Natuurhuisje op Terschelling huren – ontdek natuurgebied de Boschplaat

Voor een heerlijke vakantie of weekendje weg hoef je onze landsgrenzen niet te verlaten. Je kunt namelijk ook prima in één van de prachtige regio’s in ons land verblijven. Onder meer de Veluwe, Drenthe en Limburg zijn hier prima voorbeelden van. Maar ook een Natuurhuisje op Terschelling is een prima optie.

Als we het over een populair Waddeneiland hebben, hebben we het absoluut over Terschelling. Dit eiland is prachtig, levendig, rijk aan natuur, gezellig en behoorlijk populair. Jaarlijks trekken veel toeristen – zowel Nederlands als buitenlands – naar dit geweldige eiland toe.

Wil jij binnenkort ook eens een bezoekje aan Terschelling brengen? Super leuk! Om je reis zo goed mogelijk voor te bereiden, is het verstandig om dit artikel door te nemen. In dit artikel vind je alles over het eiland, de natuurgebieden, fiets- en wandelroutes en de leukste Natuurhuisjes. Want ja; op Terschelling in een Natuurhuisje verblijven is onwijs leuk!

Waar ligt Terschelling?

Terschelling is één van de vijf eilanden die gezamenlijk de Waddeneilanden vormen. Deze eilanden staan ook bekend onder de afkorting TVTAS: oftewel Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Dit geeft direct aan dat Terschelling het middelste eiland van de Waddeneilanden is. Dit eiland ligt ter hoogte van Friesland en behoort officieel ook tot de Friese provincie.

Overigens bestaan er in werkelijkheid 8 Waddeneilanden. Alleen de bovengenoemde 5 Waddeneilanden zijn daadwerkelijk benoemd. De overige 3 Waddeneilanden worden daarom veelal buiten beschouwing gelaten.

Alle Waddeneilanden zijn in ieder geval op hun eigen manier uniek. Dit geldt ook zeker voor Terschelling. Zo is dit eiland onwijs gezellig en beschikt het eiland over meerdere bezienswaardigheden. Ook is het relatief uniek dat je met je auto dit eiland op mag. Bij bijvoorbeeld Vlieland en Schiermonnikoog is dit niet mogelijk; deze eilanden zijn volledig autoluw. Op Terschelling kun je je echter wel verplaatsen met je auto. Dat is alleen niet het advies; lopend of wandelend geniet je véél meer van de fraaie natuur.

Natuurhuisje Terschelling

✔️ 6 personen

✔️ In duingebied

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Terschelling

✔️ 2 personen

✔️ In het bos

✔️ Uitkijkpunt

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Harlingen

✔️ 16 personen

✔️ Aan het water

✔️ Varen en zeilen

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Wat is er te doen op Terschelling?

De populariteit van Terschelling komt niet zomaar uit de lucht vallen. Op dit Waddeneiland kun je onwijs veel zien, doen en beleven!

Zo kun je je op dit eiland vergapen aan de vele prachtige natuurgebieden. De natuur op Terschelling is eigenlijk niet met woorden uit te drukken. Dit is iets wat je met eigen ogen zou moeten aanschouwen. Een ontzettend mooi gebied is het natuurgebied De Boschplaat. Als je door dit natuurgebied loopt of fietst, kom je ongetwijfeld volledig tot rust.

Daarnaast kenmerkt Terschelling zich door een lang ‘lint’. Alle dorpen liggen namelijk van west naar oost aan één lange weg. Als je deze weg helemaal affietst, kom je dus tal van gezellige dorpjes tegen. In deze dorpjes valt voldoende te beleven. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, terwijl het in de dorpjes zelf eigenlijk altijd gezellig is. Op heel Terschelling is een hele gezellige sfeer aanwezig.

Verder is er op Terschelling heel veel te doen. We voorzien je van een paar voorbeelden van leuke dingen die je op Terschelling kunt doen:

 • Fietsen. Nagenoeg alle toeristen kiezen ervoor om over dit eiland heen te fietsen. Dit is rustgevend, je geniet van het lekkere weer en je komt langs prachtige gebieden.
 • Watersporten. Dat Terschelling een eiland is, biedt op het gebied van watersport uiteraard heel veel mogelijkheden. Zo kun je rondom dit eiland surfen, kitesurfen of kanoën.
 • Paardrijden. Als je een liefhebber van paardrijden bent, zit je op Terschelling ook goed. Op dit eiland kun je op verschillende plekken paarden ‘huren’, waarna je een prachtige tocht kunt maken. Enige ervaring met paardrijden is wel gewenst.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van leuke dingen die je kunt doen. Al met al kunnen we stellen dat Terschelling een levendig eiland is. Een eiland waarop je allerlei leuke dingen kunt zien, doen én beleven.

De leukste bezienswaardigheden op Terschelling

Ben je nog niet eerder op Terschelling geweest? Dan is het de hoogste tijd om eens naar dit Waddeneiland toe te gaan. Op dit Waddeneiland geniet je van een heerlijke sfeer én van de nodige bezienswaardigheden. De leukste bezienswaardigheden zetten we graag voor je op een rijtje:

 • Lange zandstranden. Ja, de lange zandstranden op Terschelling zijn uitgegroeid tot een ware trekpleister. De stranden zijn veelal groot, bieden prachtig uitzicht en zijn ook relatief rustig. Vanaf sommige stranden kijk je zelfs uit naar Vlieland.
 • Midsland. Het op één na grootste dorp van Terschelling draagt de naam Midsland. Dit dorp is gezellig en is rijk aan historie. Zo kun je een bezoekje brengen aan de hervormde kerk, aan een fraaie bibliotheek en aan braderieën. Al met al is dit een levendige, gezellige en historische stad.
 • Brandaris. De vuurtoren in West-Terschelling draagt de prachtige naam Brandaris. Dit is het bekendste bouwwerk van heel Terschelling en is een lust voor het oog. Dit geldt overigens niet alleen voor de vuurtoren, maar ook om het stadje West-Terschelling. Dit is de grootste stad van Terschelling en is erg gezellig.
 • Bunkers van Terschelling. Op deze plek op het eiland vind je allemaal oude ruïnes. Dankzij deze ruïnes krijg je een duidelijke indruk van de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Bij deze ruïnes vind je overigens ook nog een interessant museum. Erg interessant als je in de historie van Terschelling/Nederland geïnteresseerd bent.
 • Natuurgebied de Boschplaat. Dit is zonder twijfel het mooiste natuurgebied van heel Terschelling. Dit natuurgebied is gelegen in het oosten van Terschelling en bestaat uit een divers landschap. In dit gebied vind je een bos, moerassen en hoge duinen. In dit natuurgebied tref je ook zeldzame planten en prachtige vogels aan.
 • Doodemanskisten. De naam van deze bezienswaardigheid is behoorlijk angstaanjagend, maar dat is de plek zelf niet. Dit is een unieke plek met hoge bomen en stilstaand water. Door dit gebied heen kun je een prachtige wandelroute maken. trek wel stevige schoenen aan, aangezien dit gebied behoorlijk moerassig is.
De bunkers op Terschelling

Prachtige natuurgebieden op Terschelling

Om meerdere redenen is Terschelling één van de leukste Waddeneilanden. Dit is te danken aan de levendigheid op dit eiland, aan de gezellige dorpjes en aan de prachtige natuur. Dat de natuur op Terschelling zo fraai is, is aan de verschillende natuurgebieden te danken.

Op dit eiland vind je verschillende natuurgebieden. De Noordsvaarder is hier een typerend voorbeeld van. In dit natuurgebied tref je uitgestrekte zandvlaktes, stuivende duinen en vochtige valleien. Tevens is dit gebied rijk aan unieke dieren en planten. Je kunt onder meer allerlei zeldzame vogels in dit gebied spotten.

In het oosten van Terschelling is het natuurgebied de Boschplaat te vinden. Dit gebied draagt al sinds 1970 de eretitel van ‘Europees natuurreservaat’. Een eretitel die te danken is aan de diverse landschappen, maar ook aan de flora en fauna. Ook in dit gebied leven zeldzame vogels en groeien zeldzame planten.

Ook het natuurgebied de Koegelwieck is een aanrader. Dit is een beschermd duingebied in het midden van het eiland. In dit eiland tref je vooral droge duinen aan, maar ook een grote en lage vallei. In deze vallei kun je onder meer cranberry’s plukken. Een leuke activiteit waarover we je later in dit artikel meer vertellen.

Leuk detail: het eiland Terschelling bestaat voor 80% uit natuur. Als je op dit eiland bent, kun je zodoende niet om de prachtige natuur(gebieden) heen.

Let wel op: het natuurgebied de Boschplaat is niet het gehele jaar toegankelijk. In de zomermaanden is dit gebied voor toeschouwers gesloten; tijdens die periode moeten alle vogels in dit gebied namelijk met rust gelaten worden.

Activiteiten op Terschelling

Wat is voor jou de reden dat je naar Terschelling toe wilt gaan? Wil je op dit eiland genieten van de uitgerekte stranden of van de prachtige natuurgebieden? Of wil je op dit leuke eiland vooral van alles doen? Mocht je een liefhebber van leuke activiteiten zijn, zit je op dit eiland absoluut goed.

Door de jaren heen is dit eiland behoorlijk toeristisch geworden. Ondanks het toegenomen toerisme heeft dit eiland wel haar eigen identiteit gehouden. Deze identiteit blijkt onder meer uit de vele activiteiten die je op dit eiland kunt doen. De leukste activiteiten lichten we hieronder graag nader toe.

De leukste activiteiten op Terschelling

Ben je voornemens om binnenkort naar Terschelling toe te gaan? Dan raden wij je aan om zeker eens naar onderstaande activiteiten te kijken. Veel van deze activiteiten zijn voor zowel jong als oud erg leuk.

 • Watersporten: rondom Terschelling vind je maar één ding; water. Dat gegeven zorgt ervoor dat je op dit eiland tal van watersporten kunt beoefenen. Je kunt bijvoorbeeld op de Waddenzee surfen, kitesurfen of kanoën. Mocht één van deze watersporten je wel aanstaan, kun je op zoek gaan naar een watersportschool. Je kunt daar een arrangement boeken en veel plezier beleven.
 • Fietsen op het strand: op Terschelling is het mogelijk om prachtige fietstochten over het strand te maken. Dit doe je niet op een normale fiets, maar op een zogeheten fatbike. Dat is een robuuste fiets met brede banden. Deze brede banden zorgen ervoor dat je door het mulle zand heen kunt fietsen. Tijdens het fietsen geniet je van al het moois op en rondom het strand. Je bevindt je bovendien in de frisse buitenlucht; een gezonde activiteit dus.
 • Klimdaris: ga je met je kinderen naar Terschelling toe? Dan mag een bezoekje aan Klimdaris niet ontbreken. Dit is een waanzinnig leuk klimbos. In het klimbos vind je onder meer touwbruggen, klimladders en boomhutten. Zeker als je kind een ware durfal is, is dit een onwijs leuke activiteit.
 • Wrakkenmuseum: voor zowel jong als oud is het Wrakkenmuseum een leuke activiteit. In dit museum kun je oude scheepswrakken bekijken, een speurtocht maken en luisteren naar verhalen uit het verleden. Dat in dit museum ongeveer 150 scheepswrakken staan, zou je op voorhand niet verwachten.
 • Dark Sky Park: als je ’s nachts een toffe activiteit wilt doen, is Dark Sky Park de perfecte optie voor je. Dit is een gebied waar je naar toe gaat in het pikkedonker. In het pikkedonker kijk je vervolgens naar de lucht; je ziet hierbij alleen maar sterren. Leuk detail: Terschelling is één van de meest donkere plekken op onze aardbol!
 • Paardrijden: als je paardrijden heerlijk vindt, zit je op Terschelling goed. Bij bijvoorbeeld Puur Terschelling kun je een arrangement boeken. Je krijgt in dat geval een paard tot je beschikking, waarmee je over het eiland kunt rijden. Je kunt echter ook voor andere arrangementen boeken. Zo kun je samen met de paarden in de Noordzee zwemmen.
 • Cranberry’s plukken: op Terschelling groeien op meerdere plekken heerlijke cranberry’s. Deze cranberry’s kun je zelf plukken en vervolgens zelf proeven. Mocht je de cranberry’s alleen willen proeven, is dat bij meerdere koffie- en theehuisjes mogelijk. Ook bestaat er een speciale lekkernijwinkel op het eiland. Deze winkel is gespecialiseerd in het aanbieden van de allerlekkerste cranberry’s.

Met andere woorden: je kunt onwijs veel leuke activiteiten op Terschelling doen. Voor zowel jong als oud valt er voldoende te kiezen. Veel van deze activiteiten kunnen zelfs door zowel jong als oud gedaan worden. Erg leuk als je met het gehele gezin naar Terschelling toe gaat.

Fatbike Terschelling
Huur een Fatbike op Terschelling voor een uitdagende fietstocht over het strand

Mooi wandelen en fietsen op Terschelling

Dat Terschelling voor maar liefst 80% uit natuur bestaat, is indrukwekkend te noemen. Dit betekent namelijk dat je op dit eiland van veel (unieke) natuur kunt genieten. Op optimaal van deze natuur te genieten, zou je met de benenwagen of fiets het eiland moeten verkennen.

De mooiste wandelroutes op Terschelling

Wandelen op Terschelling is een belevenis op zich. Tijdens de wandelingen geniet je van prachtige natuurgebieden, maar je moet ook nog eens goed opletten. Relatief veel gebieden op dit eiland zijn namelijk moerassig. Als je géén stevige wandelschoenen aantrekt, kun je vast komen te zitten in het moeras. Het advies is hierom ook om altijd met iemand anders te wandelen.

Op Terschelling kun je in ieder geval veel kanten op qua wandelingen. Je kunt één van de vaste wandelroutes volgen, maar je kunt ook zelf een route uitstippelen. Enkele leuke routes hebben we alvast voor je uitgezocht:

 • Doodemanskisten – Seinpaalduinen. Deze route is zo’n 4,5 kilometer lang en biedt prachtige uitzichten. Je komt tijdens deze route namelijk uit op het hoogste punt van heel Terschelling. Onderweg kom je ook nog langs de Doodemanskisten; een uniek gebied op het eiland met een duister verleden.
 • Boswachterspad Noordsvaarder. Deze route leidt je 11 kilometer lang door de duinen van Terschelling. Tijdens deze route beklim je de nodige duinen, waardoor je over de nodige conditie zou moeten beschikken. Hoe dan ook een route die buitengewoon leuk is.

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes op Terschelling

De mooiste fietsroutes op Terschelling

Op Terschelling kun je bij tal van bedrijven fietsen huren. Je kunt voor normale fietsen kiezen, maar ook voor de eerder genoemde fatbikes. Met de fatbikes ben je in staat om over de gulle stranden te rijden. Erg leuk!

Wil je met jullie eigen fietsen op Terschelling fietsen? Dat is uiteraard ook mogelijk. Op het eiland zelf kun je in ieder geval uit heel veel fietsroutes kiezen. Twee leuke routes hebben we alvast voor je uitgezocht:

 • Fietstocht langs de Waddenzee. Langs de Waddenzee kun je een prachtige fietstocht van 10 kilometer maken. Tijdens deze fietstocht fiets je door gebieden heen die aangemerkt zijn als ‘UNESCO Werelderfgoedlijst’. Alleen dat is al veelzeggend. Deze fietstocht kun je prima combineren met een andere fietsroute op het eiland.
 • West-Terschelling: je kunt een rondtocht van maar liefst 45 kilometer maken. Deze tocht begint bij de veerterminal in West-Terschelling, waarna je het gehele eiland overfietst. Je komt langs de prachtigste plekjes en gezelligste dorpjes. Na het einde van deze fietstocht heb je ongetwijfeld een voldaan gevoel!

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes op Terschelling

Overnachten op Terschelling

Zie je een verblijf op Terschelling wel zitten? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte accommodatie. Je kunt gelukkig uit meerdere accommodaties op dit eiland kiezen.

Het advies is om je accommodatie zo vroeg mogelijk te boeken. Je bent niet de enige die naar Terschelling toe wilt gaan, waardoor je mogelijk achter het net kunt vissen. Ga daarom tijdig op zoek naar een geschikte accommodatie.

Daar helpen wij je graag een handje bij! Wij zijn speciaal voor jou alvast op zoek gegaan naar de beste accommodaties op dit leuke eiland. Onze bevindingen delen wij graag hieronder met je.

Overnachten op een Camping op Terschelling

De campings op Terschelling zijn behoorlijk populair te noemen. Veel mensen trekken met hun caravan of camper naar Terschelling toe, terwijl ook veel mensen kiezen voor de overnachting in een tentje.

De campings liggen behoorlijk verspreid over het eiland. Veel campings zijn wel in de buurt van West-Terschelling te vinden, maar er zijn ook enkele campings die meer naar het noorden toe liggen.

Om de juiste camping uit te kiezen, zou je op tal van facetten moeten letten. Let goed op de ligging, de faciliteiten en het tarief per nacht. De ervaring leert in ieder geval dat elke camping op z’n eigen manier uniek is.

Ga je met je caravan of camper naar Terschelling toe? Houd er dan rekening mee dat de bootovertocht duurder is. Je moet hier namelijk een speciaal ticket voor boeken.

Tip: Bekijk hier alle campings op Terschelling

Overnachten op een Vakantiepark op Terschelling

Ga je met je kinderen naar dit fraaie eiland toe? Dan is het onwijs leuk om naar één van de vakantieparken toe te gaan. Op deze vakantieparken vind je onder meer een zwembad en andere leuke faciliteiten.

Ook hierbij geldt dat de vakantieparken behoorlijk verspreid over het eiland zitten. Veel van de vakantieparken liggen ten noordoosten van West-Terschelling, maar er liggen ook meerdere vakantieparken op andere delen van het eiland.

Wil je graag voor het beste van het beste gaan? Dan is het Landal West-Terschelling vakantiepark de beste optie. Dit vakantiepark is van alle gemakken voorzien, is prachtig gelegen en biedt tal van kamers aan. Op dit park vind je ook nog een gezellige brasserie waar je wat kunt eten en drinken.

Een andere optie is het Landal Schuttersbos vakantiepark. Op dit vakantiepark kun je allerlei vrijstaande cottages boeken. Deze cottages zijn prachtig ingericht, zijn prachtig gelegen en zijn ook nog betaalbaar.

Tip: Bekijk hier alle vakantieparken op Terschelling

Overnachten in een Natuurhuisje op Terschelling

Wil je écht van de natuur op Terschelling genieten? En wil je tijdens je verblijf van rust en privacy verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om te kiezen voor één van de Natuurhuisjes op Terschelling. Speciaal voor jou hebben we alvast enkele leuke Natuurhuisjes geselecteerd:

 • Natuurhuisje op Terschelling – 6 personen. Als je met een groter gezelschap naar Terschelling toe wilt gaan, is dit huisje een prima optie. Dit huisje ligt in het beschermde duingebied en biedt prachtig uitzicht over de zee en duinen. Het huisje zelf is van de nodige gemakken voorzien en biedt plek aan 6 personen.
 • Natuurhuisje op Terschelling – 10 personen. Voor de nóg grotere gezelschappen is dit een prima vakantiehuisje op Terschelling. Dit huisje biedt plek aan 10 personen, beschikt over een grote tuin en is prachtig gelegen. Het huisje ligt namelijk aan de voet van de duinen bij het plaatsje Oosterend. Vanaf de achtertuin loop je zo het strand op!
 • Natuurhuisje op Terschelling – 2 personen. Wil je graag het gehele eiland ontdekken? Dan is dit Natuurhuisje voor 2 personen ideaal. Dit huisje ligt namelijk in het midden van het eiland. Vanuit dit vakantiehuisje ontdek je zodoende alle delen van dit prachtige eiland.
Natuurhuisje Terschelling
Natuurhuisje Terschelling
Natuurhuisje Formerum
Natuurhuisje Formerum
Natuurhuisje Oosterend
Natuurhuisje Oosterend

Waarom een Natuurhuisje de beste keuze is

Een Natuurhuisje op Terschelling is met afstand de beste soort accommodatie. Je geniet hierbij optimaal van de prachtige natuur, van de serene rust en van de gewenste privacy.

Bijkomend voordeel is dat je voor de Natuurhuisjes niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Je geniet van een unieke accommodatie en gegarandeerd van een fijne overnachting. Daarbij is het ook super dat je uit meerdere vakantiehuisjes kunt kiezen. Ongeacht hoe groot je reisgezelschap is, er is altijd een geschikt huisje beschikbaar op Terschelling.

In een Natuurhuisje op Terschelling hoef je ook met niemand rekening te houden. Je hebt bijvoorbeeld geen last van andere mensen, zoals op een camping of in een hotel wél het geval zou kunnen zijn. Voldoende reden dus om zo snel mogelijk een Natuurhuisje op Terschelling te boeken!

Zonsondergang Terschelling

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje op Terschelling!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *