt te staan.

Overigens is het Nationaal Park de Hoge Veluwe té groot om het volledig wandelend te ontdekken. Met een totaal oppervlakte van 5.400 hectare is dit vrij groot. Wij zijn in ieder geval van mening dat elke hectare het aanschouwen meer dan waard is. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is prachtig, is divers, heeft veel te bieden en is een geweldige plek om heerlijk tot rust te komen!

Wandelen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Vind je het heerlijk om lange wandelingen door de natuur te maken? Dan zit je in het Nationaal Park de Hoge Veluwe goed. In dit park kun je prachtige wandelingen maken. Het advies is hierbij om de gebaande paden te volgen, aangezien je daarmee geen schade aan de natuur aan kan richten.

Welke wandelingen je in dit nationale park maakt, is volledig aan jou. Je kunt in dit gebied namelijk op meerdere manieren een sublieme wandeling maken:

  • Door gewoon je neus achterna te lopen. Zoals we eerder in dit artikel al stelden, kun je in dit nationale park prima alleen maar je neus achterna lopen. Je komt daarmee op fraaie plekken uit, waarna je alleen wel nog even de weg terug naar ‘huis’ moet zien te vinden.
  • Door een aangegeven route te volgen. Een andere optie die je hebt, is om één van de vele aangegeven routes te volgen. Deze routes worden duidelijk met bordjes aangegeven en leiden je uiteraard langs de mooiste plekjes in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Wat wij je aanraden is om de wandel-, fiets- en autokaart van het park te gebruiken. Dit is een kaart met daarin onder meer de zogeheten Paaltjesroutes. Dit zijn routes waarbij je alleen maar de paaltjes hoeft te volgen, waarmee je dit park perfect leert kennen.

Het leuke is dat er op dit moment 13 paaltjesroutes uitgezet zijn. Doordat je uit meerdere routes kunt kiezen, kun je in principe elke dag een andere route volgen. Wat overigens ook nog leuk is, is de zogeheten Themawandeling. Dit is een wandeling die door het Nationaal Park de Hoge Veluwe uitgezet wordt. Je kunt deze route hier downloaden, waarbij het de bedoeling is dat je ‘m uitprint. Zonder dat je deze route uitgeprint hebt, kun je ‘m niet lopen!

Lijkt het je nu al geweldig om wandelingen door dit fantastische natuurgebied te maken? Wij hebben enkele leuke wandelingen voor je uitgezocht en op een rijtje gezet:

  • Berlagepad. Wil je in het Nationaal Park de Hoge Veluwe een wandeling maken met iemand die minder goed ter been is? Als hij/zij in een rolstoel zit, is het Berlagepad de beste optie. Deze wandelroute is geschikt voor rolstoelen en is 2,6 kilometer lang. Tijdens deze route loop je rondom een vijver bij het Jachthuis Sint Hubertus. Bij de fietsenstalling van dit jachthuis begint en eindigt deze route.
  • Landschappenpad. Deze wandeling duurt 4,1 kilometer en is speciaal voor het 75-jarige bestaan van het park aangelegd. Tijdens het wandelen van deze route kom je langs allerlei hoogtepunten, zoals het Pampelse Zand, de Franse Berg  en het Kröller-Mülller museum.
  • Belevingsroute. Wil je graag een korte wandeling door het park maken? Dan is de Belevingsroute voor je op het lijf geschreven. Deze route duurt slechts 1 kilometer en is voor iedereen geschikt. Dit komt onder meer doordat deze route mede mogelijk gemaakt wordt door het Fonds Verstandelijk Gehandicapten.
Nationaal Park de Hoge Veluwe | Natuurverslaving

Fietsen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Dat het Nationaal Park de Hoge Veluwe zo groot is, biedt talloze mogelijkheden. Zo kun je dus urenlang door dit park heen wandelen, terwijl je ook op de fiets dit nationale park perfect kunt ontdekken. Wil je graag fietsen in het park? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

Ten eerste is het aan te raden om je fiets goed voor te bereiden voor je fietsroute. Niet alle paden in het het park zijn even goed of verhard, waardoor het zeer wenselijk is dat de banden van je fiets hard genoeg zijn. Ook moet je fiets bij voorkeur over goede verlichting beschikken en over meerdere versnellingen beschikken. In het Nationaal Park de Hoge Veluwe bestaat namelijk wel enig hoogteverschil.

Ten tweede is het aan te raden om altijd op de gebaande paden te fietsen. Besluit je om ‘gewoon’ maar door de natuur te fietsen? Dan ben je hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor schade aan de natuur. Aangezien dit een beschermd natuurgebied is, wordt er alles aan gedaan om de verschillende landschappen te beschermen. Daar moet je zelf ook een bijdrage aan leveren.

Ten derde is het niet per sé noodzakelijk om je eigen fiets mee te nemen. In het natuurgebied staan namelijk 1800 witte fietsen klaar. Deze fietsen kun je gratis gebruiken en zijn te vinden in de fietsenstallingen verspreid over het hele park. Heb je een mooie fietsroute gemaakt? Zet de witte fiets dan weer terug in één van de fietsenstallingen.

Ten vierde is het aan te raden om gewoon je neus achterna te fietsen. In het Nationaal Park de Hoge Veluwe is 40 kilometer aan fietspaden te vinden, waardoor je alle kanten op kunt. Het leuke hierbij is dat je bij de informatiebalie in het Museonder ook fietsroutes verkrijgbaar zijn. Je kunt dus prima één van die fietsroutes volgen, maar je kunt ook gewoon je neus achterna fietsen.

Ben je minder goed ter been? Of ben jezelf of iemand anders lichamelijk niet in staat om op een normale fiets te fietsen? In het gebied zijn op meerdere plekken speciale fietsen te huren. Je kunt hierbij bijvoorbeeld aan een duofiets of tandem denken. Hiermee tracht het park om het fietsen door het Nationaal Park de Hoge Veluwe voor iedereen mogelijk te maken. Een nobel streven dat wij alleen maar toejuichen.

Nationaal Park de Hoge Veluwe | Natuurverslaving

Met de hond in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

In het Nationaal Park de Hoge Veluwe is het toegestaan om wandelingen met je hond mee te nemen. Wil je graag dat je hond mee rent terwijl jij aan het fietsen bent? Ook dat is toegestaan in het Nationale Park.

Wel moet je altijd de volgende regels in acht nemen:

  • Je hond moet in het Nationaal Park de Hoge Veluwe altijd aangelijnd zijn. Het is niet toegestaan om je hond los in het park te laten lopen. De periode in het jaar doet er verder niet toe; het is simpelweg het gehele jaar door verboden om je hond los te laten lopen in dit natuurpark.
  • Je hond mag niet overal mee naar binnen. Zo schrijven de regels voor dat je hond niet het Jachthuis Sint Hubertus, het Kröller-Müller museum en het Museonder in mag. Je hond mag wel de Theekoepel en het Park Paviljoen in.

Het verzoek vanuit het park is om je netjes aan deze regels te houden. Begrijp je niet helemaal waarom je hond niet los mag lopen? Dit heeft puur met de flora en fauna in het gebied te maken. Zodra je je hond los laat lopen, is de kans groot dat je trouwe viervoeter door de natuur heen banjert. Grote kans dat dit ten koste gaat van de bloei en groei van bloemen.

Daarnaast leven er de nodige wilde dieren in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Zeker als je een hond met jachtinstinct hebt, is de kans groot dat je hond achter deze wilde dieren aanrent. Dat wil het het park absoluut niet, waardoor je je hond altijd netjes aangelijnd moet houden.

Paardrijden in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Vind je het super om met je paard mooie routes te rijden? Dan zit je in het Nationaal Park de Hoge Veluwe goed. In het park is een geheel ruiterpadenstelsel aangebracht met in totaal 13 knooppunten. De totale lengte van de ruiterpaden is maar liefst 45 kilometer.

Het advies is om met de knooppunten zelf een route uit te stippelen. Blijf vervolgens tijdens de rit louter op de gebaande paden, zodat je geen schade aan het nationale park aanricht.

Het mooie is dat je de ritten met je paard op drie plekken kunt starten: bij de ingang in Otterlo, Schaarsbergen of Hoenderloo. Om vanaf de startplek de juiste route af te leggen, hoef je alleen maar de bordjes met daarop een afbeelding van een hoefijzer aan te houden.

Als je met je paard door het Nationaal Park de Hoge Veluwe heen wilt galopperen, moet je je aan enkele regels houden. Zo moet je altijd op gebaande paden blijven, moet je je paard op sommige plekken aanbinden en kun je je auto met trailer alleen op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen parkeren.

Heb je geen eigen paard? Dan kun je terecht bij Stal Mansour. Deze stal is bij de ingang van het park in Schaarsbergen te vinden; hier kun je een paard huren. Let wel op dat het huren van deze paarden alleen voor gevorderde ruiters geschikt is. Het huren van een paard bij Stal Mansour doe je bovendien alleen onder deskundige begeleiding.

Nationaal Park de Hoge Veluwe | Natuurverslaving

Kamperen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Ben je nogal natuurlijk aangelegd? En vind je het daarom leuk om wild te kamperen? Dan is het allereerst goed om te weten dat je niet in de vrije natuur mag kamperen. Dit is niet alleen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe verboden, maar is in principe in ons gehele land verboden.

Wil je desondanks toch in het Nationaal Park de Hoge Veluwe kamperen? Dan kun je hiervoor terecht bij de ingang van dit park bij Hoenderloo. Bij die ingang is een fraai kampeerterrein te vinden, waar je in je tentje, caravan of camper kunt verblijven.

Deze camping is niet het gehele jaar door open. Alleen in de periode van april tot eind oktober kun je op deze camping verblijven. Het is goed om te weten dat deze camping volledig omheind is. De reden hiervoor is duidelijk: langs deze camping lopen ’s nachts onder meer reeën, wilde zwijnen en wilde herten.

Zou je graag op een andere plek in het Nationaal Park de Hoge Veluwe willen kamperen? Dat is niet mogelijk en niet toegestaan. De enige optie die je hebt, is om een zogeheten Natuurhuisje of Tiny House in het Nationaal Park de Hoge Veluwe te huren. Zo’n huisje is compact, veelal van natuurlijke materialen vervaardigd en fraai gelegen. Uiteraard is een overnachting in zo’n huisje niet volledig met kamperen te vergelijken, maar het komt toch enigszins in de buurt.

Wild observeren in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Dat het Nationaal Park de Hoge Veluwe een beschermd natuurgebied is, heeft onder meer met de wilde dieren te maken. In dit park lopen onder meer moeflons, wilde zwijnen, reeën, edelherten en boommarters rond. Enkele van deze wilde diersoorten zijn beschermd.

Zou je graag in het park wild willen spotten? Dan is het advies om naar één van de wildobservatiehutten toe te gaan. Deze hutten bevinden zich op de juiste locaties en zijn vrij hoog. Vanaf deze hutten heb je een perfect overzicht over de Nationaal Park de Hoge Veluwe. En daarmee is de kans groot dat je wilde dieren in het gebied spot.

Je hoeft niet per sé voor zo’n overdekte hut te kiezen. Er bestaan in het park namelijk ook meerdere onoverdekte wildobservatieplaatsen. Vanuit deze plaatsen kun je ook wild spotten, maar je bent dan uiteraard niet beschermt tegen bijvoorbeeld regenval.

Wil je graag naar zo’n spottersplek toe? Op deze online plattegrond vind je alle locaties. Als je liever een iets gedetailleerder overzicht hebt, kun je hiervoor naar het Museonder of één van de drie ingangen gaan. Daar kun je een plattegrond van dit nationale park voor 2 euro kopen.

Ben je gek op het spotten van vogels? Dan kun je terecht in één van de vogelobservatiehutten. Ook deze hutten zijn strategisch neergezet en gaan volledig in de natuur op. Vanuit deze hutten is hierdoor de kans vrij groot dat je wilde vogels spot.

Het spotten van wilde dieren in het Nationaal Park de Hoge Veluwe is in ieder geval een feestje. De kans is namelijk vrij groot dat je wilde dieren spot; deze dieren kom je op nagenoeg geen enkele andere plek in ons land tegen.

Wil je de kans op het spotten van wilde dieren vergroten? Dan is het verstandig om ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg dit te doen. Met name tijdens de nacht komen de meeste wilde dieren tot leven.

Nationaal Park de Hoge Veluwe | Natuurverslaving

Vissen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Dat de landschappen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe divers zijn, mag inmiddels duidelijk zijn. In dit Nationale Park zijn namelijk ook nog meerdere vijvers te vinden. Bij het Jachthuis Sint Hubertus zijn bijvoorbeeld vijverpartijen aangelegd. In deze vijvers mag je het gehele jaar door vissen.

Om in deze vijvers te vissen, moet je wel over een vergunning beschikken. Deze vergunning is gratis en kan afgehaald worden bij het Park Paviljoen of Museonder. Op het moment dat je je vergunning afhaalt, krijg je ook alle voorwaarden verstrekt. Het is uiteraard zaak dat je je tijdens het vissen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe strikt aan deze voorwaarden houdt.

Verder is het goed om het volgende te weten: in dit park mag je alleen met een vaste hengel vissen. Vis je graag met een werphengel? Dan kun je die hengel jammer genoeg niet in het het park gebruiken.

Beste reistijd voor het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Wil je graag dit prachtige, sublieme en fraaie Nationale Park ontdekken? Je doet dit volgens experts het beste in de periode van juni tot en met september. In deze periode is het landschap het mooist, geniet je van het mooiste weer en is het Nationaal Park de Hoge Veluwe lekker levendig.

Een en ander hangt wel af van het doel dat je hebt. Wil je bijvoorbeeld wild spotten in het Nationaal Park de Hoge Veluwe? Dat kun je eigenlijk het gehele jaar door doen. Er zijn zelfs wilde dieren die juist tot leven komen bij slecht weer.

Of wil je in het park vooral van gekleurde landschappen genieten? Dan zit je in de maanden augustus en september goed. Tijdens die maanden komt onder meer de heide volledig tot bloei.

Al met al is het Nationaal Park de Hoge Veluwe een prachtig, origineel en uniek park. Een vergelijkbaar Nationaal Park vind je in ons land simpelweg niet.

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *