Natuurhuisje in Norg huren – groen en rust in Drenthe

Dat ons land veel te bieden heeft, is de afgelopen jaren duidelijk geworden. Meer en meer mensen hebben in de afgelopen jaren vakantie in eigen land gevierd! Is dat bij jou ook goed bevallen? Of was je sowieso al gek op het ontdekken van regio’s binnen de eigen landsgrenzen? Dan is het zeker de moeite waard om eens naar het noorden van het land af te reizen. In het noorden van het land is namelijk het prachtige en pittoreske dorpje Norg te vinden. En ook een Natuurhuisje in Norg huren wordt steeds populairder!

Norg is een uniek en veelzijdig dorp in de gemeente Noordenveld. Een gemeente met een oppervlakte van zo’n 18,84 vierkante kilometer in de provincie Drenthe.  Dat dit plaatsje relatief klein is, is niet terug te zien aan de hoeveelheid toeristen. De nodige toeristen trekken namelijk jaarlijks naar dit plaatsje toe.

In dit artikel vertellen wij je alles over dit plaatsje en over de leukste Natuurhuisjes in Norg.

Waar ligt Norg?

Norg is gelegen in het noorden van de provincie Drenthe. Zoals hierboven al gesteld, is het geen al te groot dorp. Er wonen bovendien slechts 4.000 mensen, waardoor het met recht als een pittoresk dorp bestempeld kan worden.

Officieel behoort Norg tot de gemeente Noordenveld. Tot deze provincie behoren verder nog de plaatsjes Peize en Roden. Mocht je dan toch naar Norg toe gaan, is het advies om ook deze dorpjes te bezoeken. De dorpjes zijn vergelijkbaar met Norg, maar hebben toch ook weer hun eigen, unieke aspecten.

Norg ligt op zo’n 12 kilometer van de Drentse hoofdstad Assen. Ten opzichte van de stad Groningen is de afstand zo’n 25 kilometer. Mocht je in Norg verblijven, kun je dus ook prima een bezoekje aan deze steden brengen. Verder liggen de dorpjes Langelo en Zuidvelde in de buurt van dit dorpje.

Dat Assen op 12 kilometer afstand ligt, brengt een belangrijk voordeel met zich mee: de omgeving rondom dit dorpje is echt geweldig. In de directe nabijheid zijn geen grote steden te vinden, waardoor je van de meest fraaie natuurgebieden geniet. Tevens geniet je hierdoor van serene rust in Norg en rondom dit plaatsje. Het plaatsje heeft zelf ook nog het nodige te bieden, waarover we je in dit artikel meer vertellen!

Leuk detail: Norg is één van de oudere steden van Drenthe. Enkele essen die in dit dorp staan, bestaan naar verluidt al sinds 700 na Christus. Het dorpje zelf komt vanaf het begin van de Middeleeuwen in boeken en dergelijke naar voren. Hierbij werd overigens niet de naam Norg gebruikt, maar de namen Norche en Nurch. Het is echter aannemelijk dat hier precies hetzelfde mee bedoeld wordt.  

Huisje in Norg
Natuurhuisje Norg

✔️ 4 personen

✔️ In het bos

✔️ Zeer modern

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Norg
Natuurhuisje Norg

✔️ 4 personen

✔️ In het bos

✔️ Veel privacy

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Norg
Natuurhuisje Norg

✔️ 5 personen

✔️ In het bos

✔️ Sfeervol

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Wat is er te doen in Norg?

Dat dit kleine dorpje onder toeristen populair is, mag verrassend genoemd worden. Er zijn immers vrij weinig vergelijkbare dorpjes die zó populair zijn als Norg.

Wat Norg zo uniek maakt, is de combinatie van natuur en geschiedenis. In dit kleine dorpje zijn allerlei verwijzingen naar de oudheid te vinden, terwijl de natuur indrukwekkend te noemen is. Dat is onder meer te danken aan de nationale parken die in de directe nabijheid van Norg gelegen zijn.

Graag zetten we enkele leuke activiteiten voor je op een rijtje:

 • Fiets- of wandeltocht door Norg. Dat Norg midden in de natuur gelegen is, biedt tal van mogelijkheden. Zo kun je vanuit dit dorpje prachtige fiets- en wandeltochten door de omgeving maken. Je geniet hierbij niet alleen van prachtige vergezichten, maar ook van serene rust.
 • Brinken. Norg is van oudsher een zogeheten brinkdorp. Dat is de verwijzing naar een dorp waarin in het centrum een groot veld omringt door is door boerderijen. Norg heeft 6 van deze brinken, waarop nagenoeg elke dag wel iets te beleven is. Zo kun je op de Paardenbrink nog regelmatig van een vee- en warenmarkt genieten.
 • Assen. Vanuit de stad Norg fiets je binnen ongeveer 1,5 uur naar de stad Assen toe. Als je eenmaal in deze stad aangekomen bent, kun je genieten van de Drentse leefstijl. In deze stad is voldoende te zien, te doen en te beleven. Op de warmere dagen is het bijvoorbeeld heerlijk om in deze stad op een terrasje te ploffen.
 • Leuke restaurants. In en rondom Norg vind je tal van leuke restaurants. Onder meer het Theehuis de Bosrand is een ware aanrader. Dit is een klein theehuis in de bossen tussen Norg en Donderen. Een andere aanrader is ’t Wapen van Norg. Dit restaurant is gelegen aan de Brink van Norg en is erg gezellig. De gezelligheid is onder meer te danken aan de open haard.
 • Hunebed. Ga je speciaal naar Drenthe toe voor de hunebedden? Dan is een verblijf in Norg een prima optie. Vanuit dit dorpje is het eerste hunebed namelijk op 1,5 kilometer afstand te vinden. Ook op iets verdere afstand – 8 kilometer – zijn meerdere hunebedden te vinden. Super leuk om eens te bekijken.
Hunebedden in Drenthe
Hunebedden in Drenthe.

De leukste bezienswaardigheden Norg

We kunnen gerust het volgende stellen: Norg is een klein plaatsje, maar is groots qua mogelijkheden. In het plaatsje zelf geniet je van veel gezelligheid, terwijl de omgeving rondom het plaatsje echt fabelachtig is. De prachtige natuurgebieden die je rondom Norg  vindt, vind je eigenlijk nergens anders in ons land.

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Norg zijn de zes Brinken. Hierboven hebben we al even in het kort uitgelegd wat Brinken zijn. Je kunt dit eigenlijk zien als het epicentrum van een stad uit de oudheid. Voorheen waren dit grote grasvelden, maar hedendaags zijn deze plekken bestraat. Rondom de plekken staan allerlei boerderijen en andere bouwwerken. De uitstraling is hierdoor prachtig, terwijl er ook een bijzondere sfeer heerst.

Norg staat niet alleen vanwege de Brinken bekend, maar ook vanwege de esdoorns. Rondom dit stadje kom je uitgerekte bossen van esdoorns tegen. Een lust voor het oog én bijzonder rustgevend. Als je door deze bossen wandelt of fietst, is de kans heel groot dat je tot rust komt.

Vind je het niet erg om een stuk langer te fietsen? Of om de auto in te stappen? Dan kun je uiteraard ook een bezoekje aan Groningen brengen. Deze stad is reuze gezellig, heeft veel te bieden en is redelijk groot. Op dat laatste punt is het dus een complete tegenpool van het kleine dorpje Norg.

Andere leuke dorpjes in de buurt zijn Roden, Diever, Appelscha, Vledder, Dwingeloo en Veenhuizen. Al deze dorpjes zijn op hun eigen manier uniek.

De bekendste bezienswaardigheid van Norg hebben we nog niet eens genoemd. Waar we het dan over hebben? Juist; over de prachtige natuurgebieden rondom Norg heen. Eén van de unieke aspecten van dit dorpje is dat het midden in de natuurgebieden ligt. Verderop in dit artikel vertellen we je hier graag meer over.

Unieke natuur in Drenthe

Qua provincie is Drenthe met geen enkele andere provincie te vergelijken. Het is niet zo heuvelachtig als Limburg, het is niet zo druk als de Randstad en het is niet zo levendig als Noord-Brabant. Nee, in Drenthe kom je vooral tot rust en geniet je van de prachtige natuurgebieden.

Voor de echte natuurliefhebbers is Drenthe één van de leukste regio’s. De natuurgebieden zijn indrukwekkend, zijn uniek en zijn uitgestrekt. Als je op je fiets een tocht door Drenthe maakt, vergaap je je keer op keer over de landschappen.

Wat zo kenmerkend voor Drenthe is, is de diversiteit. Het ene moment fiets je door prachtige bossen heen, waarna je het volgende moment tussen de weilanden door fietst. Wat hierbij ook een belangrijk pluspunt is, is dat Drenthe meerdere beschermde natuurgebieden heeft.

De voordelen hiervan mogen evident zijn. Deze gebieden worden goed beschermd, zodat de flora en fauna zich perfect kunnen blijven ontwikkelen. In Drenthe kom je niet al te veel inheemse dieren tegen,, maar het is wel een broedplaats voor talloze dieren. Veel dieren leven maar al te graag in Drenthe, mede vanwege de serene rust. Als je een fietstocht door deze regio maakt, hoor je vaak maar één ding: fluitende vogels.

Wil je graag de prachtige natuurgebieden van Drenthe ontdekken? Check dan zeker even onderstaande toelichtingen. In onderstaande stukjes vertellen wij je meer over de mooiste en bekendste natuurgebieden van deze provincie.

De mooiste natuurgebieden van Drenthe

Dat Drenthe veel te bieden heeft, is grotendeels aan de natuur te danken. In de gehele regio kom je van natuurgebieden tegen, waarover onderstaande volgens ons het mooiste zijn:

 • Nationaal Park Dwingelderveld. Het Nationaal Park Dwingelderveld is zonder twijfel één van de mooiste plekjes van ons land. Dit grote park bestaat grotendeels uit natte heidevelden en woeste gronden. Door de jaren heen zijn er tal van nieuwe planten tot bloei gekomen, waardoor je van indrukwekkende uitzichten geniet. Ook kun je in dit Nationale Park de nodige wilde dieren spotten, zoals adders en reeën.
 • UNESCO Geopark de Hondsrug. Zoals de naam al aangeeft, staat dit park op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze eretitel is te danken aan de ecologische, culturele én archeologische waarde. Zo vind je in dit Nationale Park het grootste hunebed van Nederland. Door dit gebied kun je tal van fiets- en wandeltochten maken, waarbij je allerlei wilde dieren tegen kunt komen.
 • Nationaal Park Drentsche Aa. In het Noorden van de provincie is het Nationale Park Drentsche Aa te vinden. Door dit natuurgebied heen kronkelt de Drentsche Aa; een prachtige rivier. Rondom deze rivier vind je het best bewaard beeklandschap van heel West-Europa. Onder meer de zandverstuiving Zeegserduinen en het Siepelveen (een veenplas) zijn prachtig om te zien. In dit Nationale Park liggen overigens ook meerdere grafheuvels en twee hunebedden.
 • Nationaal Park Drents Friese Wold. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit nationale park op de grens van Friesland en Drenthe. Dit park kenmerkt zich onder meer door uitgestrekte zandvlaktes, dichte bossen, groene heiden en tal van dieren. Wat ook direct opvalt, is de serene rust in dit park. Dit is één van de weinige gebieden in Nederland waarbij het net is alsof de tijd stilgestaan heeft.
 • Norgerholt. Natuurgebied Norgerholt is gelegen tussen de plaatsen Westervelde en Norg. Tussen deze plaatsen neemt dit natuurgebied zo’n 25 hectare aan ruimte in. In dit natuurgebied vind je unieke bloemen, planten en struiken.

De leukste wandelroutes rondom Norg

Ben je van plan om binnenkort in het plaatsje Norg te verblijven? Zoals we eerder al gesteld hebben, is dit plaatsje prachtig gelegen. Het plaatsje ligt volledig tussen natuurgebieden in, waardoor elke natuurliefhebber hier aan zijn/haar trekken komt.

Vind je het zelf leuk om wandelend de omgeving te ontdekken? Dan zit je ook goed. Vanuit een Natuurhuisje in Norg en andere plekken kun je namelijk meerdere wandelroutes door Drenthe heen volgen. Enkele van deze wandelroutes zetten we graag voor je op een rijtje:

 • Wandelroute Norger Esdorpenlandschap. Deze prachtige route start en eindigt in Norg. Tijdens een afstand van 10,5 kilometer vergaap je je aan de prachtig natuur, aan glooiende velden en aan ouderwetse boerderijen. Tijdens het wandelen hoef je in principe verder op maar één ding te letten: de blauw-gele paaltjes. Deze paaltjes geven precies aan welke kant je op moet lopen.
 • Norg-Zuidvelde-Westervelde. Ben je niet alleen gek op natuur, maar ook op historie? Dan is deze historische wandeling een geweldige optie. Deze wandeling is 7,5 kilometer lang en leidt je langs allerlei unieke steden. Het gaat hierbij uiteraard om Norg, maar ook om Zuidvelde en Westervelde. Onderweg kom je hunebedden, oerbossen en grafheuvels tegen. Grote kans dat deze wandeling grote indruk op je maakt.
 • NorgLangelo: vanuit Norg kun je een wandeling van 6,5 kilometer maken. Tijdens deze tocht loop je richting het plaatsje Langelo. Onderweg kom je prachtige bossen tegen en vrij weinig mensen. Dit gedeelte van Drenthe is oprecht rustig te noemen. Overigens kom je aan het einde van deze route weer uit in Norg. Ideaal!

Het is uiteraard ook mogelijk om in de buurt van Norg ook gewoon je neus achterna te lopen. In dit gebied vind je namelijk talloze wandel- en fietspaden waarbij bordjes je van de gewenste duidelijkheid voorzien. Super leuk om op deze manier zelfstandig deze prachtige omgeving te ontdekken.

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes rondom Norg

Nationaal Park Dwingelderveld
Nationaal Park Dwingelderveld.

De mooiste fietsroutes rondom Norg

Trek je er graag met je auto en fietsen op uit? Dan is het de hoogste tijd om je fietsendrager uit de schuur te pakken. Monteer de drager op de trekhaak van je auto, zet de fietsen op de drager en rijd naar Norg toe. Check in bij je Natuurhuisje, haal je fietsen van de drager af en maak een keuze uit één van de vele fietsroutes.

Weet je wat een voordeel is van de fietsroutes in Drenthe? Dat het zo onwijs rustig is. Je komt sommige stukken helemaal geen andere fietsers tegen. Zeker als je op je rust gesteld bent, is het heerlijk om op deze manier deze omgeving te ontdekken. Ondertussen geniet je ook nog van al het moois dat Norg en de directe omgeving te bieden heeft.

Bijkomend voordeel: op een fiets leg je relatief makkelijk grotere afstand af. Je bent zodoende ook in staat om bijvoorbeeld naar Assen toe te fietsen. Maak je liever een andere fietstocht door de omgeving? Wij raden je onder meer onderstaande fietstochten in de buurt van Norg aan:

 • Rondje Norg. Met een afstand van 44 kilometer is dit een fietstocht waar je de hele dag zoet mee kunt zijn. Deze tocht start in Norg en leidt je op een fraaie manier door de gehele omgeving. Je doet allerlei andere dorpjes aan, je rijdt door fraaie natuurgebieden en je eindigt ook weer in Norg. Geweldig!
 • Fietsroute Het esdorpenlandschap. Bij deze fietstocht maak je kennis met het prachtige esdorpenlandschap in en rondom Norg. Deze fietstocht is 35 kilometer lang en is behoorlijk uitdagend. Bij slechtere weersomstandigheden is het soms zelfs noodzakelijk dat je van de fiets af moet stappen.

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes rondom Norg

De leukste Natuurhuisjes in Norg

Wil je graag in een Natuurhuisje in Norg verblijven? Je kunt uit de nodige accommodaties kiezen! Lang niet al deze huisjes liggen direct in het dorp, maar liggen bijvoorbeeld in de nabije omgeving van dit dorpje. Om je hier verder over te informeren, zijn wij alvast op zoek gegaan naar de leukste Natuurhuisjes in Norg. Onze bevindingen delen wij graag hieronder met je.

 • Natuurhuisje in Norg voor 2 personen. Dit is zonder twijfel één van de mooiste Natuurhuisjes in heel Nederland. Het huisje is prachtig vormgegeven, is volledig gelijkvloers en is tussen de bossen gelegen. Dat dit huisje ook nog een grote tuin heeft, maakt het plaatje compleet. Op het terras staat overigens ook nog een jacuzzi én een buitensauna!
Natuurhuisje Norg
Binnenkant huisje Norg
Jacuzzi huisje Norg
 • Natuurhuisje in Norg voor 2 personen. Wil je tijdens je verblijf in Norg van alle mogelijke luxe voorzien zijn? Dan is een verblijf in deze oude boerderij van harte aan te raden. Een kleine Saksische boerderij uit 1762 is volledig gerenoveerd, waardoor je van alle luxe voorzien bent. Tegen een meerprijs is het ook mogelijk om gebruik van de sauna te maken.
Natuurhuisje Norg
Binnenkant huisje Norg
Buiten huisje Norg
 • Natuurhuisje in Norg voor 4 personen. Dit prachtige Natuurhuisje in Norg voldoet aan alle verwachtingen. Het huisje is bijzonder fraai vormgegeven, beschikt over een grote tuin en is ook nog eens fraai gelegen. Doordat het huisje relatief groot is, is het groot genoeg voor maar liefst 4 volwassenen. Als je met je kinderen in Norg wilt overnachten, is dit huisje uiteraard ook prima geschikt.
Natuurhuisje Norg
Huisje Norg binnen
Huisje Norg buiten
 • Natuurhuisje in Norg voor 7 personen. Wil je met een nog groter gezelschap een leuke tijd in Norg beleven? Dan raden wij je dit vrij grote huisje aan. Dit huisje is gelegen in de bossen en beschikt over een grote tuin. Je kinderen kunnen heerlijk in de tuin spelen, terwijl jullie je vermaken op het overdekte terras. In het huis kom je zelf ook niks tekort.
Natuurhuis Norg
Norg binnen
Norg buiten

De voordelen van een Natuurhuisje in Norg

Wil je het plaatsje Norg en de prachtige omgeving ontdekken? Dan is het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een geschikte accommodatie. In Norg kun je uit meerdere hotels en Bed & Breakfasts kiezen, maar daar geven niet alle mensen de voorkeur aan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een Natuurhuisje in Norg te boeken.

Tijdens je verblijf in het vakantiehuisje geniet je ook van alle vrijheid. Je bent niet gebonden aan bijvoorbeeld ontbijttijden, zoals in een hotel wel het geval is. Ook hoef je met in principe niemand rekening te houden; je hebt geen mensen in de kamers naast, onder en boven je liggen.

Doordat een Natuurhuisje prachtig in de natuur gelegen is, geniet je sowieso van privacy. Je kunt heerlijk in je zwembroek van het huisje naar de jacuzzi toelopen. Stap in de jacuzzi en geniet van het prachtige landschap om je heen.

Dat is uiteraard het volgende voordeel; de prachtige ligging van de Natuurhuisjes in Norg. De huisjes zijn stuk voor stuk prachtig gelegen, waardoor je écht kennismaakt met al het moois dat dit gebied te bieden heeft.

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje in Norg!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *