Natuurhuisje in Groningen huren – ontspannen midden in de natuur

Wil je er echt even tussenuit? Een Natuurhuisje in Groningen kan de oplossing zijn! In deze provincie heb je namelijk veel keuze aan accommodaties pal in de natuur. Zo waan je je even in een andere wereld, met alleen maar groen om je heen.

De diversiteit en afwisseling tussen stad, natuur en water is prachtig om te zien.

Nationale Parken zoals het Lauwersmeer en Schiermonnikoog zijn een vaste woonplek voor verschillende flora en fauna. In deze gebieden vind je diverse planten en diersoorten die zeldzaam zijn in de rest van Nederland.

Maar ook verschillende monumenten zoals de Martinitoren en het Prinsenhof zijn uniek in deze provincie.

Heb je interesse in het huren van een Natuurhuisje in Groningen? In deze blog vertellen we je alle mogelijkheden die je hebt tijdens je verblijf.

Waarom een Natuurhuisje in Groningen de beste keuze is

Groningen heeft ontzettend veel diversiteit aan landschappen, en is daarom een absolute favoriet onder natuurliefhebbers. Omdat veel delen van Groningen dunbevolkt zijn, kun je echt even ontsnappen van de drukte, en tot rust komen in een huisje waar je geen mensen om je heen hebt.

Zo stap je dus meteen de natuur in.

Aan uitstapjes is ook geen tekort. Groningen heeft sensationele natuurgebieden, die uniek zijn aan de regio. Denk bijvoorbeeld aan de Waddeneilanden, de lange dijken en de moerasgebieden. Het Lauwersmeer is zelfs uitgeroepen tot Nationaal Natuurpark, omdat de landschappen zo karakteristiek zijn. Voor wandel- en fietstochten heb je dus enorm veel keuze.

Naast de mooie natuur, zijn er ook veel culturele activiteiten die je kunt ondernemen. Er zijn bijvoorbeeld veel musea in de dorpen die je een beeld geven van hoe het leven er vroeger uitzag. Ook kun je simpelweg genieten van de historische kerken en pittoreske dorpjes die deze provincie te bieden heeft.

Natuurhuisje Luddeweer
Natuurhuisje Luddeweer

✔️ 2 personen

✔️ Tussen de weilanden

✔️ Idyllisch ingericht

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Zuurdijk
Natuurhuisje Zuurdijk

✔️ 3 personen

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Open haard

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Haren
Natuurhuisje Haren

✔️ 5 personen

✔️ Aan het water

✔️ In natuurgebied

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Wat is er te doen in Groningen?

In deze bruisende provincie is genoeg te beleven. Naast alle natuur en Nationale parken die je hier vind zijn er ook een tal van anderen dingen te beleven. Zeker als je wat langer in een Natuurhuisje in Groningen verblijft kan het prettig zijn om een dagje weg te gaan.

We hebben de leukste activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Musea in Groningen

Wil je wat cultuur opsnuiven tijdens je verblijf in Groningen? Dan ben je op de juiste plek, want deze provincie barst van de openluchtmusea en historische gebouwen.

In Warffum kun je het Noordelijke Scheepvaartmuseum bezoeken. Dit bestaat uit twee prachtige gebouwen uit de vijftiende eeuw, die perfect laten zien hoe de noordelijke scheepvaart in de middeleeuwen te werk ging.

Dicht bij het Scheepvaartmuseum ligt Openluchtmuseum Het Hoogeland. Hier krijg je te zien hoe mensen een eeuw geleden leefden, en leer je hoe een dag in het leven op het platteland eruitzag. Ook dit museum is gelegen in Warffum.

In Uithuizen, naast Warffum, kun je de Menkemaborg bezoeken. Hier kun je ervaren hoe de Groningse adel leefde in de zeventiende en achttiende eeuw. Naast de pracht en praal van het decor, kun je ook heerlijk door de tuinen wandelen.

In het westen van Groningen vind je de Theefabriek. Hier leer je alles over de geschiedenis van de thee-import, en leer je hoe het werd geproduceerd. De Theefabriek heeft bovendien een enorm assortiment aan thee uit de hele wereld, dus blijf vooral lang genoeg voor een lekker bakje!

Het Visserijmuseum Zoutkamp is een unieke ervaring als je geïnteresseerd bent in deze eeuwenoude Groningse handel. Je komt hier van alles te weten over het Waddenland, en de manier waarop vele Groningers brood op de tafel brachten in de tijd voor technologie.

Ben je een dagje in Groningen Stad, en wil je ook daar wat cultuur meepakken? Bezoek dan het Groninger Museum voor prachtige kunst, het Universiteitsmuseum voor geweldige wetenschappelijke exposities, of Forum Groningen, waar je leert over de Nederlandse successen op het gebied van animatie en strips.

Yoga doen in Groningen

Ook voor yoga kun je in Groningen goed terecht. Men maakt gebruik van de prachtige natuur om buiten de deur yogalessen te volgen. Zo voel je het gras tussen je tenen terwijl je tot rust komt in een prachtige omgeving.

Tijdens een weekendje of weekje weg kun je één of meerdere lessen inplannen in de buitenlucht. Op Buiten-Yoga.nl kun je zien welke lessen bij jouw huisje in de buurt worden gegeven, en kun je je makkelijk aanmelden. Zo kom je in contact met jezelf, én met anderen tijdens je vakantie.

Laat het weer het niet toe om naar buiten te gaan? Geen paniek, in veel Groningse dorpen zijn ook yogastudio’s te vinden waar je terecht kunt voor losse lessen. Je hoeft dus niet naar Groningen stad af te reizen om een studio te vinden.

Uiteraard is het ook mogelijk om lekker je eigen mat mee te nemen om in je verblijf een rustgevende yoga sessie te doen.

Yoga in de natuur
Yoga in de natuur zorgt voor extra ontspanning.

Theaters in Groningen

Een avondje theater kan elk uitstapje onvergetelijk maken. Groningen Stad heeft enkele welbekende theaters, zoals Der Aa-Theater, het Gemeentetheater en het Grand Theatre. Je hoeft echter niet naar de grote stad af te reizen voor een avondje genieten. Ook in de provincie kun je een unieke ervaring beleven.

Overnacht je in de buurt van Delfzijl? Dan kun je kijken wat er in theater De Molenberg speelt. In Stadskanaal kun je Theater Geert Teis bezoeken, en in Rottum het Bernleftheater. Zo zijn er overal theaters verspreid die het platform zijn voor lokale en landelijke theatershows.

In de zomer kun je bovendien genieten van de openluchttheaters die Groningen te bieden heeft. In Roderwolde is een Openluchtspel, en in Leek heb je Podium Nienoord. Natuurlijk kan alles een podium zijn, dus zoek in de omgeving van je vakantiehuisje naar de lokale mogelijkheden.

Leuke bezienswaardigheden in Groningen

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Dan valt er in Groningen veel te beleven. De eeuwenoude dorpen zijn namelijk het staande bewijs van de rijke historische architectuur en cultuur.

In Groningen Stad mag je de Martinitoren natuurlijk niet missen. Ook kun je hier rondlopen in de stadshofjes, die werden opgezet voor de armen en zieken van de samenleving. Dit is een bijzondere ervaring, omdat je het net is alsof je even de stad uit bent, ook al liggen de hofjes in het midden van het centrum.

Vesting Bourtange is bekend over de hele wereld door zijn indrukwekkende en unieke grachten. Deze constructie werd in de zestiende eeuw gebouwd om de Spanjaarden tegen te houden; en met succes. Vandaag de dag is het dorp net een openluchtmuseum, waar je van alles te weten komt te krijgen over de Tachtigjarige Oorlog en de standvastigheid van de bevolking destijds. Het is daarnaast een geweldig dagje uit, omdat je er lekker kunt winkelen en kunt genieten van heerlijke restaurants.

De Wierdendorpen zijn door heel Groningen te vinden, en bieden je inzicht in de innovatieve bouw van de bevolking in de middeleeuwen. Wierdendorpen zijn namelijk vestingen die ouder zijn dan de eerste dijken, en daarom op mensgemaakte heuvels werden geplaatst. Hierdoor werden overstromingen voorkomen. Bovenop deze heuvels zie je prachtige oude kerken met authentieke Groningse dorpjes eromheen.

Tussen Stadskanaal en Veendam rijdt een stoomtrein die uit het begin van de twintigste eeuw stamt. Deze toeristenattractie maakt deel uit van Museumspoorlijn STAR, en is naast indrukwekkend ook nog eens heel leerzaam. Op bepaalde dagen van het jaar kun je de trein langs zien rijden, maar het is ook mogelijk om deze zelf te beklimmen en mee te reizen.

Naast de Menkemaborg zijn er nog vijftien andere borgen die je in Groningen kunt bezoeken. Daar kun je genieten van de prachtige kastelen en de imposante grachten die er omheen zijn gegraven. Je waant je echt even terug in de tijd.

Ontdek alle Natuurhuisjes in Groningen
Geniet van de Groningse natuur tijdens een wandeling.

Wandelen in Groningen – ontdek de natuur te voet

Niet alleen voor het Pieterpad kun je in Groningen terecht voor prachtige wandelingen. De mooie omgeving maakt het op meerdere locaties zeer gepast om lekker de benenwagen te pakken.

De wandelroute van de Graanrepubliek is 17,9 km, en dus ideaal voor een dagwandeling. Hier loop je langs sensationele herenhuizen, de prachtige natuur en mooie dorpjes. Wil je je echt verdiepen in de route? Lees dan eerst ‘De Graanrepubliek’ van Frank Westerman. Zo heb je alle context.

In het uitgebreide landschap van Appelbergen kun je een wandeling van ongeveer twee uur maken langs de wandelpaden. De omgeving is erg divers, dus je komt meerdere soorten landschappen tegen bij je wandeling.

Het Noordlaarderbos is ook een ideale plek voor een middagje wandelen. Hier kun je de karrensporen uit de middeleeuwen terugzien – het bos ligt namelijk op een oude handelsroute. Natuur en geschiedenis komen hier samen.

In Dollard loop je met de schapen mee langs de wadden, en kun je bovendien veel vogels spotten. Hier komen zoet en zout water samen, waardoor je een uniek stukje natuur meepakt.

In natuurgebied ‘t Roegwold is een pad van 750 meter recht door het moeraslandschap gebouwd. Deze buitengewone wandeling over het Knuppelpad zal je niet snel vergeten.

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes in Groningen

Fietsen in Groningen – maak kennis met deze provincie vanaf de fiets

Pak je liever de fiets? Ook dan kun je lekker uitwaaien in de mooie landschappen van Groningen. In veel dorpen rondom de bekende natuurgebieden van Groningen zijn fietsen te huur voor mensen die graag de omgeving al fietsend willen bekennen. Ook zijn elektrische fietsen een optie.

Met een fietstocht langs de mooiste kerken van Groningen kun je genieten van zowel de prachtige oude gebouwen als de mooie natuur tussen de dorpen in. Groningse kerken zijn uniek, omdat ze met stenen van lokale klei zijn gebouwd. Ook binnen in de kerken kom je veel pracht tegen. Een tour met de fiets is ideaal om deze historische kerken te bezoeken, en zal zeker een toevoeging zijn aan je verblijf in Groningen.

Als je tegen wat wind kunt, kun je een stukje van de LF Kustroute meepakken. Met de Waddenzee aan je ene kant en het vlakke Groningse landschap aan de andere, kun je je realiseren dat de dijken waarop je fietst daadwerkelijk essentieel zijn voor de provincie. Je kunt bij deze route ook het Lauwersmeer en Dollard meepakken.

In het oosten van Groningen kun je via een fietsroute het Oldambt verkennen. Wat deze route zo bijzonder maakt, is dat je langs allemaal winkels en boerderijen koopt waar je lokale producten kunt uitproberen. Dit zijn groente en fruit, maar ook echte Groninger Genever. Een actief dagje met af en toe een lekkere versnapering. Dat klinkt niet verkeerd!

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes in Groningen

Natuurhuisje Ter Apel
Natuurhuisje Ter Apel

✔️ 3 personen

✔️ In het bos

✔️ Rondom veel natuur

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Eelderwolde
Natuurhuisje Eelderwolde

✔️ 4 personen

✔️ Aan het water

✔️ Bijzondere locatie

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Zoutkamp
Natuurhuisje Zoutkamp

✔️ 5 personen

✔️ Vrijstaand

✔️ Uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Schitterende natuurgebieden in Groningen

Zoals je misschien al hebt begrepen, staat Groningen bekend om de weidse, platte velden en de moerassige landschappen. Er is ontzettend veel diversiteit te vinden in de natuur van deze provincie, en is daarom een ultieme vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Hier volgen wat tips voor de beste natuurgebieden van Groningen.

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een van de twintig nationale parken van Nederland, en met goede reden. In het verleden kwamen zoet en zout water samen in de Lauwerszee. In 1969 werd uit angst voor overstromingen een dam gebouwd, die ertoe leidde dat deze nieuwe grond een bijzondere mix tussen land en zee werd. Het park is daarom een paradijs voor vogels, én voor vogelspotters. Daarnaast zorgt het unieke landschap ook voor bijzonder flora en fauna. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een Natuurhuisje aan zee te boeken.

De Wadden

Als je een Natuurhuisje in Groningen hebt gehuurd, heb je de perfecte mogelijkheid om te genieten van het waddenlandschap. Hiervoor hoef je namelijk niet per se naar een eiland. Als de wadden droogvallen, kun je langs de Groningse kust over de zandbanken lopen. Met een gids is het mogelijk om een middagje te wadlopen, en alles te weten te komen over dit bijzondere natuurverschijnsel. Vergeet niet naar de zeehonden te zwaaien!

De Onlanden

De hooilanden en het moerasbos van de Onlanden zijn verantwoordelijk voor het drooghouden van de stad Groningen bij regenval. Dit gebied werkt namelijk als een afvoerput voor het water uit de regio, en is daarom ontzettend groen en rijk aan verschillende soorten bomen en planten. Naast het uitzicht over de Onlanden kun je ook de skyline van Groningen in de verte zien. Ook hier zijn een divers aantal vogels te spotten, en kun je koeien en schapen zien grazen.

Biessumerbos

Vlakbij Delfzijl ligt het idyllische Biessumerbos, dat bestaat uit open grasstroken en rijke bossen. Het bos heeft een wandelroute, waardoor je heerlijk een middagje van de schaduw van het bos kunt genieten. Ook kun je de vleermuiskelder bezoeken, en de bijzondere beestjes van dichtbij bekijken. De route die door het bos loopt, is uitgeroepen tot de mooiste wandeling van de provincie Groningen. Gegarandeerd genieten dus.

Appelbergen

In Glimmen, onder de stad Groningen, kun je heerlijk tot rust komen in een schitterend bos. De Appelbergen was vroeger een militair oefenterrein, maar is tegenwoordig open voor natuurliefhebbers die de veen- en heiderestanten van het bos willen bekijken. Ook kun je hier zwerfstenen tegenkomen, die in de ijstijd uit Scandinavië zijn overgekomen. In dit bos kun je mooie wandelingen maken, stilstaan bij het monument voor de Tweede Wereldoorlog en een heerlijk hapje eten.

Natuurhuisjes in Groningen met de hond

Wil je graag een Natuurhuisje in Groningen boeken en je trouwe viervoeter meenemen? Er zijn accommodaties die dit toelaten. Omdat deze huisjes op afstand zijn van de bewoonde wereld, zal niemand namelijk last hebben van je hond. Sterker nog, je hond zal alle vrijheid hebben om lekker rond te rennen en misschien zelfs een duik te nemen!

Neem bijvoorbeeld de pittoreske huisjes, gelegen in weidse velden. Je hond zal hier alle mogelijkheid hebben om lekker los te gaan, en te genieten van de vrijheid. Misschien kan je hond zelfs even de sloot in springen om af te koelen. Interesse in het waddengebied? Dan kun je je hond meenemen naar een verblijf in de buurt van de kust.

Er zijn veel Natuurhuisjes die je hond verwelkomen. Check bij de eigenaar of je hond mee mag komen. Wil je je hond meenemen op wandelingen in de natuurgebieden van Groningen? Houd hem of haar dan wel aan de lijn.

Tip: Bekijk hier alle huisjes waar jouw viervoeter mee mag

Natuurhuisje in Groningen voor 2 personen

Lekker met zijn tweeën op pad is natuurlijk ook mogelijk. Samen in een klein natuurhuisje verblijven is ontzettend knus, en kan een heerlijk moment van ontspanning zijn na een dag wandelen of fietsen. Hier geven we je enkele opties.

Zo kun je terecht in idyllische natuurhuisjes naast een meertje of gracht. Buiten kun je lekker op het terras zitten en het uitzicht in je opnemen. Ook is er de mogelijkheid om te barbecueën. Sommige huisjes zijn geschikt voor alle seizoenen.

Blijf je toch liever dichter bij de stad? Dan kan je een huisje in de regio rondom Groningen huren. Dan word je omringd door akkervelden, maar je kunt de skyline van de stad in de verte nog zien. In deze ontzettend schattige huisjes kun je alles vinden wat je nodig hebt.

In Groningen kun je met zijn tweeën heerlijk tot rust komen in een afgelegen natuurhuisje. Op de veranda kun je ‘s avonds genieten van een natuurorkest van onder andere reeën, kikkers en uilen.

Natuurhuisje in Groningen voor 4 personen

Wil je met het gezin op stap, of met een groep vrienden van de natuur genieten? Ook dan zijn er veel mogelijkheden voor een rustig verblijf in Groningen.

Heb je altijd al eens in een Yurt willen verblijven? Dat kan! Hier kun je luxueus kamperen, en echt genieten van de natuur. Het is ook zeker een leuke ervaring voor kinderen, die zullen opkijken van deze traditionele tentconstructie. De Yurts hebben een keukentje, en voor sanitaire behoeften kun je terecht bij het hoofdgebouw.

Voor een ruime safaritent ben je ook in Groningen op het juiste adres. Je kunt er in sommige gevallen zwemmen voor de deur, wandelen in de nabijgelegen bossen en een dagje erop uit naar Groningen stad. Ook hier heb je je eigen keukentje, en je eigen toilet. Sommige safaritenten staan op een boerderij, dus je kunt genieten van de dieren om je heen. Leuk voor de kinderen!

Toch liever wat meer luxe bij je accommodatie? Dan zijn er natuurlijk ook talloze opties die bij je verblijf passen. Hier kun je zwemmen in de natuur, maar als dat te koud is, kun je ook gebruikmaken van de jacuzzi die in sommige gevallen wordt aangeboden.

Vind het perfecte Natuurhuisje in Groningen en geniet van een ontspannen verblijf.

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje in Groningen!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *