Natuurhuisje in Noord-Holland huren – veelzijdige natuur en serene rust

Boek een Natuurhuisje in Noord-Holland en geniet van deze veelzijdige provincie die ideaal is voor een korte of langere vakantie. Noord-Holland is omgeven door water en dit betekent dat er veel wateractiviteiten te ondernemen zijn. Maar ook de unieke natuurgebieden en schitterende Nationale Parken liggen binnen handbereik vanuit je verblijf.

Geheel bovenaan vind je Texel, het enige Waddeneiland dat bij deze provincie hoort. Prachtige stranden, veel rust en natuur, maar ook gezellige dorpjes en leuke terrasjes.

In de kop van Noord-Holland is het landschap uitermate geschikt om in te wandelen. De Schoorlse Duinen bijvoorbeeld bieden ongeveer zestig kilometer aan wandelroutes door oude bossen en stuivende duinen.

Maar ook de Helderse Duinen bij Den Helder zijn een waar wandelparadijs, hier zou je oog in oog kunnen komen te staan met de Schotse Hooglanders en Konikpaarden die er grazen. Een huisje aan de kust huren in Groet of Schoorl zet je meteen midden in dit gebied, wat een rust!

Ben je benieuwd wat Noord-Holland nog meer te bieden heeft? Lees dan gauw verder!

Waarom een Natuurhuisje in Noord-Holland de beste keuze is

Tussen de uitgestrekte polders, duinen en natuurgebieden staan fantastische Natuurhuisjes verscholen. Verschillende eilanden, natuurgebieden en Nationale parken liggen binnen handbereik.

Plekken zoals het Noordhollands Duinreservaat, de Zaanstreek en Zuid-Kennemerland zijn prachtig om te bezoeken. Juist doordat er zoveel verschillende natuur te vinden is in Noord-Holland is er voor ieder wat wils.

Wandelroutes en fietsroutes vind je hier in overvloed. Ook deze routes voeren je langs de verschillende kanten van deze veelzijdige provincie!

Daarbij heb je ook genoeg keuze uit leuke steden als je een dagje je stad in wilt. Steden als Amsterdam, Haarlem of Alkmaar lenen zich uitstekend voor een dagje weg.

Natuurhuisje Kortenhoef
Natuurhuisje Kortenhoef

✔️ 4 personen

✔️ Aan het water

✔️ Zeer luxe en modern

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Schoorl
Natuurhuisje Schoorl

✔️ 4 personen

✔️ In het bos

✔️ Natuurlijk en licht

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Broek in Waterland
Huisje Broek in Waterland

✔️ 6 personen

✔️ Aan het water

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Relaxen in de natuur

De natuur heeft een bewezen rustgevend effect op ons mensen. Dit is te wijten aan de kleur groen, maar ook aan de afwezigheid van prikkels.

Bovendien ondervinden we in ons dagelijks leven constant indrukken die vechten voor onze aandacht: de notificaties van je telefoon, apps of de reclames op tv. Omdat er in de natuur niet wordt gevochten om onze aandacht, zien we vaak de kleine wonderen alleen maar wanneer we zelf aandachtig kijken.

Wij geloven daarom dat een vakantie midden in de natuur, de meest rustgevende vakantie is die je kan hebben!

Wat is er te doen in Noord-Holland?

De keuze voor een uitje of een dagje weg in Noord-Holland is groot. Winkelen in grote steden, wandelen in de mooiste natuurgebieden of watersporten behoren tot de mogelijkheden.

Daarbij vind je hier ook verschillende musea en andere binnen activiteiten voor op de dagen dat het weer slechter is. We hebben de leukste activiteiten alvast voor je op een rijtje gezet zodat je niet verder hoeft te zoeken.

 • Bezoek het Anne Frank huis
 • Ontdek het Rijksmuseum
 • Bezoek het Van Gogh Museum
 • Een dagje Amsterdam, Haarlem of andere leuke stad
 • Één van de stranden bezoeken
 • Een dagje naar Texel
 • Wandelen door De Zaanse Schans
 • Struinen op de Kaasmarkt in Alkmaar
 • Ontdek de Tulpenvelden

Maar ook fantastische natuur en unieke natuurgebieden vindt je in Noord-Holland, hierover vertellen we je later meer.

Tulpenveld Noord-Holland
Een tulpenveld volop in bloei.

Bezienswaardigheden in Noord-Holland die je niet mag missen

De mogelijkheden in deze provincie zijn enorm. Dit maakt deze provincie ook één van de leukste voor een weekendje weg of dagje uit! Bovendien staat de afwisseling tussen natuur, stad en bezienswaardigheden garant voor een prettig verblijf. Afhankelijk van het Natuurhuisje dat je huurt kun je eigenlijk alle kanten op.

We hebben alvast een aantal leuke bezienswaardigheden voor je uitgelicht.

De kaasmarkt in Alkmaar

Hoewel er vele kaasmarkten zijn om te bezoeken, is de kaasmarkt in Alkmaar wel één van de bekendste. Vanaf 1365 wordt er op het Waagplein in Alkmaar al kaas verhandeld, en het beroemde kaasdragers gilde in actie zien, wil je niet mislopen.

Nog meer karakteristieke kaas vind je in De Beemster, waar de zilte grond terug te proeven is in de verschillende kazen.

Gooi- en Vechtstreek

Unieke forten en veel historische plaatsen te midden van prachtige natuur, wat wil je nog meer? Het Gooise Natuurreservaat is ten slotte een genot om doorheen te wandelen en je ogen de kost te geven.

Maar ook de weidse plassen, de mooie heidegebieden en de zandverstuivingen bieden veel mogelijkheden om heerlijk in de natuur te vertoeven.

Naarden en Muiden (met het Muiderslot), beide mooie historische steden, kun je bezoeken als je een Natuurhuisje in Noord-Holland boekt.

De Tulpenvelden

Noord-Holland staat onder andere bekend om de fenomenale tulpenvelden. Zeker in het Noorden van deze provincie kom je deze velden overal tegen. Vanaf half april tot half mei staan deze bloemen volop in bloei waardoor je kunt genieten van een kleurrijke wandeling langs deze velden.

Tussen Den Helder en Alkmaar in ligt het grootste aaneengesloten tulpengebied in Nederland.

Maar ook tussen de duinen in Callantsoog en in steden als Julianadorp en Petten vind je diverse tulpenvelden.

Breng een bezoek aan Texel en geniet van het eilandleven

Eén van de mooiste plekjes in Noord-Holland is zonder twijfel Texel. Dit Waddeneiland is bovendien voorzien van unieke natuur, veel gezellige dorpjes en heeft een heerlijk rustgevend karakter. En dat rustgevende karakter merk je aan alles als je overnacht op het eiland. Wil je meer weten over Texel? Lees dan hier ons uitgebreide blog over dit heerlijke eiland.

Zonsondergang op Texel
Geniet van een prachtige zonsondergang op Texel.

De schitterende natuur in Noord-Holland

Noord-Holland kent vele natuurgebieden en wandelroutes. Je kunt hier niet alleen struinen door de duinen maar ook genieten van typisch Hollandse landschappen of met een bootje de provincie vanaf het water ontdekken.

In Balgzand bijvoorbeeld vind je het meest rijke vogelleven van Noord-Holland. Het landschap is hier weids en vanaf een aantal plekken heb je prachtig uitzicht op het wad.

Het Bennebroekbos heeft een mooie vijver en een verscheidenheid aan verschillende bomen en waterpartijen. Dit bos is vrij om te bezoeken en een gegarandeerd succes voor een bijzondere wandeling.

Maar ook verschillende Natura 2000 gebieden liggen verdeeld door de hele provincie. Hierover vertellen we je hieronder meer.

Unieke natura 2000 gebieden in Noord-Holland

Met 19 Natura 2000 gebieden valt er een hoop te ontdekken! De meeste van ons zijn wel bekend met natuurgebieden zoals Texel, de Waddenzee en het IJsselmeer. Maar als je overnacht in een Natuurhuisje in Noord-Holland is het juist leuk om de wat minder bekende gebieden te bezoeken.

Ben je bijvoorbeeld al bekend met natuurgebied het Zwanenwater? Dit gebied ligt vlak bij Callantsoog. Duinen, duingraslanden, duinvalleien en duinheide zijn kenmerkend voor dit gebied. Er leven honderden verschillende soorten vogels, er groeien meer als 450 soorten planten en maar liefst 900 verschillende soorten paddenstoelen!

Maar ook Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een schitterend gebied om te bezoeken. Dit prachtige duinlandschap heeft stuivende duinen, duinmeren en beboste duintoppen. Dieren zoals de Schotse Hooglander en Wisenten kom je gegarandeerd tegen tijdens een mooie wandeling of fietstocht.

Noord-Hollands Duinreservaat

Het Noord-Hollands Duinreservaat is een bos- en duingebied van 5300 hectare. Het is niet alleen een populair gebied om een mooie wandeling te maken maar ook om vogels te spotten. Doordat er veel afwisselende begroeiing is, is de diversiteit in flora en fauna erg groot. Elk seizoen heeft ten slotte zijn eigen charme.

In de winter komt de natuur tot rust en bereid deze zich voor op een nieuw bloeiseizoen terwijl je in de zomer verschillende dieren kunt spotten.

Kenmerkend voor dit natuurgebied zijn de uitgestrekte eikenbossen die inmiddels al meer als 150 jaar oud. Tussen deze bomen ligt een groot perceel struweel. In het voorjaar bloeien deze planten tot prachtige bloemen waar grote groepen nachtegalen op afkomen. Het uitzicht en gezang zijn fenomenaal!

De mooiste wandelroutes in Noord-Holland

In Noord-Holland kun je wandelen door verschillende landschappen. Van gezellige dorpjes tot uitgestrekte natuurgebieden. Deze veelzijdige natuurgebieden, Nationale Parken en Natura 2000 gebieden lenen zich uitstekend voor een heerlijke wandeling.

Als je in April of Mei verblijft in een Natuurhuisje in Noord-Holland kun je prachtige wandeling maken door de tulpenvelden. Er zijn verschillende tulpenvelden te vinden door de gehele provincie waardoor er altijd een tulpenveld dicht bij je verblijf ligt.

We hebben een aantal unieke wandelgebieden alvast voor je op een rijtje gezet.

 • Zuid-Kennemerland
 • Noordhollands Duinreservaat
 • Gooi en Vechtstreek
 • Texel
 • Schoorlse Duinen
 • Bergen aan Zee

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes in Noord-Holland

De mooiste fietsroutes in Noord-Holland

Door de uitgestrekte polderlandschappen vind je verschillende fietsroutes. Als je een huisje in de natuur boekt kan het zomaar zijn dat er fietsen zitten inbegrepen. Maar als dit niet het geval is kan je in de omgeving een fiets huren of je eigen fiets meenemen.

Zo kan je ervoor kiezen om door de steden te fietsen maar ook de duinen en natuurgebieden hebben prachtige fietsroutes. Zeker als je gek bent op de natuur kun je je hart ophalen in Noord-Holland.

We hebben een aantal mooie fietsroutes voor je op een rijtje gezet.

 • Legmeerroute
 • Duinwaterroute
 • Gooise Heideroute
 • Waddeneilanden
 • Kennemerduinen

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes in Noord-Holland

Natuurhuisje in Noord-Holland aan de kust

Een vakantiehuisje aan de kust is de sleutel om onmiddellijk tot rust te komen. Noord-Holland heeft een lange kustlijn en er zijn dan ook veel mogelijkheden. Callantsoog, Bergen aan Zee, Egmond, alle plaatsen met een eigen karakter, maar met één ding gemeenschappelijk, namelijk het onovertroffen strandgevoel.

Weekendje weg Oosterend
Natuurhuisje Oosterend

✔️ 2 personen

✔️ Aan zee

✔️ Fantastisch uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Egmond aan den Hoef | Natuurverslaving
Natuurhuisje Egmond aan den Hoef | Natuurverslaving

✔️ 2 personen

✔️ Aan zee

✔️ Met jacuzzi

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Castricum | Natuurverslaving
Natuurhuisje Castricum | Natuurverslaving

✔️ 4 personen

✔️ In de duinen

✔️ Modern en luxe

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Zomervakantie in Noord-Holland

Als je tijdens de zomervakantie een Natuurhuisje huurt in Noord-Holland kun je genieten van een onbezonnen vakantie. Het aanbod in verschillende huisjes is hier erg groot, je kunt alle kanten op en er is voor ieder wat wils! In de zomermaanden is het bijvoorbeeld erg lekker om in een Natuurhuisje aan zee te verblijven.

Daarentegen is bijvoorbeeld een knus en gezellig boshuisje nabij de duinen en het strand ook perfect voor een ontspannen overnachting in de zomer.

Tijdens de zomervakantie kun je ontspannen in de natuur, ontbijten midden in de natuur of een lange wandeling maken door bijzondere natuurgebieden. De kinderen kunnen zich buiten vermaken terwijl je de barbecue aansteekt. Sluit bijvoorbeeld de avond af met een spelletje en marshmallows bij het kampvuur of geniet samen met je partner van de zonsondergang.

Waarom een Natuurhuisje een goed idee is

Het is een bewezen feit dat de natuur een rustgevende werking heeft op ons mensen. Dit komt doordat we in de natuur geen last hebben van prikkels. In de natuur moet niks, maar kan alles.

De vogeltjes fluiten, het water golft en de bomen waaien in de wind. Hoe langer je je in de natuur bevindt, des te groter dit rustgevende effect wordt.

Als je kiest voor een overnachting midden in de natuur kom je gegarandeerd tot rust. En dat is ten slotte het doel van een vakantie!

Natuurhuisje Noord-Holland

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje in Noord-Holland!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *