Ontdek de top 25 meest geliefde natuurgebieden in Drenthe

Drenthe is een prachtige provincie die bekend staat om zijn natuur en landschappen. Van uitgestrekte heidevelden tot bijzondere beekjes en bossen. Elk natuurgebied in Drenthe heeft zijn eigen schoonheid en charme, wandelen en fietsen is er dan ook een ware traktatie. Tevens is de diversiteit in flora en fauna in de natuurgebieden fantastisch om te zien, wij snappen wel dat Drenthe een geliefde provincie is onder natuurliefhebbers!

Het meest bekende landschap in Drenthe is het heidelandschap, in bijna elk natuurgebied vind je wel zo’n prachtig veld. Naast dat ze bijzonder zijn om te zien, zijn ze ook van groot belang voor de biodiversiteit. Doordat heidevelden er verschillend uitzien in elk seizoen kun je fantastisch wandelen in deze omgeving. Ben je fotograaf? Dan zijn deze velden ook ontzettend tof om te bezoeken, je kunt gegarandeerd mooie foto’s maken.

Daarnaast is Drenthe ook voorzien van een groot aantal bossen en nationale parken, zoals nationaal park Drents-Friese Wold, Boswachterij Ruinen en het Asserbos. In deze bossen en parken leven talloze vogelsoorten, vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. De omgeving leent zich uitstekend om te wandelen of fietsen, zowel voor korte als voor langere routes. Of misschien wil je wel een dagje met je trouwe viervoeter wandelen? Ook dat is mogelijk!

Met meer als 150 verschillende natuurgebieden kun je hier niet alleen fantastisch wandelen en fietsen, maar ook paardrijden, mountainbiken, kanoën en nog veel meer. We hebben de 25 mooiste natuurgebieden in Drenthe voor je op een rijtje gezet. We zijn benieuwd welk natuurgebied in Drenthe jouw favoriet is, laat het ons weten in de reacties.

De mooiste Nationale Parken in Drenthe

Een Nationaal Park is een groot natuurgebied dat wordt beschermd. De natuur krijgt hier volledig de vrije hand, dit zorgt voor unieke aanzichten en sensationele landschappen. In totaal zijn er drie nationale parken te vinden in Drenthe. Elk nationaal park heeft zijn eigen landschap en zijn eigen charme. Het ene gebied bestaat voornamelijk uit bos, terwijl de andere twee veelal uit heidevelden bestaan.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal park Drents-Friese Wold ligt gedeeltelijk in Drenthe en gedeeltelijk in Friesland. Het park is meer dan 6000 hectare groot en is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied in Nederland. In Drents-Friese Wold wandel of fiets je door uitgestrekte bossen, heidevelden, vennen en stuifzanden. Deze diversiteit in landschappen en omgeving maakt het een erg geliefd gebied onder natuurliefhebbers, fotografen en wandelaars.

Het park is de thuisbasis van vele plant- en diersoorten. Wist je bijvoorbeeld dat er meer als 130 verschillende vogelsoorten leven? De IJsvogel en de zwarte specht, die beide zeldzaam zijn, hebben een vaste plek in Drents-Friese Wold. Maar ook bijzondere insecten en andere kleine dieren kom je hier tegen. De kans dat je tijdens je wandeling of fietstocht een adder, boommarter of hagedis tegenkomt is groot.

Door het hele gebied heen lopen verschillende wandel- en fietsroutes die je door alle pracht en praal van het park voeren. Door deze routes te volgen kun je kennis maken met de natuur in het gebied, de geschiedenis en de verschillende diersoorten. Op diverse plekken staan vogelkijkhutten die fantastisch uitzicht op het park bieden. Je kunt hier niet alleen (zeldzame) vogels spotten maar ook genieten van het sensationele uitzicht.

Kortom, Nationaal Park Drents-Friese Wold biedt een prachtige natuurlijke omgeving. Zowel wandelen als fietsen en paardrijden is hier een ware traktatie. Wil je graag je viervoetige maatje meenemen? Ook dat is geen probleem, er zijn verschillende routes beschikbaar waar je een hond mag meenemen. Een bezoek aan wellicht één van de meest unieke natuurgebieden in Drenthe is zeker de moeite waard!

>> Lees hier meer over Nationaal Park Drents-Friese Wold

Wandelen in Nationaal Park Drents Friese Wold - Natuurverslaving
Nationaal Park Drents Friese Wold

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal park Dwingelderveld is een bijzonder en uitgestrekt natuurgebied in Drenthe. Het gebied is ruim 3.700 hectare groot en is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het gevarieerde landschap bestaat uit heidevelden, vennen en beken en bossen. Deze variatie zorgt voor prachtige landschappen en vergezichten. Zowel wandelaars als fietsers en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Dwingelderveld.

Voor vogelaars en dierenliefhebbers is er veel te ontdekken in het gebied. Niet alleen verschillende (zeldzame) soorten vogels leven hier, maar ook talloze soorten insecten, reptielen en andere dieren. Zeker als je fotograaf bent is dit gebied de moeite waard om te bezoeken. Je kunt gegarandeerd sensationele macro foto’s maken van de landschappen en de dieren die je tegenkomt. Tevens heeft het park een unieke vlinderfauna.

Een ander hoogtepunt in nationaal park Dwingelderveld is de radiotelescoop van Dwingeloo, één van de grootste draaibare telescopen ter wereld. De telescoop wordt nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Maar ook het uitgestrekte heidelandschap is een hoogtepunt in dit gebied. In de zomer kleurt de hele heide paars waardoor je prachtig uitzicht hebt. Of wat dacht je van het ijs in de winter? Elk seizoen heeft zijn eigen charme.

Tot slot heeft het park ook een rijke geschiedenis. Op verschillende plekken zijn archeologische vindplaatsen te vinden, zoals hunebedden en grafheuvels. Ben je benieuwd op welke plekken je deze vind? In het bezoekerscentrum van het natuurgebied kun je om meer informatie vragen. Daarbij kun je hier ook lekker wat eten voordat je begint aan je wandeling of fietstocht.

Dwingelderveld - Natuurverslaving
Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Drentsche Aa

Nationaal park Drentsche Aa is een natuurlijk paradijs in het hart van Nederland. In dit adembenemende natuurgebied kun je niet alleen prachtig wandelen, maar ook fietsen picknicken, kanoën en relaxen. Deze betoverende plek is erg geliefd onder wandelaars, natuurliefhebbers en vogelaars. Met een oppervlakte van circa 32.000 hectare valt er genoeg te ontdekken.

De buitengewone mix van rust, natuur en avontuur maken het een erg geliefd natuurgebied. Tijdens je wandeling wordt je getrakteerd op fantastische vergezichten, een rustgevende omgeving en sfeer en kristalhelder water.

De rijke biodiversiteit in dit sensationele natuurgebied zorgt er voor dat er talloze (zeldzame) dieren leven. Naast otters en vogels is de kans groot dat je een hert of een bever spot. Zowel tijdens een wandeling als tijdens een fietstocht of kanotocht is het mogelijk dat je één van deze bijzondere dieren spot. Nationaal park Drentsche Aa is de perfecte gelegenheid om in verbinding te blijven met de natuur in ons eigen land.

Tot slot is er voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers ook genoeg te zien en te doen in het gebied. Je vind er namelijk niet alleen eeuwenoude hunebedden maar ook traditionele boerderijen, tentoonstellingen en andere activiteiten.

Nationaal Park Drentsche Aa | Natuurverslaving
Nationaal Park Drentsche Aa

Bijzondere Natura 2000 gebieden in Drenthe

Ontdek de betoverende Natura 2000 gebieden in Drenthe en laat je verrassen door de bijzondere natuur. Prachtige vergezichten, mooie wandelroutes en bijzondere fietsroutes die perfect zijn voor natuurliefhebbers. Je nieuwsgierigheid zal gegarandeerd geprikkeld worden! De ongerepte natuur in een Natura 200 gebied zorgt ervoor dat er talloze zeldzame planten en dieren te zien zijn. Vergeet vooral je fotocamera niet mee te nemen!

Bargerveen

Bargerveen is een bijzonder natuurgebied in Drenthe. Dit verborgen pareltje ligt in het Zuid Oosten van Drenthe en is erg geliefd onder wandelaars, vogelaars en natuurliefhebbers. Het ongerepte landschap zorgt niet alleen voor sensationeel uitzicht, maar ook voor prachtige wandel- en fietsroutes. Zowel met als zonder fototoestel is dit een fantastisch gebied om te ontdekken. Laat je verrassen door natuurgebied Bargerveen tijdens je overnachting in Drenthe.

Een bijzonder aspect in natuurgebied Bargerveen zijn de uitgestrekte veenmoerassen. Daarnaast vind je ook talloze heidevelden, waterplassen en bossen in het gebied. Tijdens je wandeling of fietstocht word je omarmd door een gevoel van rust en sereniteit. De weidse uitzicht en de pure schoonheid van dit natuurgebied in Drenthe zullen je gegarandeerd betoveren!

Een ander bijzonder aspect is de zeldzame flora en fauna die je vind in Bargerveen. De wandelpaden begeleiden je langs deze flora en fauna, zoals de zonnedauw en de IJsvogel. De vochtige omstandigheden creëren namelijk de perfecte omgeving voor verschillende soorten dieren en planten. Het is dan ook één van de mooiste natuurgebieden in Drenthe voor vogelaars en natuurfotografen.

Natuurgebied Bargerveen | Natuurverslaving
Natura 2000 gebied Bargerveen

Drouwenerzand

In het hart van Drenthe ligt het prachtige natuurgebied Drouwenerzand. Dit unieke natuurgebied staat bekend om zijn diversiteit aan landschappen. Je vind er niet alleen zandverstuivingen maar ook heidevelden, bossen en vennen. De uitgestrekte natuur is perfect voor een mooie wandeling of fietstocht. Maar ook fotografen, vogelaars en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen!

Tevens zorgt de diversiteit in natuur en landschappen voor een rijke flora en fauna. Elk bocht en elke hoek onthult een nieuw stukje natuurlijke schoonheid. In de zomer wordt je verrast door de prachtige kleuren van de bloeiende heide terwijl je in de winter kunt genieten van de vennen die met dauw bedekt zijn. Of wat dacht je van de fluitende vogels tijdens zonsopkomst en zonsondergang?

Niet alleen voor wandelaars en fietsers maar ook voor gezinnen met kinderen is Drouwenerzand een waar paradijs. Naast het natuurgebied ligt namelijk een leuk attractiepark. Je kunt een een bezoek aan dit prachtige natuurgebied in Drenthe perfect combineren met een leuk dagje in het attractiepark. Zowel de kinderen als jullie hebben gegarandeerd een geslaagd dagje weg!

Of je nu op zoek bent naar rust, avontuur of inspiratie, natuurgebied Drouwenerzand heeft het allemaal. Laat je betoveren door de natuur tijdens een prachtige wandeling of fietstocht en creëer herinneringen die je voor altijd bijblijven. We hebben het tenslotte allemaal wel eens nodig om er een dagje tussenuit te gaan zodat we even tot rust kunnen komen.

Natura 2000 gebied Drouwenerzand | Natuurverslaving
Natura 2000 gebied Drouwenerzand

Fochteloërveen

Een ander bijzonder natuurgebied in Drenthe is Fochteloërveen. De verscheidenheid aan natuur in combinatie met de landschappen en de dieren is uniek. Daarnaast staat het gebied bekend om de bijzondere hoogveengebieden die een thuishaven zijn voor veel verschillende soorten vogels. Zowel vogelspotters als wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Tevens is Fochteloërveen één van de grootste hoogveengebieden in West-Europa.

Maar ook de diversiteit aan verschillende soorten vogels maken het een erg geliefd natuurgebied. Doordat het gebied voornamelijk bestaat uit veenmos is het een waar paradijs voor diverse soorten vogels. Er leven meer als 175 verschillende soorten vogels. Zowel voor vogelaars als voor fotografen is dit dan ook een sensationeel natuurgebied om te bezoeken. De kans dat je een kraanvogel, een blauwborst, een roerdomp of een wulp spot is erg groot.

Daarbij vind je ook bijzondere bloemen en planten in Fochteloërveen. Naast kleurrijke orchideeën groeien er namelijk ook zeldzame plantensoorten zoals de zonnedauw. De combinatie tussen natuur, kleurrijke planten en uitgestrekte rietvelden is fantastisch om te zien. En wat dacht je van de insecten en amfibieën die leven is deze flora? Zowel wandelen als fietsen is hier daarom ook een ware traktatie!

Tot slot kun je ook genieten van kleine meertjes en waterwegen genieten. Langs deze wegen en paden groeien er talloze soorten bloemen die in elk seizoen een ander aanzicht bieden. Tevens kun je een bezoek in dit natuurgebied combineren met een overnachting in Oosterwolde.

Natura 2000 gebied Fochteloërveen | Natuurverslaving
Natura 2000 gebied Fochteloërveen

Holtingerveld

Holtingerveld is een ander bijzonder natuurgebied in Drenthe. Het gebied is een oase van rust en schoonheid gelegen in het hart van Nederland. Holtingerveld is een natuurgebied dat zich kenmerkt met bossen, zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden. De afwisseling in natuur zorgt ervoor dat het gebied er elk seizoen anders uitziet. Tevens zorgt deze diversiteit aan landschappen ervoor dat het een populair gebied is onder wandelaars en fietsers.

Tijdens een mooie wandeling of fietstocht door dit natuurgebied in Drenthe kom je oog in oog te staan met verschillende zeldzame planten en dieren. Het is de ideale bestemming voor vogelspotters, je kunt hier namelijk verschillende (zeldzame) vogels bewonderen in hun natuurlijke habitat. Doordat het gebied wellicht iets minder bekend is als andere natuurgebieden in Drenthe kun je hier van veel rust en stilte genieten.

Wil je graag wandelen in de omgeving? Een aanbevolen wandelroute is de ”Holtingerzand wandeling”. Deze route is ongeveer 5 kilometer lang en loopt voornamelijk door heide en zandverstuivingen. Een prachtige route om te wandelen! Ga je liever fietsen? Ook dan kun je je hart ophalen in Holtingerveld. In het gebied vind je tientallen kilometers fietspaden die je door de mooiste plekken in het natuurgebied voeren.

Natura 2000 gebied Holtingerveld | Natuurverslaving
Natura 2000 gebied Holtingerveld

Mantingerzand

Natuurgebied Mantingerzand staat bekend om de betoverende landschappen. De uitgestrekte zandverstuivingen, de heidevelden en de bijzondere bossen zijn prachtig om te zien. De unieke combinatie van landschappen maakt het een geliefd gebied onder wandelaars, rustzoekers en fotografen. Het is een natuurgebied in Drenthe dat zeker de moeite waard is om te bezoeken als je verblijft in een natuurhuisje.

De unieke combinatie in landschappen zorgt voor een rijke variatie aan flora en fauna. In het voorjaar kun je kleurrijke bloemen bewonderen terwijl je in het najaar kun genieten van mooie rode en oranje tinten. Tevens kun je in het najaar prachtig wandelen op een mistige ochtend langs jeneverbessen en andere bijzondere struiken. Doordat het landschap zo divers is valt er in elk seizoen genoeg te zien en te doen.

Naast wandelen kun je namelijk ook fantastisch fietsen, mountainbiken, hardlopen en vogelen in het gebied. Er lopen verschillende routes door het gebied die variëren van kort tot lang die je door alle pracht en praal van het gebied voeren. Onderweg kom je langs verschillende picknicktafels en andere plekken waar je kunt uitrusten en genieten van wat lekkers terwijl je zintuigen tot rust kunnen komen.

Mantingerveld - Bekijk de mooiste Natuurhuisjes in Drenthe - Natuurverslaving
Mantingerveld, een onderdeel van Mantingerzand

Unieke duingebieden en sensationele heide

Ontdek de betovering van duingebieden en heiden. Deze bijzondere natuurgebieden in Drenthe bieden een ontsnapping aan de drukte en een kans om te genieten van bijzondere landschappen en biodiversiteit in de buitenlucht.

De duingebieden onthullen landschappen met unieke flora die zijn aangepast aan deze omstandigheden. Deze natuurlijke habitats zijn van onschatbare waarde voor planten zoals duindoorn en helmgras, en bieden onderdak aan talloze insecten en dieren. Wandelen is fantastisch hier!

De uitgestrekte heidevelden zijn een spectaculaire bezienswaardigheid met hun paarse tinten tijdens het bloeiseizoen. Ze vormen het thuis van vele zeldzame vogels, zoals de tapuit en de roodborsttapuit. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen.

Hart van Drenthe

Natuurgebied Hart van Drenthe is een uitnodigende bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. Dit gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen, vennen en weiden.

In het Hart van Drenthe vind je een netwerk van wandel- en fietspaden die je meenemen door groene landschappen en langs beekjes. Elk seizoen brengt nieuwe kleuren en geuren, van de bloeiende bloemen in het voorjaar tot de warme tinten van de herfstbladeren.

De variatie in dit gebied is opmerkelijk. Hoogtes en laagtes creëren een golvend terrein met adembenemende vergezichten vanaf de heuvels. Je kunt genieten van picknickplekken en rustige hoekjes om even helemaal tot rust te komen.

Voor vogelliefhebbers biedt het Hart van Drenthe een rijke diversiteit aan vogelsoorten die je kunt spotten, variërend van zangvogels tot roofvogels. Fotografen zullen versteld staan van de mogelijkheden om de schoonheid van dit gebied vast te leggen.

Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke trektochten of juist naar een ontspannen dag in de natuur, het Hart van Drenthe heeft voor iedereen iets te bieden. Van gezinsuitjes tot stille momenten van contemplatie, hier vind je de perfecte omgeving om de band met de natuur te herstellen. Het is niet voor niets één van de meest populaire natuurgebieden in Drenthe!

Hart van Drenthe | Natuurverslaving
Natuurgebied Hart van Drenthe

Aekingerzand

Natuurgebied Aekingerzand is een prachtig natuurgebied in Drenthe. Het gebied bestaat voornamelijk uit uitgestrekte zandvlaktes en kleurrijke heidevelden. Zowel wandelen als fietsen door de omgeving is een ware traktatie!

Aekingerzand is een plek van rust en verwondering, waar de tijd lijkt stil te staan. De zandvlaktes strekken zich uit als een natuurlijk canvas, met sensationele patronen die worden gecreëerd door de wind en de elementen. In de zomer komt de heide tot leven met een zee van paarse bloemen, een schouwspel dat je hart verwarmt.

Wandel- en fietspaden slingeren door dit prachtige landschap, je leidend langs verstilde vennen en langs kronkelende beekjes. Elk seizoen brengt een nieuw kleurenpalet, van het frisse groen van de lente tot de gouden tinten van de herfst.

Voor natuurliefhebbers biedt Aekingerzand een unieke kans om zeldzame planten en dieren te observeren. Je kunt oog in oog komen te staan met herten en Schotse Hooglanders die vrij in dit gebied grazen.

Laat je betoveren door dit landschap van rust en schoonheid, een plek waar je kunt ontsnappen aan het alledaagse en je kunt laten meevoeren door de natuurlijke pracht.

Aekingerzand | Natuurverslaving
Natuurgebied Aekingerzand

De Gasterse Duinen

De Gasterse Duinen is een bijzonder natuurgebied in Drenthe. De unieke combinatie van landschappen maken het een populair gebied onder wandelaars en fotografen. Ontdek dit betoverende natuurgebied en geniet van sensationele vergezichten in verschillende kleuren.

De Gasterse Duinen verwelkomen je met zandverstuivingen en heidevelden. Dit gebied heeft een tijdloze aantrekkingskracht, waar de rust en de eenvoud van de natuur centraal staan. In de zomer bloeit de heide in prachtige paarse tinten, een schilderachtig schouwspel waar iedereen gegarandeerd van kan genieten.

Elk seizoen brengt zijn eigen magie, van de kleurrijke bloemenpracht in de lente tot de rustgevende warmte van de herfsttinten.

Voor liefhebbers van de natuur bieden de Gasterse Duinen een unieke kans om de diversiteit aan planten en dieren te ontdekken. Je kunt oog in oog komen te staan met grazende schapen en misschien zelfs een glimp opvangen van reeën die tussen de duinen dwalen.

Een rustgevende solo-wandeling, een avontuurlijk gezinsuitje plant of een bijzonder dagje weg, de Gasterse Duinen staan voor je klaar. Hier kun je de alledaagse drukte achter je laten en je laten meevoeren door de ongerepte pracht van de natuur. Voel hoe de stress van het dagelijks leven vervaagt in het sensationele landschap van de Gasterse Duinen.

Gasterse Duinen | Natuurverslaving
Natuurgebied de Gasterse Duinen

Terhorsterzand

Maar ook het Terhorsterzand is fantastisch natuurgebied in Drenthe om te bezoeken. Je kunt hier niet alleen heerlijk wandelen maar ook fietsen, picknicken en fotograferen. Het gebied is ongeveer 180 hectare groot, waarvan 60 hectare bos is en 120 hectare heide en ven. Deze diversiteit maken het een fantastische gebied om te voet of op de fiets te verkennen.

Daarbij grenst Terhorsterzand ook aan nationaal park Dwingelderveld, een combinatie wandeling is prima te doen op 1 dag. Zowel voor jong als oud is het een ontzettend leuk gebied om te wandelen. In het bos van Terhorsterzand vind je een kleine spartelvijver met een zandstrand die perfect is voor kinderen.

Er lopen diverse wandelroutes door dit bijzondere natuurgebied in Drenthe die je elk door een ander bijzonder stukje landschap voeren. Een mooie route die we kunnen aanraden is de Zuider Kluftroute van de ANWB. Deze route is lang, gevarieerd en loopt volledig door de natuur. Vergeet niet je wandelschoenen en genoeg water mee te nemen!

Tot slot kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je auto bij het bezoekerscentrum te parkeren om vanuit daar te gaan wandelen. Vanaf de parkeerplaatsen starten diverse aangegeven routes die je kunt volgen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zonder route te gaan wandelen. Wie weet wat je onderweg tegenkomt!

>> Lees hier meer over natuurgebied Terhorsterzand

Terhorsterzand | Natuurverslaving
Natuurgebied Terhorsterzand

De Hondsrug

Natuurgebied de Hondsrug is één van de hoogste gedeeltes in de provincies. Het gebied bestaat voornamelijk uit bos, grafheuvels, hunebedden, vennetjes en heide. Maar ook esdorpen en beukenlanen vind je door het hele gebied heen. Je kunt hier fantastisch wandelen over onder andere ”het boomkroonpad‘.

Het is ook ontzettend tof om een seizoenswandeling met de gids van Staatsbosbeheer te maken. Onderweg krijg je alles te horen over de natuur in dit seizoen op de Hondsrug. Deze wandeling is niet alleen een leuke en leerzame ervaring voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je komt gegarandeerd langs bijzondere plekjes.

Daarbij is het ook een prachtig gebied om te fietsen. De grote aaneengesloten bossen zijn oorspronkelijk aangelegd voor houtproductie, maar er is volop ruimte voor recreatie. Of wat dacht je van de wilde dieren die er leven? Onder andere de ree en de das hebben het gebied tot hun vaste thuis gemaakt.

Tevens zijn er het hele jaar door leuke activiteiten te beleven. Speciale wandelingen, mountainbikedagen en kampeerdagen zijn maar een voorbeeld. Het gebied is dus ontzettend leuk voor een dagje weg of om te bezoeken tijdens een weekendje weg.

De Hondsrug | Natuurverslaving
Natuurgebied De Hondsrug

Het Noordsche Veld

De natuur in het Noordsche veld is fantastisch om te ontdekken! Het is een heerlijke plek om te spelen, proeven en ontdekken midden in deze groene provincie. Het is niet voor niets één van de populaire natuurgebieden in Drenthe. Het is wellicht het meest gevarieerde natuurgebied in Nederland. Naast bos en hoogveen vind je er namelijk ook beken, moeras, natte graslanden en natte en droge heide.

Deze diversiteit zorgt ervoor dat er ontelbare soorten (zeldzame) vogels, insecten, amfibieën en zoogdieren leven. Bijzondere libellen, de gladde slang en de das zijn hier een voorbeeld van. Naast bijzondere dieren vind je ook veel zeldzame planten in Noordsche Veld. Voor vogelaars en fotografen is het een fantastisch gebied om te ontdekken!

Er lopen verschillende wandelroutes en andere paden door het gebied. Zowel voor kinderen als voor volwassenen valt er een hoop te zien en te ontdekken in de omgeving. Het ”laarzenpad” bijvoorbeeld is leuk voor kinderen, met een schepnetje, emmer en zoekkaart ga je op ontdekkingstocht. Zeker met mooi weer is dit ontzettend leuk om te doen.

Ga je liever met het hele gezin wandelen? Dan is het ”donderpad” of de schaapskudde erg leuk om te verkennen. Elk seizoen valt er hier iets nieuws te ontdekken waardoor je nooit uitgekeken raakt op één van de leukste natuurgebieden in Drenthe. Tot slot kun je ook nog levend ganzenbord spelen in het gebied waarbij je zelf de pion bent. Meer informatie vind je hier.

Het Noordsche Veld | Natuurverslaving
Natuurgebied Het Noordsche Veld

Echtenerzand

Natuurgebied Echtenerzand ligt verborgen in Boswachterij Ruinen, waar we je later meer over vertellen. Door Echtenerzand loop een wandelroute van ongeveer 5 kilometer die je door vochtige naaldbossen en langs vennen voert. Door de afwisseling in landschap is het in alle seizoenen een prachtige route om te lopen.

Het gebied wordt gekenmerkt door prachtige vergezichten, net zoals de meeste natuurgebieden in Drenthe. Het decor van zeedennen en oude jeneverbessen is fantastisch om te zien en de stilte in het gebied is heerlijk om te ervaren!

Met of zonder je trouwe viervoeter kun je genieten van dennen en loofbomen, duinen en heidevelden. Het natuurgebied is ongeveer 1200 hectare groot en perfect voor een dagje in de natuur. Heeft het geregend? Dan geniet je van de frisse regengeur die in de grond en de bladeren trekt. Begint het langzaamaan lente te worden? Dan kun je genieten van de eerste zonnestralen en kleurrijke bloemen die beginnen te bloeien.

Of wat dacht je van de vrolijke kleuren in de herfst? Onderweg kom je langs diverse prachtige soorten paddenstoelen die net beginnen te groeien. Doordat het gebied zo divers is vind je er ook veel verschillende soorten paddenstoelen. Vergeet daarom ook vooral niet je fototoestel mee te nemen.

Natuurgebied Echtenerzand in Drenthe | Natuurverslaving
Natuurgebied Echtenerzand

Boswachterijen en bossen – groene natuurgebieden in Drenthe

Wil je graag de groene natuurgebieden in Drenthe ontdekken? Dan kunnen we het zeker aanraden om een bezoek te brengen aan één van de onderstaande bossen of boswachterijen. Een boswachterij is een natuurgebied of bos waar een boswachter is aangesteld om voor het gebied te zorgen. Doordat er actief toezicht wordt gehouden op het gebied krijgt de natuur de kans om hier volop te bloeien en floreren.

Naast hun natuurlijke schoonheid hebben de boswachterijen in Drenthe ook een historische en culturele waarde. Sommige van deze bossen liggen naast prehistorische hunebedden, die getuigen van de oude geschiedenis van de provincie. Bovendien zijn er in de omgeving vaak charmante Drentse dorpen te vinden.

Boswachterij Gees

Boswachterij Gees, gelegen in het hart van Drenthe, is een oase van rust en natuurlijke pracht. Dit unieke natuurgebied is de ideale bestemming voor iedereen die even wil ontsnappen aan de dagelijkse drukte en wil genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Een van de grootste trekpleisters van Boswachterij Gees is het uitgebreide netwerk van wandel- en fietspaden. Of je nu een korte wandeling wilt maken met het gezin of een lange fietstocht wilt ondernemen, in dit prachtige natuurgebied in Drenthe kan het!

Maar ook voor de vogelliefhebbers onder ons is Boswachterij Gees een waar paradijs. Het gebied herbergt een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, waaronder de zeldzame kraanvogel. Neem je verrekijker mee en ga op zoek naar deze prachtige gevederde vrienden.

Tevens staat boswachterij Gees bekend om zijn schoonheid en rustige sfeer. Het is de perfecte plek om even helemaal tot rust te komen. Pak een picknickmand in en geniet van een ontspannen middag aan de rand van een van de vennen, omringd door het geluid van tjilpende vogels en het ruisen van de bomen.

Boswachterij Gees is het hele jaar door gratis toegankelijk. Er zijn diverse parkeerplaatsen en informatieborden om je op weg te helpen. Houd er rekening mee dat de paden soms wat modderig kunnen zijn, vooral na regenval, dus stevig schoeisel is aan te raden.

Natuurgebied Boswachterij Gees in Drenthe | Natuurverslaving
Boswachterij Gees

Boswachterij Grolloo

Boswachterij Gees is één van de meest bijzondere natuurgebieden in Drenthe. Het gebied nodigt uit tot ontdekking en ontspanning. Met zijn diversiteit aan landschappen en flora en fauna, is dit gebied een ware schatkamer voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Boswachterij Gees is rijk aan natuurlijke schoonheid. Hier vind je uitgestrekte bossen met indrukwekkende eiken en dennen. Na een stukje wandelen kom je langs vennen die worden omzoomd door rietkragen. Een stukje verder kom je uitgestrekte heidevelden tegen die in verschillende seizoenen in een kleurenpalet veranderen. Het is de perfecte setting voor een ontspannende wandeling of fietstocht!

Maar ook voor vogelliefhebbers is dit gebied een waar paradijs. Boswachterij Gees huisvest namelijk talloze vogelsoorten, van kleurrijke zangvogels tot indrukwekkende roofvogels. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen om deze vogels in hun natuurlijke habitat te spotten.

Maar wat Boswachterij Gees extra bijzonder maakt, zijn de historische elementen. Verschillende oude boerderijen en hunebedden liggen verspreid in het gebied. Dit biedt een unieke mix van natuur en geschiedenis.

Tevens staat boswachterij Gees bekend om zijn sfeer en rustige omgeving. Het is de perfecte plek om even weg te zijn van de hectiek van het dagelijks leven. Geniet van een ontspannen middag aan de waterkant, omringd door de geluiden van de natuur en voel je zenuwstelsel tot rust komen.

Natuurgebied Boswachterij Grolloo in Drenthe | Natuurverslaving
Boswachterij Grolloo

Het Asserbos

Het Asserbos is niet alleen één van de oudste bossen in Nederland maar ook één van de grootste stadsbossen in Europa. Door dit prachtige stukje natuur lopen diverse wandelpaden die je door de mooiste plekken van het gebied voeren.

Daarbij is het ook een prachtig gebied om te bezoeken met je trouwe viervoeter, die aangelijnd mee mag. Tevens is er een groot losloopgebied te vinden waar jullie viervoeter lekker kan snuffelen en zijn of haar energie kwijt kan. Na een lange wandeling in het bos heeft iedereen, inclusief jullie hond gegarandeerd een goede nachtrust!

In elk seizoen valt er iets anders te ontdekken in het gebied. In de zomer geniet van je van schaduw tussen de bomen terwijl je in de herfst verrast worden door kleurrijke bomen en paddenstoelen. Of wat dacht je van de lenteklokjes en andere bloeiende bloemen in het voorjaar?

De biodiversiteit in het Asserbos is indrukwekkend. Vogelliefhebbers kunnen genieten van het gezang van roodborstjes, mezen en spechten, terwijl eekhoorns vaak dartelen tussen de bomen. Het bos herbergt ook een verscheidenheid aan paddenstoelen, en met een beetje geluk kun je zeldzame soorten ontdekken. Vergeet je camera niet mee te nemen!

Het Asserbos is niet alleen een adembenemend stukje natuur, maar ook een oase van rust waar bezoekers kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Natuurgebied het Asserbos in Drenthe | Natuurverslaving
Het Asserbos in Drenthe

Havelterberg

In de buurt van Havelte vind je het prachtige natuurgebied Havelterberg. Het gebied is een heuvel begroeid met heide. Verspreid over de heuvels vind je restanten van grafheuvels, hunebedden en urnenvelden. De hunebedden in Havelterberg zijn enorm, de grootste is ongeveer 18 meter lang! Het is niet voor niets een populair gebied voor geschiedenisliefhebbers.

Doordat het gebied uit diverse soorten bomen en planten bestaat valt er elk seizoen iets anders te zien en te ontdekken. Niet alleen wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen, fotografen kunnen hier namelijk ook bijzondere plaatjes schieten. Hieronder bijvoorbeeld vind je een foto van het gebied in het najaar.

Naast de heuvels en heide vind je ook bomen in het gebied. Deze diversiteit zorgt er niet alleen voor dat er veel insecten en andere dieren leven maar het zorgt ook voor een prachtig vergezicht. Zeker als je houdt van een gevarieerde en kleurrijke omgeving is natuurgebied Havelterberg een echte aanrader.

Wil je het gebied langer als één dag ontdekken en verkennen? Misschien is een overnachting in een natuurhuisje in Drenthe dan wel wat voor je. Naast een prachtige en rustgevende overnachting kun je dan ook heerlijk genieten van de mooie omgeving. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Natuurgebied Havelterberg | Natuurverslaving
Natuurgebied Havelterberg

Boswachterij Ruinen

Boswachterij Ruinen is een prachtig natuurgebied tussen Meppel en Hoogeveen. Het gebied is circa 1200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit bossen en heide. Tevens vind je er stuifzandgebieden. De afwisseling tussen deze landschappen zorgt er niet alleen voor dat er veel dieren en insecten leven, maar ook dat je er prachtig kunt wandelen!

Door dit prachtige gebied lopen 7 gemarkeerde wandelingen die elk door een ander stuk van het natuurgebied lopen. De routes variëren van 2 tot 15 kilometer waardoor er voor iedereen een geschikte route beschikbaar is. De uitgestrekte en kleurrijke heiden, groene bossen en bijzondere stuifzandgebieden maken het een erg populair gebied om te wandelen.

Naast wandelen kun je ook fantastisch fietsen in de omgeving. ”De Ruinenroute” van 45 kilometer en de fietsroute ”Rondje Ruinen” van 69 kilometer zijn twee prachtige fietsroutes die niet alleen door de boswachterij lopen maar ook door de omgeving. Onderweg kom je onder andere langs esdorpen, prachtige natuur en bijzondere uitkijkpunten.

Tot slot is het ook een prachtig gebied voor een dagje picknicken of quality tijd met het hele gezin. Wil je graag wandelen of fietsen met jullie trouwe viervoeter? Ook dat is toegestaan in Boswachterij Ruinen! Wij wensen je in ieder geval alvast veel wandel- en fietsplezier.

Boswachterij Ruinen | Natuurverslaving
Boswachterij Ruinen

Boswachterij Exloo

Boswachterij Exloo wordt gekenmerkt door naald- en loofbossen, stuifzandgebieden en kleurrijke heide. Deze combinatie in landschappen maakt het een bijzonder gebied om te wandelen en te fietsen. Tevens is een bezoek aan dorp Exloo ook aan te raden!

Fietsliefhebbers kunnen zich uitleven op de vele fietsroutes die door het gebied lopen. De MTB-route is perfect voor avontuurlijke mountainbikers, terwijl gezinnen kunnen genieten van de verharde fietspaden die zich slingeren door het groen. Onderweg kom je diverse picknickplekken tegen waar je even kunt pauzeren en van de omgeving kunt genieten.

Voor wandelaars is Boswachterij Exloo een waar paradijs. Het uitgebreide netwerk van wandelpaden voert je langs dichte bossen, open heidevelden en langs de oever van rustige meertjes. Een hoogtepunt is de Boswachterij Exloo Wandeling, een 8 kilometer lange route die je langs de mooiste plekjes leidt. Vergeet niet je camera mee te nemen, want onderweg kom je vaak prachtige flora en fauna tegen.

Tot slot is er in Exloo ook een schaapskooi aanwezig. De herder neemt ‘s morgens de kudde heideschapen mee naar het Molenveld waar ze vrijuit kunnen grazen en genieten. Dit heideveld heeft een aantal jeneverbesstruiken die met mist lijken op ”witte wieven”.

Boswachterij Exloo | Natuurverslaving
Boswachterij Exloo

Water en Moeras – vochtige natuurgebieden in Drenthe

De vochtige natuurgebieden in Drenthe kenmerken zich door uitgestrekte moerassen, vennen en waterwegen. De omgeving ademt een gevoel van rust en biedt een ideale ontsnapping aan de dagelijkse drukte. Hier kun je niet alleen genieten van het geluid van water maar ook van de geur van frisse lucht.

De natuur in deze gebieden is divers en boeiend. Waterplanten, rietkragen en watervogels gedijen hier goed. Vogelliefhebbers kunnen hun verrekijker tevoorschijn halen om zeldzame vogelsoorten te spotten. Daarnaast kun je verschillende amfibieën en insecten tegenkomen in de vochtige graslanden.

Wandelaars kunnen kiezen uit een scala aan routes die je meenemen door de moerassen en langs de oevers van vennen. Deze paden zijn vaak goed gemarkeerd en bieden adembenemende uitzichten. De Drentse natuurgebieden staan bekend om hun rustige schoonheid en het observeren van de natuur is hier een waar genot.

Fietsers zullen ook in hun element zijn, want de regio heeft tal van fietspaden die door het vochtige landschap slingeren. Of je nu een recreatieve fietser bent of graag wat meer uitdaging zoekt, er is voor elk niveau wel een geschikte route te vinden.

Het Blauwe meer

Het Blauwe Meer in Drenthe is een van de meest adembenemende plekken in Nederland voor natuurliefhebbers en buitenliefhebbers. Het Blauwe Meer dankt zijn naam aan het kristalheldere, blauwachtige water dat word omringd door groene bossen. De omgeving straalt rust en sereniteit uit en is de perfecte ontsnapping aan de dagelijkse drukte.

Het meer is ontstaan uit een zandafgraving en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een natuurlijk paradijs.

De natuurlijke omgeving rondom het Blauwe Meer is divers en biedt een thuis aan talloze planten- en diersoorten. Tijdens een wandeling rondom het meer kun je genieten van de gevarieerde flora en fauna. Maar ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want er zijn vaak zeldzame watervogels te spotten.

Voor wandelaars zijn er meerdere routes beschikbaar die je langs het meer voeren en door de omliggende bossen. Het is een uitgelezen kans om te genieten van de rustgevende ambiance en de natuurlijke pracht van Drenthe. Mooiere natuurgebieden in Drenthe vind je bijna niet!

Fietsers kunnen de uitgestrekte fietspaden verkennen die de regio doorkruisen. Of je nu een recreatieve fietser bent of liever wat meer uitdaging zoekt, er is voor elk niveau een geschikte route te vinden.

Kortom, het Blauwe Meer in Drenthe is een plek waar je kunt ontsnappen aan de dagelijkse drukte en je kunt onderdompelen in de natuurlijke schoonheid van Nederland.

Natuurgebied het Blauwe Meer in Drenthe | Natuurverslaving
Natuurgebied het Blauwe Meer

Gasselterveld

Natuurgebied Gasselterveld, gelegen in het hart van Drenthe, is een bestemming die de natuurlijke schoonheid van Nederland op een toegankelijke manier laat zien. Het gebied staat niet alleen bekend om zijn uitgestrekte heidevelden maar ook om de heldere meren en afwisselende bosgebieden.

De omgeving straalt rust en sereniteit uit en biedt de perfecte gelegenheid om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Gasselterveld is een geweldige plek om te genieten van de natuur in zijn meest pure vorm.

De natuurlijke rijkdom van Gasselterveld is indrukwekkend. De heidevelden kleuren paars tijdens de bloeiperiode en trekken tal van insecten aan. Tevens kunnen vogelliefhebbers hier hun hart ophalen. Naast bijzondere natuur zijn er namelijk ook talloze vogelsoorten te spotten!

Wandelaars kunnen kiezen uit diverse routes die je door de heide en bossen voeren. De wandelpaden zijn goed onderhouden en bieden prachtige uitzichten op de omgeving. De Gasselterveld Wandeling bijvoorbeeld is 5 kilometer lang en een echte aanrader voor wie de schoonheid van de flora en fauna in het gebied wil ontdekken.

Maar ook fietsliefhebbers zullen genieten van de fietspaden die door Gasselterveld lopen. Of je nu een ontspannen fietstocht wilt maken of wat meer uitdaging zoekt, er is voor elk niveau een geschikte route beschikbaar. De afwisseling in landschappen maakt het een erg populair natuurgebied in Drenthe voor fietsers.

Natuurgebied het Gasselterveld in Drenthe | Natuurverslaving
Natuurgebied het Gasselterveld

De Onlanden

Natuurgebied de Onlanden staat bekend om zijn uitgestrekte wetlands, waterwegen en weiden. De omgeving ademt rust en biedt een welkome ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. De Onlanden zijn een ideale plek om te genieten van een mooie wandeling, fietstocht of dagje weg in de natuur.

De natuurlijke rijkdom van de Onlanden is indrukwekkend. Het gebied is een belangrijk leefgebied voor talloze vogelsoorten, waaronder grutto’s, kieviten en lepelaars. Tevens kunnen vogelliefhebbers kunnen hier hun passie volgen en genieten van het observeren van deze prachtige dieren.

Wandelaars kunnen kiezen uit diverse wandelroutes die je meenemen door de natte graslanden en langs de oevers van de meren. De wandelpaden zijn erg goed onderhouden en bieden prachtige uitzichten op het omliggende landschap. Tijdens je wandeling geniet je niet alleen van prachtige natuur maar je wordt ook getrakteerd op een fantastisch uitzicht!

Niet alleen voor wandelaars, maar ook voor fietsers zijn bijzondere routes te vinden. De geasfalteerde paden die door de Onlanden slingeren zijn perfect voor een dagje fietsen. Zowel voor beginners als voor gevorderden zijn er talloze leuke fietsroutes te vinden in de omgeving.

Natuurgebied de Onlanden | Natuurverslaving
Natuurgebied de Onlanden

Kampsheide

Ontdek de prachtige natuur van natuurgebied Kampsheide! Natuurgebied Kampsheide is een uniek gebied gekenmerkt door uitgestrekte heidevelden, bijzondere bossen en sensationele vennen. Tijdens de zomermaanden kleuren de heidevelden prachtig paars en vormen ze een schitterend landschap.

Wat de dieren betreft, kun je hier tal van vogelsoorten spotten, waaronder roodborsttapuiten en boomleeuweriken. Maar ook herten, konijnen en diverse insecten zijn hier veelvoorkomende bewoners. Niet alleen voor natuurliefhebbers maar ook voor vogelaars en andere dierenliefhebbers is Kampsheide een waar paradijs.

Voor wie van wandelen houdt, zijn er verschillende wandelroutes die je meenemen door dit prachtige landschap. De paden zijn goed gemarkeerd en bieden adembenemende uitzichten. Fietsliefhebbers kunnen genieten van de vele fietspaden die Kampsheide doorkruisen. Het is niet voor niets één van de populairste natuurgebieden in Drenthe!

Kortom, natuurgebied Kampsheide in Drenthe is een perfecte bestemming voor wie van de natuur houdt en actief wil ontspannen.

Kampsheide | Natuurverslaving
Natuurgebied Kampsheide

Nog meer bijzondere natuurgebieden in Drenthe

  • Lheebroekerzand
  • Valtherbos
  • Scharreveld
  • Friesche Veen
  • Boswachterij Schoonloo
  • Noordbargerbos
  • Eexterveld

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *