Natuurhuisje op Texel huren – wonderschone natuur en zeldzame dieren

Voor een heerlijke vakantie hoef je niet al te ver te reizen. Zeker als je slechts een paar nachtjes weg wilt, is een bestemming in eigen land ideaal. De reisafstand is lekker kort, je hebt niet met een taalbarrière te maken en er zijn in Nederland meer dan voldoende fraaie plekjes. Zo kun je bijvoorbeeld een Natuurhuisje op Texel huren.

Texel is zonder twijfel één van de mooiste plekjes in Nederland. Dit Waddeneiland heeft een prachtige natuur, veel gezellige dorpjes en een uniek karakter. Dit unieke karakter merk je aan verschillende aspecten op dit eiland. Zou je deze aspecten eens met eigen ogen willen aanschouwen? Boek dan snel een vakantie naar Texel!

Op Texel kun je uit meerdere accommodaties kiezen. Meer en meer mensen kiezen daarbij voor een Natuurhuisje op Texel. Waarom? Omdat een Natuurhuisje nu eenmaal veel voordelen met zich mee brengt. Wat deze voordelen precies zijn, vertellen we je graag in dit artikel. Daarnaast voorzien we je in dit artikel ook van allerlei handige informatie over dit buitengewone eiland.

Waar ligt Texel?

Texel is één van de 8 eilanden die samen de Waddeneilanden vormen. Slechts 5 van deze Waddeneilanden zijn bewoond, waarvan Texel er dus één is. Op dit eiland wonen naar schatting tussen de 14.000 en 15.000 inwoners.

Heb je wel eens van de afkorting TV TAS gehoord? Dat is een afkorting die veel kinderen te leren krijgen op de basisschool. Waar deze afkorting voor staat? Voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Deze verklaring van de afkorting laat zien dat Texel het ‘eerste eiland’ is. Het eerste eiland gezien vanaf de provincie Noord-Holland. Officieel gezien behoort Texel tot de provincie Noord-Holland, terwijl bijvoorbeeld Terschelling tot de provincie Friesland behoort.

Nog een leuk detail: Texel is het grootste Waddeneiland. Dit eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 170 vierkante meter. Het eiland heeft een lengte van ongeveer 20 kilometer en heeft een gemiddelde breedte van acht kilometer.

Op het eiland is een diversiteit aan landschappen aanwezig. Daarnaast vind je op dit eiland ook legio leuke stadjes en dorpjes. Net zoals Terschelling is het overigens toegestaan om met je auto dit eiland op te gaan. Mocht je niet goed ter been zijn, kun je op deze manier alsnog het prachtige eiland verkennen.

Weekendje weg Oosterend
Natuurhuisje Oosterend

✔️ 2 personen

✔️ Aan het water

✔️ Fantastisch uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Weekendje weg Den Hoorn
Natuurhuisje Den Hoorn

✔️ 4 personen

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Luxe en modern

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Texel - de Koog
Natuurhuisje de Koog

✔️ 6 personen

✔️ Nabij bos en strand

✔️ Luxe en modern

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Wat is er te doen op Texel?

Dat jaarlijks veel toeristen naar Texel trekken, is niet zonder reden. Dit eiland heeft namelijk het nodige te bieden voor elk individu. Ben je gek op prachtige natuur en wilde dieren en vogels? Dan zit je op Texel goed. Of hecht je vooral waarde aan gezellige dorpjes? Ook daarvoor zit je op Texel goed.

Op dit eiland worden bovendien vaak evenementen georganiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld muzikale evenementen, gezelligheidsevenementen of sportieve evenementen. Sowieso ben je voor sporten op Texel aan het juiste adres.

Op dit eiland kun je bijvoorbeeld tal van watersporten beoefenen. Je komt hierbij in beweging, je geniet van de Waddenzee en je geniet van het eiland zelf. Vanaf het water heb je immers ook een prachtig uitzicht over dit eiland.

Pak je liever de benenwagen of de fiets? Ook op dat gebied heeft Texel het nodige te bieden. Je kunt hierbij vooraf uitgezette routes volgen, maar je kunt ook ‘gewoon’ je neus achternalopen. Door je eigen neus achterna te lopen, ontdek je mogelijk de mooiste plekjes op Texel.

Ben je van plan om binnenkort naar Texel toe te gaan? Dan doe je er verstandig aan om de agenda van dit eiland even te checken. In deze agenda staan alle activiteiten en evenementen die binnenkort georganiseerd worden. Erg leuk om op die manier kennis te maken met dit eiland.

Overigens hoef je niet per se iets op dit eiland te doen. Als je puur voor de rust komt, zit je op dit eiland ook goed. Op de uitgestrekte stranden geniet je van serene rust, terwijl dit ook in veel natuurgebieden het geval is. Als je door de natuurgebieden heen fietst of wandelt, ervaar je een uniek gevoel van rust. Een buitengewoon gevoel dat je bijvoorbeeld in de Randstad niet (meer) ervaart.

Natuurgebied de Slufter
Natuurgebied de Slufter op Texel

De leukste bezienswaardigheden op Texel

Heb je binnenkort een tripje naar Texel op de planning staan? Of wil je een vakantie naar dit prachtige eiland boeken? Dan is het goed om te weten dat het eiland veel te bieden heeft. Onder meer onderstaande bezienswaardigheden zijn absoluut de moeite waard:

 • Nationaal Park Duinen van Texel. Aan de westkust van dit eiland is dit indrukwekkende natuurgebied te vinden. Dit gebied kenmerkt zich door mooie duinen, mooie bossen en mooie vergezichten. De uitgestrekte velden dragen bij aan een puur vakantiegevoel. Als je door dit gebied heenloopt, heb je niet direct het gevoel dat je nog steeds in Nederland bent. Niks is echter minder waar; je bevindt je echt nog op Nederlands grondgebied.
 • Vuurtoren van Texel. De vuurtoren van Texel is verreweg het populairste gebouw op het gehele eiland. Deze toren werd al in 1863 gebouwd en leent zich perfect voor het maken van foto’s. De ligging van de toren is subliem, terwijl de rode kleur lekker opvallend is. Mocht je van een fraai uitzicht willen genieten, kun je de vuurtoren ook beklimmen. Dagelijks kun je 6 van de 8 verdiepingen beklimmen.
 • Ecomare. Ecomare is een combinatie van een museum en zeehondencentrum op dit eiland. In dit centrum kun je allerlei zeehonden bekijken, zie je twee bruinvissen rondzwemmen en leer je alles over de natuur van Texel. In dit centrum staan eigenlijk twee onderwerpen centraal: de Waddeneilanden en de Noordzee.
 • De Koog. Veel mensen zijn het er over eens dat De Koog het mooiste dorpje van Texel is. Dit dorpje is fraai gelegen, beschikt over meerdere gezellige winkeltjes en heeft prachtige oude bouwwerken. Hoogtepunt hiervan is de kerk die al uit 1415 dateert.
 • De Slufter. Binnen het Nationaal Park Duinen van Texel gaat extra aandacht uit naar de Slufter. Dit is een sensationele zandvlakte die omgeven wordt door hoge duinen. In dit gebied geniet je van indrukwekkende vergezichten en van ongerepte natuur. Ook kun je in dit gebied allerlei zeldzame vogels spotten.
 • Den Burg. In het midden op het eiland is het plaatsje Den Burg gelegen. Dit is het grootste dorp van Texel en is erg gezellig. Je kunt in dit dorpje gezellig winkelen, een terrasje pakken of je vergapen aan de oude gebouwen. Spijtig genoeg heeft dit stadje het tijdens de Tweede Wereldoorlog wel zwaar te verduren gehad.

Blijft het bij alleen deze bezienswaardigheden? Nee, zeker niet. Een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij en het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum is ook aan te raden.

Mooie natuurgebieden op Texel

Zou je graag in een Natuurhuisje op Texel willen verblijven? Dat is niet geheel verwonderlijk. Dit eiland heeft namelijk een prachtige natuur, waarvan je vanuit een huisje perfect kunt genieten. Voordat het zover is, moet je je wel even verdiepen in de natuurgebieden op Texel. Want, waar vind je nou precies de mooiste natuurgebieden op dit eiland?

Op dit moment heeft Texel meer dan 40 verschillende natuurgebieden. Deze natuurgebieden zijn allemaal op hun eigen manier uniek. Deze natuurgebieden worden ook al sinds 1909 beschermt door Natuurmonumenten.

Eén van de mooiste natuurgebieden hebben we eerder al benoemd; de Slufter. Dit gebied is een nogal zoutig gebied, waardoor het gebied zich prima leent voor verschillende vogels. Zeker als je een vogelspotter bent, is dit één van de mooiste gebieden op heel het eiland.

Uiteraard is het Nationaal Park Duinen van Texel het hoogtepunt. Maar, dit gebied bestaat weer uit meerdere soorten natuurgebieden. De Slufter is hier slechts één van de voorbeelden van. Andere fraaie natuurgebieden in het Nationaal Park Duinen van Texel vind je in onderstaand rijtje:

 • De Hors: in het zuiden van Texel is natuurgebied de Hors te vinden. Dit natuurgebied staat te boek als het rustigste natuurgebied van heel Nederland. In dit gebied vind je brede duinen, een baai en een groot strand.
 • De Mok: als je met de boot naar Texel vaart, zie je de Mokbaai al liggen. Dit is een soort van kloof in de Waddenzee waar veel vogels liggen. Het natuurgebied de Mok is dan ook erg populair onder vogelspotters.
 • De Geul: de Geul is een prachtig natuurgebied in de duinen van Texel. In dit natuurgebied is onder meer een grote vallei te vinden. Als je door de Geul heen wandelt, kun je zomaar oog in oog komen te staan met een Schotse hooglander of Exmoor pony.

Welk natuurgebied lijkt jou het mooiste? Feit is dat op Texel veel sensationele natuurgebieden te vinden zijn. Als je door sommige natuurgebieden wandelt, heb je oprecht het idee dat je in een ander land bent. Ook ten opzichte van andere Waddeneilanden is de natuur van Texel buitengewoon.

Ben je gek op vogels? Dan zit je op dit eiland sowieso goed. Nergens anders in Nederland tref je zóveel vogels aan als op Texel. Deze vogels leven bovendien veelal in dezelfde gebieden, waardoor je niet stad en land af hoeft te reizen. Nee, binnen mum van tijd kun je op dit eiland allerlei zeldzame vogels tegenkomen!

Activiteiten Texel

Dat Texel jaarlijks veel toeristen aantrekt, is aan tal van zaken te danken. De natuur speelt uiteraard een rol, maar ook de bedrijvigheid op het eiland speelt een belangrijke rol. Elke week worden er wel leuke activiteiten op dit eiland georganiseerd.

Voordat je naar Texel toe gaat, kun je het beste even de agenda raadplegen. Op de agenda zie je precies welke activiteiten op de planning staan.

De leukste activiteiten op Texel

Ben je op zoek naar een originele activiteit op Texel? Kijk eens naar onderstaande activiteiten:

 • Vuurtoren bezoeken. Een bezoekje aan de vuurtoren mag uiteraard niet ontbreken tijdens je verblijf op Texel. De vuurtoren is prachtig én kun je zelfs beklimmen. Voor dit laatste betaal je een bedrag van 5 euro per persoon.
 • Jan Plezier. Jan Plezier is een aanbieder van gave huifkartochten door het bos, het strand en de duinen.
 • Knuffelen van dieren. Op Texel kun je meerdere dieren knuffelen, waaronder schapen en lammetjes. Zeker als je met je kinderen naar Texel toe gaat, is dit een onwijs leuke activiteit.
 • Bierproeven. Ben je al wat ouder en gek op bier? Dan is het heerlijk om een bezoek te brengen aan de Texelse Bierbrouwerij. In deze brouwerij kun je ook een rondleiding krijgen, waarbij je meer leert over het Texelse bier.
 • Kaas maken. Bij boerderij Westerheem kun je zelf kaas maken. Hoe je dit precies moet doen, krijg je stap voor stap uitgelegd. Een leuke activiteit voor het hele gezin.
 • Parachutespringen. Durf je wel een uitdaging aan? Dan is het aan te raden om een parachutesprong op Texel te maken. Dit is vrij prijzig, maar het is wel een unieke ervaring.
 • Watersporten. Dat je op Texel veel watersporten kunt beoefenen, is uiteraard niet verrassend. Het is immers een eiland, waardoor er aan stranden geen gebrek is. Bij meerdere watersportscholen kun je bijvoorbeeld surflessen krijgen.
 • Solex rijden. Wil je het eiland op een unieke manier verkennen? Dan kun je een solex tour boeken. Mocht een solex je niet helemaal aanspreken, kun je ook voor een e-chopper kiezen. Dit is een soort elektrische step.
 • Boottocht. Vanaf de zee is Texel ook een lust voor het oog. Alleen al om die reden is het leuk om een boottocht te boeken. Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld een boottocht op een garnalenkotter. Op deze boot krijg je ook nog uitleg over de visserij rondom Texel.

Wadlopen op Texel – een unieke belevenis

Een hele populaire activiteit op Texel is wadlopen. Bij deze activiteit vertrek je vanaf het vaste land en loop je naar Texel toe. De lengte van deze tocht is zo’n 11 kilometer, waar je gemiddeld 3,5 uur over doet. Bij deze tocht loop je vooral over harde zandplaten.

Een kenmerk van deze zandplaten is dat ze weinig inklinken. Het is hierdoor net alsof je over stenen loopt, waardoor je niet overdreven veel kracht hoeft te zetten. Deze tocht is dan ook geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder.

Tips voor het wadlopen op Texel:

 • Neem voldoende water mee. Een afstand van 11 kilometer lopen vergt om een behoorlijke inspanning. Zorg er daarom voor dat je voldoende water bij je hebt, zodat je goed gehydrateerd blijft.
 • Trek stevige schoenen aan. Voor het wadlopen is het absoluut aan te raden om stevige schoenen aan te trekken. Deze schoenen bieden de gewenste houvast en voorkomen pijn aan je gewrichten.
 • Boek de waddentocht ruim van tevoren. Je bent niet de enige die op dit eiland een waddentocht wilt lopen. Zorg er daarom voor dat je het wadlopen vroegtijdig boekt.
Er worden zowel in de ochtend als in de avond verschillende wadloop tochten georganiseerd

Overnachten op Texel

Wil je één van de mooiste Waddeneilanden met je eigen ogen aanschouwen? Dan is het de hoogste tijd om je vakantie naar Texel in te plannen. Het advies hierbij is om sowieso enkele nachten naar dit eiland toe te gaan. De redenen hiervoor zijn logisch: de tocht naar Texel duurt sowieso enige tijd, onder meer vanwege de boottocht. En in slechts één dagje ontdek je niet de pracht en praal van het eiland.

Een terechte vraag hierbij is wel voor welk soort accommodatie je het beste kunt kiezen. Op Texel kun je uit tal van accommodaties kiezen, waarvan we hieronder de belangrijkste bespreken.

Campings op Texel

Ben je gek op het campingleven? Dan zit je in Texel absoluut goed. Met name in het zuiden van dit eiland zijn meerdere campings te vinden. Camping Kogerstrand, Camping de Terp en de Camping Loodsmansduin zijn voorbeelden van populaire campings.

Belangrijk kenmerk van deze campings is de ligging. De meeste campings zijn direct aan het strand gelegen, waardoor je ultiem geniet van al het moois dat Texel te bieden heeft.

Op de campings zelf kun je overigens uit meerdere accommodaties kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een cottage huren, maar je kunt ook kiezen voor een overnachting in je eigen tentje. Mocht je een caravan of camper hebben, is dat uiteraard ook nog mogelijk.

Vergelijk de verschillende campings in ieder geval goed met elkaar. En boek je verblijf op één van de campings op Texel zo vroeg mogelijk. Het aantal plaatsen is beperkt, terwijl wel heel veel mensen op dit eiland op een camping willen overnachten.

Tip: Bekijk hier alle campings op Texel

Vakantieparken op Texel

Ga je liever tijdens je verblijf op Texel voor iets meer luxe? Dan kun je kiezen voor één van de vakantieparken op Texel. Op dit moment heb je uit meer dan 15 vakantieparken de keuze. Onder meer Landal is goed vertegenwoordig op dit eiland:

 • Landal Villapark Vogelmient. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je op dit vakantiepark prachtige villa’s huren. Deze villa’s zijn fraai gelegen en zijn van alle gemakken voorzien. Het gaat hierbij om villa’s die tot 8 personen plek bieden. De villa’s liggen overigens op slechts 500 meter van het strand. En je kunt op dit vakantiepark ook nog fietsen huren.
 • Landal Beach Park Texel. Een ander populair vakantiepark van Landal is dit park vlakbij de Koog op Texel. Op dit vakantiepark vind je veel vrijstaande villa’s. Ook deze villa’s bieden plek aan maximaal 8 personen. Dit park ligt wel iets verder van het strand af (1,5 kilometer).
 • Landal Sluftervallei. Wil je vlakbij het natuurgebied de Slufter verblijven? Dan kun je niet om dit vakantiepark van Landal heen. Op dit park vind je allerlei soorten accommodaties, waaronder grote villa’s die plek aan wel 24 personen bieden. Op het park zelf vind je onder meer een zwembad en restaurant.

Wil je graag in een vakantiepark op Texel verblijven? Boek dan vroegtijdig de gewenste villa of accommodatie. De ervaring leert dat de vakantieparken op dit eiland al vrij snel helemaal vol zitten.

Tip: Bekijk hier alle vakantieparken op Texel

Natuurhuisjes op Texel

Spreken zowel een camping als vakantiepark je niet helemaal aan? Dan kun je ook nog voor een Natuurhuisje op Texel kiezen. In een Natuurhuisje op Texel geniet je ultiem van de natuur en al het moois dat dit eiland te bieden heeft.

 • Natuurhuisje op Texel – 6 personen. Dit mooie en ruime Natuurhuisje is gelegen aan de rand van De Koog. In de nabije omgeving van dit huisje vind je onder meer het strand en fraaie bossen. In de tuin zijn onder meer een terras, buitenkeuken en trampoline te vinden.
 • Natuurhuisje op Texel – 8 personen. Als je met een nog groter gezelschap naar Texel toe wilt gaan, is dit huisje ideaal voor je. Dit huisje ligt op een mooie open plek in de bossen van Texel. Je geniet vanuit het huisje én vanuit de tuin dan ook van een waanzinnig uitzicht. Het huisje is bovendien van alle gemakken voorzien.
 • Natuurhuisje op Texel – 2 personen. Als je samen met je partner naar Texel toe wilt, is dit Natuurhuisje een ware aanrader. Dit huisje is compact, is knus en is fraai gelegen. Het huisje ligt op een groot landgoed, waarbij je wel je eigen tuin hebt. Op loopafstand vind je onder meer badplaats de Koog, de bossen, duinen en het strand.
Natuurhuisje Texel - De Koog
Natuurhuisje de Koog
Natuurhuisje Den Burg
Natuurhuisje Den Burg
Natuurhuisje Texel - De Koog
Natuurhuisje de Koog

Waarom een Natuurhuisje de beste keuze is

Op Texel kun je het beste in een Natuurhuisje verblijven. Waarom? Omdat je in een dergelijke huisje van de gewenste rust en privacy verzekerd bent. Je bent hier alleen met je reisgezelschap. Heerlijk!

Daarnaast hebben de Natuurhuisjes op Texel een prachtige ligging. Vanuit veel van deze huisjes kijk je uit over het strand, de bossen of één van de vele natuurgebieden. Bovendien loop je vanaf de meeste huisjes zo de prachtige natuur van Texel in.

Voor een Natuurhuisje op Texel betaal je bovendien niet de hoofdprijs. Zeker als je het met een hotel of vakantiepark vergelijkt, zijn deze huisjes goedkoop te noemen.

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje op Texel!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *