Een Natuurhuisje in de Achterhoek staat garant voor een bijzonder verblijf

Een Natuurhuisje in de Achterhoek huren is ontzettend leuk om te doen. Je geniet hier niet alleen van schitterende natuur maar ook van unieke fiets- en wandelroutes.

Veel mensen trekken jaarlijks naar het buitenland toe voor een fijne vakantie, maar dat is echt niet nodig. Er zijn namelijk meerdere gebieden in eigen land waar je van een heerlijke vakantie kunt genieten.

Een voorbeeld hiervan is de Achterhoek. De Achterhoek is een geweldige regio om van een fijne vakantie te genieten. Of van een leuk weekendje weg of een romantisch nachtje weg.

Dat de Achterhoek veel te bieden heeft, is onder meer aan de diversiteit te danken. In deze regio zijn meerdere leuke steden te vinden, terwijl de natuur in deze regio ook sensationeel is. Bovendien kun je in deze regio prima in een Natuurhuisje verblijven; een Natuurhuisje in de Achterhoek maakt je verblijf namelijk nóg leuker.

Ben jij benieuwd wat de Achterhoek allemaal te bieden heeft? En in welke mooie Natuurhuisjes in de Achterhoek je kunt verblijven? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Waar ligt de Achterhoek?

De Achterhoek is een onofficiële naam voor een streek in de provincie Gelderland. Deze streek is geen provincie en is ook geen gemeente. Daarnaast is het ook zo dat de Achterhoek geen hoofdstad heeft, al nemen veel mensen aan dat Doetinchem de hoofdstad van deze streek is.

De gemeenten Doetinchem, Aalten, Lochem, Doesburg, Berkelland en Bronckhorst behoren tot de streek de Achterhoek. Dit geldt ook voor de gemeenten Oost Gelre, Montferland, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen.

Leuk detail: sinds juli 2018 heeft de Achterhoek haar eigen vlag. Het is een vlag die de kleuren groen en wit bevatten. Deze kleuren staan voor het landschap waar de Achterhoek om bekend staat. De Achterhoek heeft niet alleen zijn eigen taal, maar ook zijn eigen dialect. Het Achterhoeks is namelijk een officiële taal; dit dialect kun je het beste zien als een variant van het Nedersaksisch.

Menig persoon haalt de regio’s Twente en de Achterhoek door elkaar. Twente is ten opzichte van de Achterhoek een stuk groter, heeft meerdere grote steden en heeft ook meer inwoners. Toch is het zo dat er tussen beide streken niet heel veel verschillen bestaan. Als je vanuit Twente de Achterhoek inrijdt, heb je niet het idee dat je in een ander gebied komt. Qua landschappen en uitstraling hebben Twente en de Achterhoek in ieder geval het nodige gemeen.

De streek Achterhoek is onder toeristen in ieder geval populair. Dit is te danken aan de grotere steden in deze streek, maar is bovenal te danken aan de prachtige natuurgebieden. Deze gebieden vallen bij veel mensen in de smaak én lenen zich uitstekend voor fiets- en wandelroutes. Verderop in dit artikel lees je meer over de leukste fiets en wandelroutes.

Natuurhuisje Voorst
Natuurhuisje Voorst

✔️ 2 personen

✔️ Vrijstaand

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Heelweg
Natuurhuisje Heelweg

✔️ 5 personen

✔️ Vrij uitzicht

✔️ Sauna en jacuzzi

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Halle
Natuurhuisje Halle

✔️ 6 personen

✔️ In het bos

✔️ Open haard

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Een Natuurhuisje huren in de Achterhoek

Wil je ultiem genieten van deze gezellige en bijzondere streek? Dan doe je er verstandig aan om een Natuurhuisje te huren in de Achterhoek. Met een huisje in de Achterhoek geniet je namelijk van tal van voordelen.

Het eerste voordeel is dat je met niemand anders te maken hebt. Als je voor bijvoorbeeld een hotel kiest, heb je altijd met andere hotelgasten te maken. Dit is ook het geval als je voor bijvoorbeeld een vakantiepark kiest. Door voor een Natuurhuisje te kiezen, weet je dat je op jezelf aangewezen bent. Dit brengt twee belangrijke voordelen met zich mee:

  • Je geniet van veel privacy. In en rondom je vakantiehuis ben je van veel privacy verzekerd. Dit is zeker het geval als je kiest voor een vakantiehuisje dat volledig vrijstaand is. Aangezien deze streek vrij dunbevolkt is, vind je in deze regio veel vrijstaande huisjes.
  • Je geniet van serene rust. De Achterhoek is, zoals hierboven al gesteld, een dunbevolkte streek. Dit betekent concreet dat er niet al te veel mensen wonen en dat je dus van veel privacy verzekerd bent. Een bijkomend voordeel is dat je in deze streek van serene rust geniet.

Wat is er te doen in de Achterhoek?

In de Achterhoek is het heerlijk vertoeven. Je kunt in deze streek op een geweldige manier een weekendje doorbrengen, maar ook voor langere periodes is deze streek erg leuk. Wat ons betreft is dit vooral te danken aan het feit dat je veel dingen kunt doen in de Achterhoek.

Wat zijn dan de leukste dingen om te doen? De leukste dingen om te doen, bespreken wij graag hieronder in het kort.

Breng een bezoek aan het bruisende Zutphen of Doetinchem

Als je gek op leuke en gezellige steden bent, kan een bezoekje aan Doetinchem en Zutphen niet ontbreken. Deze twee steden zijn bruisend, zijn erg gezellig en beschikken over de nodige bezienswaardigheden.

Het leuke van deze steden is dat ze relatief groot zijn. Het zijn echter geen toeristische trekpleisters, waardoor de steden nog lekker rustig zijn. Maar, de steden zijn absoluut bruisend en gezellig. Zeker als het zonnetje lekker schijnt, komen in beide steden de terrassen tevoorschijn. Je kunt in beide steden bovendien prima shoppen, lekker lunchen of andere leuke dingen doen.

Ontdek wijngaard Montferland

De Wijngaard van Montferland is één van leukste bezienswaardigheden. Deze wijngaard opent elke zaterdag om 15:00 uur haar deuren voor een unieke rondleiding. Je maakt hierbij niet alleen kennis met al het reilen en zeilen, maar je kunt ook nog eens de verschillende wijnen proeven.

Het leuke van deze wijngaard is dat je het idee hebt dat je in een ander land bent. Het is net alsof je in een ‘echt wijnland’ bent, terwijl je in werkelijkheid gewoon in Nederland bent. Al met al erg leuk om een bezoekje te brengen aan deze wijngaard.

Bezoek het mooiste kasteel in de Achterhoek, Kasteel Slangenburg

In de streek de Achterhoek vind je relatief veel kastelen. Verreweg het mooiste en meest indrukwekkende kasteel is Kasteel Slangenburg. Dit kasteel is sensationeel om te zien en bezorgt je gegarandeerd kippenvel. Dit is zeker het geval als je voor het kasteel staat en naar alle fraaie details kijkt.

Dit kasteel bevindt zich overigens op slechts 3 kilometer vanaf Doetinchem. Dat dit kasteel al uit 1354 dateert, is duidelijk te zien aan bepaalde elementen. Maar, het valt ook direct op dat het kasteel er nog keurig uitziet. Als je dan toch bij dit kasteel bent, is het een aanrader om een wandeling door de kasteeltuin(en) te maken.

Ontdek de bijzondere natuur

De natuur in de Achterhoek is uniek, divers en adembenemend. Wij raden je dan ook aan om uitgebreid de tijd te nemen om de natuur in deze streek te ontdekken. Je merkt al snel dat de natuur veel te bieden heeft en dat deze streek oprecht uniek is. Hieronder vertellen we je alles over de mooiste natuurgebied in de Achterhoek.

Wijngaard Gelderland - Natuurverslaving
Als je gek bent op wijn is een bezoek aan Wijngaard Montferland zeker de moeite waard!

Maak kennis met de prachtige natuur vanuit een Natuurhuisje in de Achterhoek

In veel landen is de natuur adembenemend en indrukwekkend te noemen. Dit is dan ook precies de reden waarom veel Nederlanders graag naar het buitenland gaan. Maar, eigenlijk is dit nergens voor nodig. De natuur in de Achterhoek is namelijk ook adembenemend.

Het unieke aspect van deze natuur is de diversiteit. In de Achterhoek kom je eeuwenoude bossen tegen, prachtige weggetjes, mythische beekjes en uitgestrekte weilanden. Deze landschappen wisselen elkaar in relatief hoog tempo af, waardoor de gehele natuur een lust voor het oog is.

Bijkomend voordeel is dat er in de Achterhoek veel natuurgebieden te vinden zijn. Elk natuurgebied is op z’n eigen manier uniek en de moeite waard om te bezoeken. Onder meer Beekvliet, Dorth, Hassinkbos, Gorsselse Heide, Hackfort en Het Enzerinck zijn schitterende gebieden om eens te bezoeken.

Het leukste is om op je gemakje door deze natuurgebieden heen te rijden. Je komt continu nieuwe soorten landschappen tegen die je voorheen nog niet in de regio gezien had. Niet alleen de landschappen zelf zijn erg bijzonder, maar ook bijvoorbeeld de oudere boerderijen en kronkelende paden.

Al met al heeft de natuur in de Achterhoek een hoop te bieden. Tijdens het genieten van de natuurgebieden geniet je van nog een ding: de serene rust. Deze streek is onwijs rustig, is alles behalve dichtbevolkt en is hierdoor op een unieke manier pittoresk te noemen.

De leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

Heb je het idee om binnenkort naar de Achterhoek te gaan? Dan doe je er ten eerste verstandig aan om een Natuurhuisje in de Achterhoek te boeken. De huisjes in deze streek zijn veelal mooi gelegen en zijn altijd betaalbaar. De tweede tip die wij je mee willen geven, is om enkele bezienswaardigheden te bezoeken. De leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek bespreken we hieronder.

Ruurlo – het leukste dorp in de Achterhoek

Naar onze mening is Ruurlo één van de leukste dorpjes van de Achterhoek. Dit is te danken aan de gezelligheid in het dorpje, maar ook aan de twee kerken in het dorpje. Verder beschikt Ruurlo over haar eigen kasteel; Kasteel Ruurlo. Dit kasteel is jaren lang in de handen van een adellijke familie geweest en is bijzonder goed onderhouden. Dit zie je dan ook overduidelijk als je voor dit kasteel staat. Zéker een aanrader om een bezoekje aan dit kasteel te brengen.

Bronkhorst – op zoek naar gezelligheid

Door de Achterhoek heen stroomt de IJssel. Aan de IJssel zijn meerdere leuke dorpjes te vinden, waarvan Bronkhorst onze favoriet is. Officieel gezien is dit een stad, maar qua inwonersaantal is het absoluut een dorp. In dit stadje vind je gezellige straten, oude gebouwen en veel gezelligheid. Uniek detail is bovendien dat er bijna 40 rijksmonumenten in en rondom dit stadje te vinden zijn.

De Lochemse Berg – wandelen met 50 meter verschil

De Lochemse Berg is één van de hoogste punten in de Achterhoek. Op het hoogste punt van de heuvel sta je bijna 50 meter boven het NAP. Je geniet hierdoor van een fraai uitzicht én van een heerlijke rust. Een heerlijke rust ervaar je ook in het natuurgebied rondom deze berg. Je vindt hier uitgestrekte vlaktes, maar ook een groen gebied dat rijk is aan bomen. In dit gebied kom je ook nog meerdere wilde dieren tegen, waaronder eekhoorns, vossen en reeën.

Grolsch Brouwerij – geniet van een vers en koud biertje

Ben je gek op een biertje? Dan kan een bezoek aan de brouwerij van Grolsch niet ontbreken. Dit bier werd in eerste instantie in Groenlo gebrouwen, maar later is een nieuwe fabriek in Enschede geopend. Officieel behoort Enschede niet tot de Achterhoek, maar we wilden deze bezienswaardigheid niet onopgemerkt laten gaan.

Bos in Lochem - Natuurverslaving
Het bos in Lochem

Ontdek unieke natuurgebieden in de Achterhoek

Wij zien de gehele Achterhoek eigenlijk als één groot natuurgebied. Dit gebied is rijk aan landschappen, rijk aan verschillende natuurgebieden en rijk aan een unieke flora en fauna. Het meest typerende voorbeeld daarvan is het gebied rondom de Lochemse Berg. In dit gebied is de kans relatief groot dat je een ree, eekhoorn of vos tegenkomt. Waar elders is dit in Nederland (nog) mogelijk?

Enkele leuke andere natuurgebieden bespreken we ook graag voor je.

Korenburgerveen

In de buurt van de plaats Winterswijk is het natuurgebied Korenburgerveen te vinden. Dit natuurgebied is 100 hectare groot en is één van de kleinere natuurgebieden. Maar, het is wel één van de meest unieke gebieden. Dit komt onder meer doordat het natuurgebied ontstaan is door afgravingen uit de 14e eeuw. Het gebied kenmerkt zich verder door veenmos; dit kom je steeds op meer en meer plekken tegen, onder meer doordat men in dit gebied hard werkt om het veenmos te herstellen.

Bekendelle

Bekendelle is een ander bekend natuurgebied in de Achterhoek. Dit natuurgebied is gekenmerkt als Natura 2000 gebied. Deze officiële titel geeft aan dat het natuurgebied beschermd is en dat het een uniek natuurgebied is. Van dat laatste is zeker bij sprake bij dit gebied. Dit gebied is namelijk een combinatie van moerasbossen en oerbossen. Deze combinatie kom je gewoonweg niet tegen in ons land.

Het is heerlijk om door de bossen heen te struinen. Je komt prachtige vergezichten tegen, je geniet van serene rust en je kunt mogelijk wilde dieren tegenkomen. Doordat dit een Natura 2000 gebied is, zijn de wilde dieren in dit gebied beschermd.

Wooldse Veen

Het Wooldse Veen is een ander voorbeeld van een Natura 2000 gebied in de Achterhoek. Dit gebied wordt beschermd tegen veel toerisme, aangezien dit gebied bijzonder en uniek is. Zo beschikt dit gebied over veel zeldzame planten en dieren; hier moet men zuinig op zijn. Overigens is het in dit gebied mogelijk om over een prachtig plankenpad te lopen. Dit pad is maar liefst 3 kilometer lang.

Ontdek de mooiste Natuurhuisjes in de Achterhoek

Het leuke is dat je in de Achterhoek uit veel Natuurhuisjes kunt kiezen. Wat de leukste Natuurhuisjes in de Achterhoek zijn, vertellen je hieronder. Wij zijn namelijk al op zoek gegaan naar drie mooie Natuurhuisjes in de Achterhoek.

  • Natuurhuisje in Empe. In de Gelderse plaats Empe is dit prachtige Natuurhuisje te vinden. Dit huisje is geschikt voor 4 personen en beschikt over 2 slaapkamers. Het unieke van dit huisje is dat op een woonerf gelegen is, maar dat je in en rondom het huisje toch van de nodige privacy verzekerd bent. Leuk is ook dat dit huisje in een voormalige hooiberg gebouwd is.
  • Natuurhuisje in De Heurne. Ben je gek op natuur? Dan zit je in dit Natuurhuisje in De Heurne goed. Dit is namelijk een écht Natuurhuisje zoals een Natuurhuisje ooit bedoeld is. Het huisje is in de natuur gelegen, is grotendeels van natuurlijke materialen vervaardigd en is vrij simpel. Het huisje biedt overigens plek aan 4 personen en is ontzettend knus ingericht.
  • Natuurhuisje in Aalten. In de stad Aalten is dit vrijstaande huisje te vinden. Ook dit huisje biedt plek aan 4 personen en is prachtig gelegen. Het meest unieke bij deze accommodatie is toch wel de tuin. Bij dit huisje geniet je namelijk van een groot gazon en een hele grote tuin. De tuin is maar liefst 2500 vierkante meter groot. In en rondom dit huisje kom je dan ook heerlijk tot rust.
Overnachten in Empe
Natuurhuisje Empe
Natuurhuisje de Heurne in de Achterhoek
Natuurhuisje de Heurne
Overnachten in Aalten
Natuurhuisje Aalten

Fiets over de mooiste fietsroutes in de Achterhoek

Wil je graag genieten van de prachtige natuur in de Achterhoek? En vind je het leuk om dit op een actieve manier te doen? Dan kun je er het beste voor kiezen om prachtige fietstochten door de Achterhoek te maken. Je hebt de keuze uit meerdere fietsroutes die allemaal op hun eigen manier uniek zijn.

Als je een fietstocht door de Achterhoek gaat maken, is een goede voorbereiding cruciaal. Zo is het van belang dat je op een goede fiets de fietstocht af gaat leggen. De afstanden in de Achterhoek zijn vrij groot, waardoor je écht op je fiets moet kunnen vertrouwen.

Verder is het aan te raden om fijne kleding te dragen en voldoende water mee te nemen. De kans dat je flinke afstanden op één dag fietst, is namelijk erg groot. In de Achterhoek ben je namelijk continu nieuwsgierig naar hetgeen dat zich om de hoek bevindt.

Enkele leuke fietsroutes zetten we voor je op een rijtje:

  • Nationaal Landschap Winterswijk – 45 km. Door het Nationaal Landschap Winterswijk kun je een prachtige fietstocht van 45 kilometer afleggen. Je komt hierbij door buitengewone natuurgebieden, maar ook langs oude Scholten boerderijen.
  • Gewiekst Montferland – 51 km. Tijdens deze tocht van 51 kilometer lang kom je langs prachtige molens in de omgeving van Montferland. Je komt er al snel genoeg achter dat er in deze omgeving vrij veel molens te vinden zijn.
  • Langs Landgoederen – 42 km. Als je liever iets kortere afstanden fietst, is de Langs Landgoederen route wellicht leuk. Deze route is 42 kilometer lang en brengt je langs prachtige landgoederen. Ondertussen fiets je door bossen, heidevelden en het coulisselandschap van de Achterhoek.

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes in de Achterhoek

Wandel over de leukste paden door de Achterhoek

Zie je het niet zo zitten om je fiets mee naar de Achterhoek te nemen? Of vind je het leuker om wandelend deze streek te ontdekken? Ook wandelend kun je prachtige avonturen beleven in de Achterhoek. Je kunt op onbegaanbare paden wandelen, je kunt op onverharde paden wandelen en je kunt op de meest bijzondere plekken uitkomen.

Voor het wandelen hebben we ook meerdere tips in petto. Zo raden wij je aan om gewoon te starten met te wandelen en te kijken waar je uitkomt. Je kunt simpelweg je neus achterna lopen en kijken waar je terechtkomt.

Het leuke is dat je in deze regio uit ongekend veel wandelpaden kunt kiezen. Uit verharde wandelpaden, maar dus ook uit onverharde wandelpaden. En iets dat ook uniek is, is het plankenpad in het Wooldse Veen.

Ga je wandelen in de Achterhoek? Bereid je dan goed voor. Neem voldoende water mee en doe goede wandelschoenen aan. Zeker als je het leuk vindt om langere afstanden te wandelen, zijn goede wandelschoenen cruciaal.

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes in de Achterhoek

Waarom een Natuurhuisje in de Achterhoek de beste keuze is!

De streek de Achterhoek is zonder twijfel één van de mooiste regio’s van het land. Dit komt door de vele natuurgebieden, maar ook door de gezellige steden en dorpen. Om ultiem van deze regio te genieten, is het advies om in een Natuurhuisje te verblijven.

In zo’n accommodatie geniet je alleen maar van voordelen. Een huisje midden in de natuur is ten opzichte van een hotel bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Daarnaast is een Natuurhuisje prachtig gelegen en heb je de keuze uit verschillende verblijven. Het fijne is ook dat je door de unieke ligging vanuit je accommodatie van bijzondere uitzichten geniet.

Zodra je ’s ochtends je bed uitstapt, heb je echt het idee dat je weg bent.

Overnachten in een Natuurhuisje in de Achterhoek levert gegarandeerd veel plezier op. Je bouwt hier unieke herinneringen op, je geniet optimaal van de prachtige omgeving en je komt volledig tot rust.

Wil je liever onder de mensen komen? Dat is mogelijk in de vele leuke steden en dorpjes in de Achterhoek.

Wij wensen je alvast veel plezier tijdens je verblijf in de Achterhoek!

Ja, ik wil ontspannen in een

Natuurhuisje in de Achterhoek!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *