Natuurhuisje in Friesland huren – eindeloze wateren en fantastisch uitzicht

Een Natuurhuisje in Friesland helpt je om compleet te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Overnachten in deze rustige provincie zorgt dan ook voor een vakantiegevoel in de pure schone groene en waterrijke natuur.

Doordat Friesland een open polderlandschap heeft waarin water de hoofdrol speelt is dit de perfecte provincie voor watersportliefhebbers.

Maar je vind ook veel weilanden, akkers en bossen in Friesland. Vrij uitzicht vind je vrijwel in elk verblijf.

Bekende plaatsen zijn Leeuwarden (hoofdstad), Drachten, Heerenveen en Sneek. Elk jaar wordt er in augustus de feestelijke “Sneekweek” georganiseerd met een optocht van boten op het water, muziek en optredens. Het Sneekermeer leent zich goed voor een boottocht of zeiltocht in de zomer.

Ben je benieuwd wat deze provincie nog meer te bieden heeft? Lees dan snel verder!

Waarom zijn Natuurhuisjes in Friesland zo populair?

Friesland is één van de waterrijkste provincies in Nederland. De huisjes bevinden zich altijd midden in de natuur of aan het water. Watersporters en natuurliefhebbers kunnen hun hart hier dan ook ophalen!

Zo kun je bijvoorbeeld vissen en varen vanuit de achtertuin van je verblijf.

In het noorden en het zuiden van Friesland vindt je veel stranden waar je kunt gaan zwemmen. Naast de mooie stranden vindt je er ook diverse natuurgebieden waar je kunt gaan wandelen, mountainbiken of fietsen.

Ook als je graag gaat varen is deze provincie perfect voor een vakantie in eigen land. Bij sommige accommodaties zit de huur van een bootje inbegrepen. Maar als dit niet het geval is zijn er genoeg plekken waar je een bootje kunt huren.

Daarbij kun je de meren en natuur ook heerlijk met de kano verkennen.

Natuurhuisje Balk
Natuurhuisje Balk

✔️ 8 personen

✔️ Aan het water

✔️ Vrijstaand

✔️ Beoordeling 4/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Weidum
Natuurhuisje Weidum

✔️ 2 personen

✔️ Panorama uitzicht

✔️ Finse sauna

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Noordwolde
Natuurhuisje Noordwolde

✔️ 6 personen

✔️ Drents-Friese Wold

✔️ Duurzaam verblijf

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Waar staat Friesland om bekend?

Friesland is de provincie van klompen en de provincie van eindeloze wateren. De provincie van de Kameleon en van het schaatsen. De provincie in het Hoge Noorden. Maar ook de provincie met allerlei leuke dorpjes.

Er zijn tal van manieren waarop de provincie Friesland omschreven kan worden. Alle hier bovenstaande manieren geven direct aan dat Friesland een regio is met veel gezichten.

Zo is het bijvoorbeeld één van de weinige provincies in ons land met een eigen volkslied. Dit volkslied wordt onder andere voorafgaand bij elke wedstrijd van Heerenveen afgespeeld.

Niet alleen het volkslied is een goed voorbeeld van de onderscheidenheid van deze provincie, maar ook de vele unieke gewoonten. Wist je bijvoorbeeld dat veel mensen in Friesland nog steeds graag op klompen lopen? En dat veel Friezen erg dol zijn op schaatsen? Dit blijkt niet alleen uit Thialf, maar ook uit eeuwenoude roep om een nieuwe Elfstedentocht. Al met al is Friesland een unieke provincie én een super leuke provincie om te bezoeken.

Juist doordat Friesland veel gezichten heeft, is het leuk om een bezoekje aan deze regio te brengen. Wil je binnenkort van een vakantie of een weekendje weg genieten in een Natuurhuisje in Friesland? Dan is het zéker aan te raden om naar het Hoge Noorden toe te gaan. In Friesland kun je van alles zien, doen en beleven.

Wat is er te doen in Friesland?

Overal zijn er mooie gelegenheden om te genieten van het water, het strand en de zon. Als je verblijft in een Fries huisje kun je van dichtbij kennismaken met al het moois dat deze provincie te bieden heeft.

Heb je het idee dat je in Friesland alleen maar weilanden aantreft? Nou, daar komt het veelal wel op neer. Juist doordat er in Friesland zoveel natuurgebieden te vinden zijn, kun je hier heerlijk fietsen of wandelen. Hierbij geniet je niet alleen van de natuur, maar ook van de serene rust. Deze rust is merkbaar in de gehele provincie.

Zoek je graag de gezelligheid op? Ook daarvoor zit je in deze regio goed. In deze regio geniet je van een unieke gezelligheid. Een unieke gezelligheid die onder meer in de grote(re) steden te vinden is. Als je naar de kleinere steden toe gaat, geniet je vooral van het authentieke Friese leven.

Ben je een liefhebber van varen? Ook dan is er geen betere provincie als Friesland. Zoals je wellicht al weet, zijn in Friesland eindeloze wateren te vinden. Heerlijk om een bootje te huren en over deze wateren te varen. Ook hierbij geniet je weer van de ongekende rust.

Tot slot kun je in Friesland ook van prachtige natuur genieten. Dat is onder meer in het Nationaal Park in Friesland het geval, maar ook in de vele bossen in Friesland. Maar ook ’t Fryske Gea is zeker een bezoekje waard. In dit mooie natuurgebied kun je vele soorten dieren zoals verschillende vogels en reeën spotten.

Tip: hier kan je een bootje huren

Skûtsje boten in Friesland
Skûtsje boten in Friesland

Leuke bezienswaardigheden in Friesland

Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar een Natuurhuisje in Friesland zijn er genoeg mogelijkheden om je dag te besteden. Van natuurgebieden tot authentieke dorpjes, en van wadlopen tot relaxen in een hangmat. De leukste bezienswaardigheden hebben we voor je op een rijtje gezet.

Nationale Parken in Friesland

In Friesland vind je maar liefst 4 Nationale Parken. Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Park Schiermonnikoog, Nationaal Park de Alde Feanen en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Deze Nationale Parken zijn prachtig, worden goed beschermd en zijn eindeloos. In deze parken kun je echt urenlang wandelen en fietsen, zonder dat je veel andere mensen tegenkomt.

Tip: Bekijk alle huisjes in de buurt van Drents-Friese Wold

De Waddeneilanden

Wist je dat de Waddeneilanden officieel ook bij Friesland horen? Als je in deze regio bent, zou je echt even de oversteek naar deze eilanden moeten maken. Eigenlijk alle Waddeneilanden zijn wat ons betreft de moeite waarde. Je kunt hier bijvoorbeeld gaan wadlopen of genieten van een lange strandwandeling. Of wat dacht je verse kibbeling langs de kust?

Tip: Bekijk alle huisjes in de buurt van de Waddeneilanden

Heerenveen en Leeuwarden

Wij zijn groot fan van de steden Heerenveen en Leeuwarden. In deze steden geniet je van veel leuke terrasjes, van winkelstraten en van een super leuke gezelligheid. In deze steden is het net iets bruisender dan in de rest van deze provincie. Er worden ook regelmatig leuke dagen georganiseerd in en rondom de grotere steden.

Kleinere steden

In Friesland kun je ook heel veel kleinere steden bezoeken. Onder meer Franeker, Harlingen, Hindeloopen, Sneek en Makkum kunnen wij van harte aanraden. Al deze plaatsjes zijn op hun eigen manier uniek. Sommige steden zijn nog lekker authentiek waardoor ze erg leuk zijn om te zien!

Waddeneiland Texel
Waddeneiland Texel

Wadlopen in Friesland – een echte Friese activiteit

Een échte Friese activiteit is wadlopen. Dit zijn georganiseerde tochten over de wadden waarbij je de natuur en dieren die hier leven beter leert kennen. Het is een unieke belevenis in het meest ongerepte natuurgebied van Nederland. Er zijn verschillende tochten die ingedeeld zijn van licht tot zwaar. Op de officiële website vindt je een compleet overzicht van alle tochten, de duur en de zwaarte van deze tocht. Als je overnacht in een Natuurhuisje in Friesland is wadlopen een echte aanrader. Welke tocht ga jij lopen?

Fierljeppen in Friesland – authentiek Fries

Fierljeppen, oftewel polsstokverspringen is ook een echte Friese activiteit. Het is een sport waarbij een atleet met een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot probeert te springen. Het is een traditionele Friese sport, er worden dan ook regelmatig wedstrijden en toernooien georganiseerd. Durf jij het aan om te proberen?

Schitterende natura 2000 gebieden in Friesland

Verdeeld door de gehele provincie vind je 20 Natura 2000 gebieden. De meeste liggen in het noorden en westen van Friesland maar ook op de grens met Drenthe of Groningen liggen een aantal van deze gebieden.

Voor waterliefhebbers zijn bijvoorbeeld het Sneekermeergebied, de Waddenzee en Noordzeekustzone perfect voor een dagje uit. Doordat deze natuurgebieden beschermd en ongerept zijn vind je er veelal flora en fauna die nog onverstoord kan leven en groeien.

Ben je gek op het strand en de duinen? Breng dan eens een bezoek aan de duinen van Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog of Vlieland. Ook deze gebieden zijn gekenmerkt tot Natura 2000 gebieden en worden beschermd.

Voor prachtige wandelingen en unieke fietstochten kun je het beste naar Nationaal Park Drents-Friese Wold gaan. Het afwisselende landschap in dit Natura 2000 gebied is schitterend om te zien.

Soorten huisjes en locaties in Friesland

Een Natuurhuisje in Friesland of een leuk klein vakantiehuisje in Friesland aan het water, vele opties zijn mogelijk. Appelscha bijvoorbeeld is een mooie bosrijke omgeving in het zuiden van Friesland. In Appelscha kun je ruime Natuurhuisjes huren met een enorme tuin vol bloemen, planten en bomen. Appelscha heeft grote bossen die van het Staatsbosbeheer zijn.

Naast Appelscha is Bakkeveen één van de meest toeristische plekken. Bakkeveen heeft mooie bossen, restaurants, cafés en een uitkijktoren samen met een buitenzwembad en diverse campings. Het dorp heeft een zandverstuiving en vele fietsroutes in de omgeving.

Ook zijn er diverse vakantieparken en attractiepark Duinenzathe. De meeste huisjes zijn rolstoelvriendelijk en zeer luxe ingericht. In de groene tuin kun je mooi zitten, sommige huisjes zijn uitgerust met een speelhoek voor kinderen zoals een trampoline en schommel. Het zijn vaak complete privé erven met tuinhuisjes en een berging voor fietsen.

Huur een prachtig Natuurhuisje in Friesland aan het water

Het huren van een Natuurhuisje in Friesland aan het water is gegarandeerd een succes! Friesland staat bekend om haar mooie meren en wateren. Hierdoor zijn er diverse watersporten te beleven in de provincie zoals zeilen, kanoën en fierljeppen.

Een huisje in Friesland aan het water verwelkomt een waar vakantiegevoel. Er zijn diverse opties en verschillende accommodaties die uitgebreid zijn uitgerust met mogelijkheden omgeven door pure natuurpracht.

Daarbij kun je ook een bootje huren of gebruik maken van een kano. Op deze manier zie je een hele andere kant van Friesland. Op het water kun je verschillende routes varen die je langs plekken brengen die je anders nooit zou zien.

Ook als jij of je partner gek is op vissen is een Natuurhuisje in Friesland aan het water perfect.

Natuurhuisje Warns
Natuurhuisje Warns

✔️ 4 personen

✔️ Aan het water

✔️ Uniek uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Elahuizen
Natuurhuisje Elahuizen

✔️ 4 personen

✔️ Aan het water

✔️ Stijlvol ingericht

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Goengahuizen
Natuurhuisje Goëngahuizen

✔️ 6 personen

✔️ Aan het water

✔️ Sauna met uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Overnacht op een vakantiepark in Friesland voor meer reuring

Je vindt in Friesland een hoop verschillende vakantieparken met elk zijn eigen charme. Eén van de bekendste vakantieparken is It Wiid. De bungalows zijn luxe en van alle gemakken voorzien. Het vakantiepark is een startpunt voor vele wandelroutes, fietsroutes en vaarroutes.

Een ander park dat zeker de moeite waard is om te bekijken is waterpark Langelille. De vakantiehuizen bevinden zich aan open vaarwater met een eigen steiger bij het huis. Ook vind je in Langelille prachtige Natuurhuisjes.

Het voordeel van verblijven op een vakantiepark is dat de parken en huisjes vaak van alle gemakken zijn voorzien. Je hebt er bijvoorbeeld een kleine supermarkt om ’s ochtends verse croissants te halen en informatiepunten waar je alle activiteiten in Friesland op een rijtje hebt.

Unieke natuurgebieden in Friesland

Een bekend natuurgebied in Friesland is het Drents-Friese Wold. Je kunt hier niet alleen wandelen en fietsen maar bijvoorbeeld ook paardrijden! Er zijn diverse accommodaties in en rondom Nationaal Park Drents Friese Wold te huur.

Een ander bekend natuurpark in Friesland is Nationaal Park Alde Feanen. Dit park staat bekend om zijn verscheidenheid aan natuur, dieren en watersport. Een bezoek aan dit natuurgebied is zeker de moeite waard!

Maar ook natuurgebied Peazemerlannen is een prachtig natuurgebied om te bezoeken. Dit Friese pareltje bestaat uit slikvelden, zomerpolder, kwelder en een fenomenaal uitzicht over de Waddenzee. Het hele jaar door leven hier diverse vogels die zorgen voor een rustgevend achtergrond muziekje tijdens een wandeling.

Nationaal Park Drents Friese Wold
Nationaal Park Drents Friese Wold

Mooie wandelroutes in Friesland

Met meer als 300 unieke wandelroutes door de gehele provincie is er een hoop te ontdekken. De routes lopen door verschillende landschappen, steden en natuurgebieden. Met een lengte variërend van 1 tot 300 kilometer is er voor iedereen een geschikte wandelroute te vinden.

Eén van de wandelingen die zeker de moeite waard is, is de wandeling langs het Lauwersmeer. Met een afstand van 10 kilometer is deze route voor de meeste mensen prima te lopen. Deze wandelroute brengt je langs het Lauwersmeer, Natuurdorp Suyderoogh en een prachtig hemelplatform.

Maar ook de iets kortere wandelroute door Bakkeveen is een echte aanrader. Bakkeveen is een schitterende bestemming waar je heide, bos en zandverstuivingen vind. Met een afstand van 3,5 kilometer is deze route voor iedereen geschikt.

Of wat dacht je van een wandeling door Nationaal park Drents-Friese Wold? Dit bijzondere gebied is rijk aan heide, bos, stuifzand en beekdalgraslanden. Er zijn verschillende routes en startpunten om kennis te maken met dit mooie natuurgebied. Zowel voor recreatieve wandelingen als voor de doorgewinterde wandelaars zijn hier prachtige routes te vinden.

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes in Friesland

Fietsroutes in Friesland – ontdek deze provincie op de fiets

Tussen de uitgestrekte landschappen en weilanden in Friesland vind je een tal van leuke fietsroutes. Deze routes voeren je langs authentieke dorpjes, unieke natuur en schitterende meren. Ben je een echte sportieveling? Dan is mountainbiken langs de zee een echte aanrader!

De fietsroute door Gaasterland bijvoorbeeld is ontzettend mooi om te doen. Onderweg kom je langs schaduwrijke bossen, kliffen en zwerfkeien en authentieke dorpjes. Met een afstand van 43 kilometer doe je er ongeveer 3 tot 4 uur over.

Hou je meer van culinaire tussenstops? Dan mag je de route door Dokkum niet overslaan. Dokkum is dé culinaire Regio in Friesland. Tijdens deze fietstocht van 45 kilometer kom je langs als culinaire hotspots rondom Dokkum. Maar ook Nationaal Park Lauwersmeer en Wierum liggen op de route.

Daarbij zijn er ook talloze fietsroutes te vinden die je door de weilanden en het langs het water voeren.

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes in Friesland

Geniet van een welverdiende vakantie in Friesland

Natuurhuisjes in Friesland, ze zijn er in alle soorten en maten! Het maakt niet uit waar je naar op zoek bent, je vind het in Friesland. Bij Natuurverslaving hebben we de mooiste bezienswaardigheden, wandelroutes en natuurgebieden voor je uitgezocht. Of je nu komt genieten van de natuur, wilt zeilen of varen langs de mooiste vaarroutes van Nederland of wilt genieten van een prachtig Natuurhuisje, Friesland heeft het allemaal!

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje in Friesland!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *