Natuurhuisje in Giethoorn huren – ontdek het Nederlandse Venetië

Een Natuurhuisje in Giethoorn huren, heb je dat al wel eens gedaan? Giethoorn is één van de bekendste kleine dorpjes van ons land. Dat dit dorpje jaarlijks op ongekend veel toeristen kan rekenen, is niet geheel zonder reden. Nee, het is uiterst uniek dat je dit hele dorpje varend kunt ontdekken. Het is met de auto mogelijk om tot aan Giethoorn te komen, maar in het centrum kun je niet met je auto rijden.

De enige mogelijkheid die je in Giethoorn hebt, is om met een bootje te varen. Dit is dan ook iets waar ongekend veel toeristen jaarlijks voor kiezen. Zij genieten van een buitengewone setting, een unieke setting en een verslavende setting. Als je eenmaal een keer in Giethoorn bent geweest, wil je zeker nog een keer terug. Dit is aan het dorpje zelf te danken, maar ook aan de omliggende gebieden.

Giethoorn wordt ook wel het Nederlandse Venetië genoemd. Het is dan ook ontzettend leuk om hier een huisje te huren en de omgeving te ontdekken. In dit artikel vertellen we je alles over Giethoorn, de leuke dingen die je er kunt doen en waar je de mooiste Natuurhuisjes vind.

Waar ligt Giethoorn?

In het uiterste noorden van Overijssel is de plaats Giethoorn te vinden. Deze plaats was jarenlang – tot aan 1973 – een zelfstandige gemeente, maar het dorpje valt momenteel onder de vlag van de gemeente Steenwijkerland. Giethoorn ligt tussen de plaatsen Meppel en Steenwijk in.

Dat dit dorp zo populair is geworden, is vrij uniek te noemen. Het dorpje kent namelijk slechts 2600 inwoners, is alles behalve groot en ligt ook niet op een al te handige locatie. Toch kiezen veel toeristen er voor om een bezoekje aan dit waterdorp te brengen.

Want ja, dit dorpje is juist vanwege het water zo populair geworden. In dit dorpje kun je met gehuurde boten prachtige tochten maken, waarbij je wel goed voor andere bootjes op moet passen. Zeker op zomerse en zonnige dagen kan het vrij druk zijn op de wateren van Giethoorn.

Verder vallen in Giethoorn de bruggetjes en punters op. Punters zijn speciale bootjes die speciaal voor gebieden als Giethoorn ontwikkeld zijn. De bootjes hebben een unieke vorm en kunnen voor uiteenlopende doeleinden ingezet worden. In de wateren rondom Giethoorn kom je veel van deze bootjes tegen.

Leuk detail: Giethoorn heeft slechts één doorgaande verbinding. Dit is een fiets- en wandelpad dat van het noorden naar het zuiden van het dorpje toe loopt. Overigens heeft Giethoorn niet één stadskern, maar drie aparte dorpjes. Deze dorpjes zijn met elkaar verbonden door de wateren en liggen als het ware op één rij. Als je met je bootje door Giethoorn vaart, doe je dus drie verschillende dorpen aan.

Nog een leuk detail: de huisjes in Giethoorn zijn veelal op eilandjes gebouwd. Deze huisjes zijn prima via het water te gebruiken, maar er lopen ook veel bruggetjes van de enige doorgaande weg naar de huisjes. Hiervoor zijn meer dan 170 bruggen gebouwd, welke veelal privé eigendom zijn. De inwoners van Giethoorn zijn al met al uniek en beleven sensationele dagen. Op het water in en rondom Giethoorn is namelijk voldoende te beleven.

Natuurhuisje Giethoorn - Natuurverslaving
Natuurhuisje Giethoorn

✔️ 4 personen

✔️ Aan het water

✔️ Luxe en modern

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Giethoorn - Natuurverslaving
Natuurhuisje Giethoorn

✔️ 6 personen

✔️ In de Weerribbben

✔️ Aan het water

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Huisje aan het water in Giethoorn - Natuurverslaving
Natuurhuisje Giethoorn

✔️ 6 personen

✔️ Aan het water

✔️ Inclusief boot

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Wat is er te doen in Giethoorn?

In Giethoorn draait veel om boten, boten en nog eens boten. Je kunt met je bootje het gehele dorpje en omliggende omgeving ontdekken, terwijl je in het dorpje zelf ook meerdere dingen kunt bezoeken. Als je deze dingen wilt bezoeken, moet je dit wel middels de fiets of met de benenwagen doen. Maar ook met de kano kun je deze unieke plaats en de omliggende natuur prima verkennen.

Op een zomerse dag trekken veel toeristen naar Giethoorn toe. Het gaat hierbij om veel Nederlandse toeristen, maar om minstens net zoveel buitenlandse toeristen. In bijvoorbeeld onze buurlanden is Giethoorn tot een begrip uitgegroeid. Maar, ook vanuit andere landen over de gehele aardbol komen mensen naar dit unieke waterdorpje toe. Zo kan Giethoorn bijvoorbeeld jaarlijks op veel toeristen uit China rekenen.

Dit plaatsje in Overijssel is al met al uniek en buitengewoon te noemen. In welk ander plaatsje kun je nou alleen maar varen in plaats van met de auto rijden? Het leuke is dat je met de bootjes in Giethoorn veel kanten op kunt. Je kun door de drie aaneenliggende stadskernen varen, maar je kunt ook naar de buitenwateren toe. Deze buitenwateren zijn prachtig, bieden prachtige vergezichten en zijn soms buitengewoon rustig.

Ga je echter op een drukke dag naar Giethoorn toe? Dan ben je absoluut niet de enige. Mocht je de voorkeur aan serene rust geven, is Giethoorn dus niet de meest geschikte optie. Voor serene rust en veel privacy kun je beter naar een ander dorpje in Overijssel toe.

In Giethoorn kun je echter wel prachtige herinneringen opbouwen. Het is geweldig om met bijvoorbeeld vrienden en familie door de wateren van Giethoorn heen te varen. Ook is het leuk om onderweg foto’s te maken, om te genieten van al het moois om je heen en om te genieten van elkaar. In Giethoorn kun je echt quality time beleven. Met je dierbaren in een bootje door de kanalen van Giethoorn varen; het klinkt net als een film, niet waar?

Nationaal Park Weerribben-Wieden - Natuurverslaving
Nationaal Park Weerribben-Wieden

Bijzondere bezienswaardigheden in Giethoorn

Draait alles in Giethoorn om de wateren en om de bootjes? In de basis komt het daar wel op neer. Wil je ook op andere manieren kennis maken met de leuke dorpje? Dan zijn er verschillende musea en andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. De leukste hebben we hieronder alvast voor je op een rijtje gezet.

Museum ‘t Olde Maat

In een oude boerderij in Giethoorn is dit geweldige museum gevestigd. In dit museum ga je echt ver terug de tijd in. Je ziet in dit museum namelijk hoe men in de oudheid geld verdiende in en rondom Giethoorn. Dit deed men onder meer door riet te snijden, door te vissen en door turf te winnen.

Daarnaast is het super dat dit museum is gevestigd in een oude boerderij. Deze boerderij is inmiddels meer dan 100 jaar oud en is op een typische Giethoornse manier gebouwd. In principe is dit de enige oude boerderij in Giethoorn die je op deze manier kunt bekijken.

Ook voor kinderen is dit museum overigens erg leuk. Met dank aan de film en speciale kinderactiviteiten vermaken je je kinderen zich ook prima. Dit geldt ongetwijfeld ook voor jou, aangezien dit museum oprecht uniek te noemen is.

Schelpengalerie Gloria Maris

Ben je gek op het waterleven? Dan zit je in de Schelpengalerie Gloria Maris goed. In deze galerie vind je namelijk heel veel schelpen en koralen. Deze schelpen en koralen worden in allerlei soorten en maten tentoongesteld, waardoor er heel veel te zien valt. Het leuke is dat deze galerie ook uiterst geschikt is voor kinderen.

Museum De Oude Aarde

Ook het museum De Oude Aarde is een aanrader. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, is dit een museum waarin alles draait om edelstenen. In dit museum zie je onder meer fossielen, mineralen en edelstenen liggen. Dit zijn niet zomaar edelstenen, maar dit zijn de mooiste edelstenen.

Het leuke is dat deze edelstenen van over de gehele wereld vandaan komen. Dit museum is namelijk opgericht door een verzamelaar die uit allerlei landen edelstenen naar Nederland bracht.

Leuk detail: in dit museum zijn ook meerdere grote kunstwerken te vinden. Deze museumstukken waren niet al te makkelijk te vervoeren, aangezien er geen vrachtwagen of auto in de buurt kan komen. Deze stukken zijn dan ook per boot en heftakel naar dit museum vervoerd.

Varen in Giethoorn - Natuurverslaving
De smalle wateren en vele bruggetjes maken Giethoorn zo uniek

Ga varen in Giethoorn en ontdek de mooiste vaarroutes door dit unieke dorpje

Varen in Giethoorn is een hele belevenis! Er valt immers veel te zien en je bevindt je in een unieke omgeving. Tegelijkertijd is het wel heel belangrijk om goed op te letten. Je bent namelijk alles behalve de enige. Wij raden je dan ook aan om onderstaande tips tijdens het varen goed op te volgen:

  • Vaar niet te hard. In de drukke wateren van Giethoorn is het belangrijk om je snelheid aan te passen. Vaar absoluut niet op topsnelheid en pas je snelheid voortdurend aan het overige waterverkeer aan. Overigens zijn alle boten in Giethoorn op een lage maximumsnelheid afgesteld.
  • Geef andere boten de ruimte. Heb je de volledige controle over je boot? Goed bezig. Spijtig genoeg geldt niet lang niet voor alle andere kapiteins. Het advies is daarom om de nodige ruimte aan andere boten te geven. Zie je dat een boot aan het stunten is? Mogelijk kun je een handje helpen.

Met een bootje kun je op een leuke en unieke manier dit waterdorp ontdekken. Hierbij raden wij je ook nog aan om zeker ook buiten het dorpje te gaan varen. In de wateren rondom Giethoorn vind je namelijk prachtige natuurgebieden, zoals Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het metershoge riet prijkt langs het water, terwijl de uitzichten vanaf het water indrukwekkend zijn.

Tot slot raden wij je het volgende aan: huur vroegtijdig een boot in Giethoorn. Zeker als de weersvoorspellingen goed zijn, zullen veel mensen een bootje huren. Op het moment dat je te laat bent, vis je gewoonweg achter het net. Het gewenste dagje naar Giethoorn valt hierdoor in het water.

Het kan natuurlijk ook zijn dat er bij de het verblijf een eigen bootje ligt waar jullie gebruik van mogen maken. Dan hoef jij je nergens zorgen over te maken en kun je direct genieten!

Ontdek de prachtige natuur in Giethoorn

Het ontdekken van Giethoorn doe je vanaf het water. Je kunt met je bootje door de dorpskernen heen varen, waarbij je je ongetwijfeld vergaapt aan de unieke setting. In welk ander dorpje vind je nou meer dan 170 bruggen en huizen op eilandjes? Dit vind je eigenlijk alleen in Giethoorn.

Maar, niet alleen Giethoorn zelf is prachtig. In de directe omgeving van dit dorpje vind je namelijk meerdere prachtige natuurgebieden. Direct naast het dorp is bijvoorbeeld het Nationaal Park Weerribben-Wieden gelegen. Volgens velen is dit één van de mooiste natuurparken van heel Nederland.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

De natuur in het Nationaal Park Weerribben-Wieden is uniek en sensationeel te noemen. In het nationale park vind je veel kanalen die in het verre verleden uitgegraven zijn. Dat deze kanalen uitgegraven zijn, had één belangrijke reden: dit was nodig om turf te winnen. Aangezien turf in het verleden erg belangrijk was, vond men het geen probleem om deze kanalen uit te graven.

Dit park heeft echter meer dan alleen de water te bieden. Zo vind je in dit dorp talloze unieke en zeldzame dieren tegen. Zo tref je hier onder meer unieke vissen aan, maar ook zeldzame vogels. Dit geldt bovendien niet alleen voor de dieren, maar ook voor planten. Langs het water vind je bijvoorbeeld zeldzame plantensoorten.

Verder valt het op dat dit nationale park behoorlijk divers is. Zo kom je meerdere echte trilvenen tegen. Dit is een zeldzaam vegetatietype dat op water of op slap modder drijft. Het is lastig om een trilveen in woorden uit te drukken, dus je zou dit eigenlijk even met eigen ogen moeten aanschouwen.

Boek een prachtig Natuurhuisje in Giethoorn

De omgeving en natuur in en rondom Giethoorn is een lust voor het oog. Wil je nou optimaal en ultiem van deze omgeving genieten? Dan is het advies om in een Natuurhuisje in Giethoorn te verblijven. In zo’n huisje geniet je van veel gemak en geniete je van een heerlijke nachtrust tijdens je verblijf. Dit is zeker het geval als je voor één van onderstaande huisjes in Giethoorn kiest:

  • Natuurhuisje 64599 in Giethoorn. Dit prachtige Natuurhuisje is gelegen in het buitengebied van Giethoorn. Het ligt hierdoor net uit het toeristische gebied, waardoor je van relatief veel rust geniet. Het huisje biedt uitzicht over het water, heeft een grote tuin en is luxe ingericht. Bovendien beschikt het huisje over 2 slaapkamers, waardoor je met maximaal 5 personen in dit huisje kunt verblijven. Door de vrijstaande ligging geniet je ook nog van veel privacy.
  • Natuurhuisje 36639 in Giethoorn. Dit huisje is volgens ons één van de mooiste vakantiehuisjes van heel Giethoorn. Dit vakantiehuisje is namelijk direct aan water gelegen en is op de kenmerkende Gieterse manier gebouwd. Vanaf de grote veranda geniet je bovendien van een prachtig uitzicht, terwijl je ook nog van veel rust verzekerd bent. Dit huisje biedt plek aan in totaal 6 personen.
  • Natuurhuisje 62117 in Giethoorn. Dit huisje is gelegen in de buurt van het dorpje Giethoorn, waardoor je snel in de dorpskern staat. Rondom het huisje zelf geniet je van relatieve rust en privacy. Als je alleen met je partner van een heerlijk verblijf wilt genieten, is dit een ideaal huisje. Het huisje biedt namelijk plek aan 2 personen en is sfeervol ingericht.
Ontspannen in een Natuurhuisje in Giethoorn - Natuurverslaving
Natuurhuisje 64599
Huisje aan het water - Natuurverslaving
Natuurhuisje 36639
Overnachten in Giethoorn - Natuurverslaving
Natuurhuisje 62117

De mooiste wandelingen in Giethoorn

Het belangrijkste vervoermiddel in Giethoorn is de boot. Maar, je kunt in en rondom dit dorpje ook prachtige wandeltochten maken. Dit is het geval in de dorpskern zelf, maar ook in de omliggende gebieden. Twee leuke wandelroutes lichten we graag voor je uit.

Wandelen van Noordeinde naar Zuideinde

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, bestaat Giethoorn uit drie dorpskernen. Deze kernen liggen in een rijtje en zijn met de boot allemaal bereikbaar. Je kunt echter ook lopend of fietsend de drie dorpskernen verkennen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is de doorgaande weg te volgen. Deze doorgaande weg loopt van het Noordeinden naar het Zuideinde en is onwijs leuk. Je loopt namelijk voortdurend langs de wateren, langs prachtige huizen en je proeft een en al gezelligheid. Iedereen is immers in Giethoorn aan het genieten van al het moois.

Wandelen in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Ben je gek op serene rust en prachtige natuur? Maak dan vooral een wandeling door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit nationale park is prachtig, herbergt unieke plantensoorten en is ook rijk aan vogels en andere soorten dieren. Het leuke is dat je in dit nationale park talloze wandelpaden vindt, waarmee je je eigen wandelroute kunt maken. Ongeacht voor welke wandelroute je kiest, geniet je van al het moois om je heen.

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes in Giethoorn

Nationaal Park Weerribben-Wieden - Natuurverslaving
Een rivierbrug in Nationaal Park Weerribben-Wieden

De leukste fietsroutes in Giethoorn

Is het ook nog mogelijk om te fietsen in Giethoorn? Ja, dit is zeker mogelijk. Het is niet het meest gangbare vervoersmiddel, maar het is prima te doen om fietsend Giethoorn te ontdekken. Zeker met onderstaande fietsroutes geniet je ultiem.

Fietstocht van Noordeinde naar Zuideinde

Wil je graag de gehele dorpskern van Giethoorn verkennen? Dan zou je in totaal drie dorpskernen moeten verkennen. Deze drie dorpskernen liggen in een rijtje en worden op twee manieren met elkaar verbonden: door het water en door een doorgaande weg. Over deze doorgaande weg kun je aangenaam fietsen.

Tijdens deze fietstocht geniet je van veel moois om je heen. Je ziet allemaal bootjes langs varen, je komt prachtige huizen tegen en je verwondert je aan de vele unieke trappen. Deze fietstocht levert gegarandeerd leuke plaatjes en unieke belevenissen op.

Tip: let wel heel goed op tijdens deze fietstocht. Je bent namelijk niet de enige die op deze doorgaande weg fietst of loopt. Houd daarom goed rekening met andere weggebruikers en fiets op een niet al te hoge snelheid.

Fietstocht door het Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is één van de mooiste natuurparken van het land. Als je dit prachtige natuurpark wilt ontdekken, doe je dit het beste via de fiets. Er liggen in dit nationale park namelijk prima fietspaden, terwijl je op de fiets ook niemand stoort. Wel zo prettig, aangezien er in dit gebied veel zeldzame dieren leven.

Hoe je precies door het Nationaal Park Weerribben-Wieden fietst, is volledig aan jezelf. In dit nationale park liggen namelijk meerdere fietspaden, waardoor je naar eigen inzicht een fietsroute uit kunt zetten. Hoe lang je precies wilt fietsen, is volledig aan jezelf. Als je het gehele Nationaal Park Weerribben-Wieden hebt doorkruist, kun je ook door de andere gebieden rondom Giethoorn fietsen. Rondom dit unieke waterdorp kun je in ieder geval prachtig én erg leuk fietsen.

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes in Giethoorn

Waarom een Natuurhuisje in Giethoorn de beste keuze is

Zie je het al helemaal zitten om een bezoek aan Giethoorn te brengen? Wij raden je graag aan om in dit geval een Natuurhuisje in of net buiten Giethoorn te boeken. Met zo’n accommodatie geniet je namelijk van een geweldig en origineel verblijf:

  • Prachtig gelegen. Alle Natuurhuisjes in Giethoorn zijn prachtig gelegen. Dit is niet zozeer aan de huisjes zelf te danken, maar vooral aan de omgeving van en rondom Giethoorn. De omgeving is waterrijk, is prachtig en is op z’n eigen manier uniek.
  • Fraaie uitzichten. Vanuit je vakantiehuis in Giethoorn geniet je ongetwijfeld van fraaie uitzichten. Dit is te danken aan de liggingen van de huisjes, maar ook aan de omgeving. Vanuit veel huisjes kijk je uit over de wateren en over de omliggende natuurgebieden.
  • Serene rust. Ongeacht voor welk Natuurhuisje je in Giethoorn kiest, geniet je van serene rust. Alleen op zomerse dagen kan het iets te druk in het dorpje zijn, maar daar merk je in en rondom je vakantiehuis vaak niet al te veel van.
  • Betaalbaar. Over het algemeen zijn de huisjes in Giethoorn betaalbaar. Wat je precies voor het huisje gaat betalen, is overigens aan jezelf om te bepalen. De tarieven per nacht lopen uiteen, dus denk in ieder geval goed over je budget na.

Waar je ook goed over na moet denken, is de exacte ligging. Wil je echt in het midden van Giethoorn verblijven? Of geef je de voorkeur aan een huisje net buiten Giethoorn? Het voordeel van een accommodatie net buiten Giethoorn is de bereikbaarheid; die accommodatie is waarschijnlijk wel met de auto bereikbaar. Bij een huisje in het centrum van Giethoorn is dit niet het geval.

Al met al is het geweldig om in een Natuurhuisje in Giethoorn te verblijven. Het is een onvergetelijke omgeving, het is een sensationeel dorpje en je kunt hier prachtige herinneringen opbouwen. Boek je verblijf en geniet van dit prachtige waterdorp!

Overnachten in Giethoorn

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje in Giethoorn!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *