In de Biesbosch overnachten – buitengewone natuur

In ons land vind je meerdere buitengewone natuurgebieden. De Veluwe bijvoorbeeld is hier een prima voorbeeld van, maar Nationaal Park de Biesbosch is nog unieker. Qua naam is dit natuurgebied wellicht iets minder bekend, maar dat is eigenlijk ten onrechte. In de Biesbosch overnachten is dan ook een unieke beleving! Weinig gebieden in Nederland en buitenland kunnen tippen aan de fraaiheid van de Biesbosch.

Dit unieke natuurgebied van 8.000 hectare is een doolhof van kleine riviertjes en beekjes. Verschillende dieren zoals de bever, de zeearend en honderden vogelsoorten leven hier permanent. Maar ook vossen, reeën, marters en verschillende soorten insecten kom je hier gegarandeerd tegen.

Je kunt natuurlijk zelf het park verkennen als je in de Biesbosch gaat overnachten maar er worden ook verschillende tochten georganiseerd. Zo worden er bijvoorbeeld dagelijks bevertochten met de boot of kano georganiseerd.

Ben je benieuwd wat de Biesbosch allemaal te bieden heeft? In deze blog vertellen we je er alles over!

Waar ligt de Biesbosch?

De Biesbosch is een groot natuurgebied in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het natuurgebied ligt tussen de rivieren Amer en Boven-Merwede in. In het natuurgebied zelf is ook nog een kunstmatige rivier aangelegd; de Nieuwe Merwede.

Met een oppervlakte van 90 vierkante kilometer is dit een groot natuurpark. Ter vergelijking: Het Nationale Park De Hoge Veluwe is ‘slechts’ 55 vierkante kilometer groot. Het Nationale Park de Biesbosch is dus bijna twee keer zo groot.

Overigens is het zo dat de Biesbosch uit meerdere delen bestaat. Officieel wordt er onderscheid tussen dele gebiedsdelen gemaakt:

 • Sliedrechtse Biesbosch: dit is het meest noordelijke gelegen gedeelte van dit nationale park. In dit gebied valt onder meer het groot getijdenverschil op.
 • Hollandse Biesbosch: in het Westen van de Biesbosch ligt de Hollandse Biesbosch. Dit gebied wordt door de rivier de Nieuwe Merwede gescheiden van de overige gebiedsdelen. In dit gebied valt vooral de diversiteit van vogels op.
 • Brabantse Biesbosch Zuidwaard: de Brabantse Biesbosch Zuidwaard is het gedeelte ten oosten van de Nieuwe Merwede. Dit gebied kenmerkt zich onder meer door de grote hoeveelheid polders.
 • Brabantse Biesbosch Noordwaard: dit gebied bestaat vooral uit water. Lange tijd is dit gebied voor agrarische doeleinden gebruikt, maar daar is men in de jaren 90 van de vorige eeuw vanaf gestapt.

Deze gebiedsdelen vormen tezamen het Nationale Park de Biesbosch. Er zijn echter nog twee gebiedsdelen, maar deze maken officieel geen onderdeel uit van het Nationale Park. Het gaat hierbij om de Brabantse Biesbosch Oostwaard en de Dordtse Biesbosch.

Natuurhuisje Dordrecht
Natuurhuisje Dordrecht

✔️ 2 personen

✔️ In de Biesbosch

✔️ Knus en luxe

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Hank
Natuurhuisje Hank

✔️ 3 personen

✔️ In de Biesbosch

✔️ Fantastisch uitzicht

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Overnachten in Oosterhout
Natuurhuisje Oosterhout

✔️ 4 personen

✔️ In de Biesbosch

✔️ Luxe en modern

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Nationaal Park de Biesbosch

In 1994 kreeg dit unieke gebied de status van Nationaal Park. Vanaf dat moment heet dit gebied officieel ‘Nationaal Park de Biesbosch’. Deze eretitel zorgde voor nog een andere belangrijke wijziging: sinds dat moment staat dit gebied namelijk op de lijst van beschermde natuurgebieden.

Door de jaren heen is dit Nationaal Park behoorlijk veranderd. Zo heeft men er dus toe besloten om een kunstmatige rivier door dit nationaal gebied aan te leggen. Daarnaast wordt dit gebied momenteel voor verschillende doeleinden gebruikt:

 • Agrarisch
 • Drinkwater opslag.
 • Vormen van recreatie.

Binnen het Nationaal Park vind je ook tal van natuurgebieden terug. Zo valt direct op dat dit een nogal waterrijk natuurgebied is. Zeker als je dit met de Veluwe vergelijkt, valt duidelijk op dat er in Nationaal Park de Biesbosch veel water aanwezig is.

Overigens is het zo dat Nationaal Park de Biesbosch steeds groter aan het worden is. In de afgelopen jaren is er bijna 4.000 hectare aan nieuwe natuur ontstaan. Zo is een groot deel van de rivierdynamiek weer teruggekeerd; dit ging gepaard met de komst van planten die uit beeld verdwenen waren.

In dit natuurgebied is de kans ook groot dat je wilde dieren tegenkomt. Deze dieren blijven helaas niet altijd in het park, maar steken ook regelmatig de weg over. Jaarlijks worden er ongeveer 20 wilde dieren op de wegen aangereden. In de afgelopen jaren heeft men gelukkig de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om dit aantal zoveel mogelijk in te dimmen.

De schitterende natuur in de Biesbosch

De natuur in de Biesbosch is uniek, is veelzijdig en kent veel opvallende zaken. Zo is het opvallend dat in dit natuurgebied door de jaren heen veranderd is. Dit is niet op een natuurlijke manier gedaan, maar juist door menselijk handelen. Het doel hiervan is de aanwezigheid van de flora en fauna in dit gebied stimuleren.

Want ja, de Biesbosch heeft qua flora en fauna het nodige te bieden. Zo is het uniek dat dit het grootste zoutwatergetijdegebied van Europa is. Dit zorgt er onder meer voor dat je in dit gebied heel veel wilgenvloedbossen en kreken aantreft.

Met name als je door de wilde wilgenbossen loopt, heb je het idee dat je in een ander land bent. Maar in werkelijkheid sta je gewoon in de provincie Noord-Brabant of Zuid-Holland.

In de Sliedrechtse Biesbosch is er regelmatig sprake van 80 centimeter getijdenverschil. Dit verschil is te danken aan de open verbinding met de zee. Mocht je een wandeling door dit natuurgebied maken, moet je hier goed op letten. Voordat je het doorhebt, heb je natte voeten door die getijdenverschil.

In heel Nederland kom je niet nog zo’n gebied tegen. De Biesbosch is uniek vanwege de unieke landschappen, het vele water en de aanwezige flora en fauna. Zeker als je lange fiets- of wandeltochten door dit gebied maakt, verbaas je je over de pracht en praal. De pracht en praal in een natuurlijke vorm om precies te zijn. Prachtig!

Wandelen in de Biesbosch

Ben je gek op het maken van wandelingen? En ben je ook nog gek op prachtige natuurgebieden? Dan zit je in De Biesbosch goed; in dit natuurgebied maak je gegarandeerd prachtige wandelingen.

Bij deze wandelingen moet je wel goed opletten. Zoals hierboven al aangegeven, is het getijdenverschil gigantisch. Als je op specifieke wandelpaden loopt, kun je verrast worden door een flinke hoeveelheid water. Neem daarom voor de zekerheid droge sokken mee.

De leukste wandelroutes in de Biesbosch

Wil je graag een fraaie wandeling in de Biesbosch maken? Wij hebben alvast de leukste wandelingen voor je uitgezocht:

 • Wandelroute de Worp. Deze wandelroute leidt je vanaf de Biesbosch naar de Worp. Dit is een kleiner natuurgebied, waarbij je langs het fraaie dorpje Drimmelen loopt. Bij deze route heb je de keuze tussen twee afstanden: 4,5 kilometer of 12 kilometer.
 • Wandelroute Oostwaardpad. Durf je wel een uitdaging aan? Dan is de wandelroute Oostwaardpad op je lijf geschreven. Deze route duurt namelijk maar liefst 23 kilometer. Tijdens deze wandelroute moet je echter ook nog een klein stukje met een bootje. Al met al een unieke en hele fraaie wandeling door de Biesbosch.
 • Wandelroute Jantjesplaat. Als je een wandeling van een paar kilometer voldoende vindt, is wandelroute Jantjesplaat een prima optie. Deze route is ‘slechts’ 4 kilometer lang, maar is wel bijzonder divers. Zo kom je door een fraai waterrijk gebied heen, waarin je allerlei wilde vogels kunt spotten. Zeker als je een vogelspotter bent, is deze wandelroute een ware aanrader.
 • Wandelroute Griendmuseumpad. Mocht je de voorkeur aan een combinatie van natuur en cultuur geven, is de wandelroute Griendmuseumpad een aanrader. Tijdens deze wandeltocht geniet je van de fraaie natuur om je heen, terwijl je ook nog kennismaakt de griendcultuur. Zo kom je tijdens de wandeling allerlei sporen van oude griendwerkers tegen. Deze vakmensen sneden vroeger de wilgentenen van meerdere soorten wilgen af.

Tip: Bekijk hier alle wandelroutes in de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch tijdens zonsondergang
Nationaal Park de Biesbosch tijdens zonsondergang

Fietsen in de Biesbosch

Dat de Biesbosch een uitgestrekt gebied is, biedt tal van mogelijkheden. Zo kun je met de auto meerdere mooie routes door het gebied afleggen, maar ook op de fiets. Zeker als je bijvoorbeeld een weekendje naar de Biesbosch toe gaat, is het heerlijk om je fiets mee te nemen.

Tijdens je fietstochten weet je niet wat je ziet. Het ene moment rijd je langs waterrijke gebieden, terwijl je het volgende moment door fraaie wilgenbossen heen fietst. Juist de diversiteit in dit natuurgebied is uniek te noemen. En juist hierdoor zijn de fietstochten door dit gebied sensationeel.

De leukste fietsroutes in de Biesbosch

Ben je van plan om je fiets mee te nemen naar dit natuurgebied? Kijk dan zeker naar onderstaande fietsroutes:

 • Route vanuit Dordrecht. Voordat je met deze fietstocht start, kun je een lekker hapje eten in de stad Dordrecht. Vervolgens stap je vol goede moed op de fiets en fiets je richting de Biesbosch. Onderweg kom je prachtige weilanden tegen, waterrijke gebieden en beboste gebieden. Hoe je deze route precies fietst, is aan jezelf om te bepalen. Langs de hele route zijn in ieder geval duidelijke borden te vinden.
 • Route vanuit Werkendam. Je kunt er ook voor kiezen om de route vanuit Werkendam te starten. Je vangt de route hierbij op een andere manier aan, maar je ziet uiteindelijk wel hetzelfde. Ongeacht voor welke route je kiest, geniet je van de prachtige flora en fauna om je heen. Ook hierbij geldt weer dat je zelf bepaalt wat de exacte route wordt.

De Biesbosch is een geweldig gebied voor fietsers. Enerzijds komt dit door de omgeving en anderzijds door de vele fietsroutes. Je kunt probleemloos op je fiets stappen en de gehele dag fietsen. Volg alleen maar de bordjes en verzin eventueel je eigen fietsroute. Grote kans dat je de gehele fietstocht geniet van de fraaie omgeving.

Tip: Bekijk hier alle fietsroutes in de Biesbosch

Uitkijkpunt Nationaal Park de Biesbosch
Tijdens de fietstocht kom je langs verschillende uitkijkpunten.

Leuke activiteiten in de Biesbosch

Dat de Biesbosch een waterrijk gebied is, biedt tal van mogelijkheden. Daar hebben veel slimme ondernemers dan ook op ingespeeld; zij zijn hun eigen business in de Biesbosch begonnen. Uiteraard wel met inachtneming van alle regels die voor dit beschermde natuurgebied gelden.

Wat je zoal in de Biesbosch kunt doen? Wij zetten graag enkele leuke activiteiten voor je op een rijtje. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om ‘gewoon’ fiets- en wandelroutes te volgen.

In de Biesbosch een boot huren

Een uniek kenmerk van de Biesbosch is dat dit gebied een open verbinding met de zee heeft. Door deze open verbinding en de verschillende rivieren kun je prachtige boottochten in deze regio maken. Mocht dit je aanspreken; je kunt bij meerdere aanbieders een boot in deze regio huren.

Om wat voor boot dit precies gaat, hangt van je eigen voorkeuren af. Ook maakt het uit of je wel of niet een vaarbewijs hebt. Voor meer informatie hierover kun je het beste contact opnemen met de verhuurders van de boten.

Het huren van een boot in de Biesbosch is absoluut een aanrader. Op zo’n boot geniet je namelijk vanuit een hele andere hoek van de prachtige natuur in de Biesbosch. Aangezien dit een waterrijk gebied is, is dit ook dé manier om te genieten van alle mooie vogels in het gebied.

Bijkomend voordeel: op het water in de Biesbosch is het heerlijk rustig. Zeker als je enigszins buiten het hoogseizoen gaat, is het op en top genieten op het water. Je komt volledig tot rust en je geniet van al het moois om je heen. Met een boot kun je ook nog een behoorlijke afstand per dag afleggen; je ziet hierdoor dagelijks een groot gedeelte van de Biesbosch.

Kanoën in de Biesbosch

Vind je het leuk om een sportieve uitdaging aan te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om in dit natuurgebied een kano te huren. Met een kano geniet je van talloze voordelen in dit natuurgebied:

 • Je beleeft veel plezier. Het is super leuk om op je kano door de wateren van de Biesbosch te ‘varen’. Uiteraard is het hierbij wel van belang dat je lichamelijk in staat bent om een bepaalde afstand te kanoën.
 • Je geniet van de prachtige natuur. Vanuit een kano geniet je ook weer van een hele andere invalshoek. Je zit/ligt laag op het water, waardoor je dingen ziet die je vanaf je fiets niet zou zien. Hierbij gaat het niet alleen om prachtige planten rondom het water, maar ook om dieren. Zoals al vaker gesteld, vind je in de Biesbosch tal van watervogels. Maar, ook allerlei soorten vissen zwemmen in de wateren van dit natuurgebied.
 • Je komt lekker in beweging. Ook is het een groot voordeel dat je in je kano lekker in beweging komt. Je geniet van de natuur om je heen, van de frisse buitenlucht en van de prestatie die je levert. Als je eenmaal van de kanotocht terug bent, heb je ongetwijfeld een voldaan gevoel.

Wil je graag een kanotocht door de Biesbosch maken? Dan is het zaak om tijdig contact op te nemen met een verhuurder van kano’s in dit natuurgebied. De ervaring leert dat je niet de enige bent die een kano wilt huren. Zorg er daarom voor dat je er tijdig bij bent.

Vissen in de Biesbosch

Ben je gek op vissen? En heb je ook de beschikking over allerlei vis benodigdheden? Dan is het super leuk om al je hengels en dergelijke mee te nemen naar de Biesbosch. Als je in dit gebied wilt vissen, moet je wel over een vispas van Sportvisserij beschikken. Mocht je deze pas (nog) niet hebben, is het strafbaar om in dit gebied te vissen.

Sowieso moet je je in dit gebied aan enkele regels houden. De Sportvisserij Nederland heeft bijvoorbeeld regels vastgesteld met betrekking tot de locaties waar je wel/niet mag vissen.

In de periode vanaf half augustus kun je in de Biesbosch zelfs vliegvissen. Vanaf ongeveer eind april kun je in dit gebied ook brasem vangen. Mocht je graag karper Vissen, is dat ook mogelijk in de Biesbosch. Je komt in de waterrijke gebieden in dit natuurgebied gewoonweg heel veel soorten vissen tegen. Dát maakt het vissen in de Biesbosch alleen maar leuker.

Natuurhuisje Oosterhout

✔️ 4 personen

✔️ In het bos

✔️ Sauna

✔️ Beoordeling 5/5

✔️ Huisdieren

Bekijk huisje

Overnachten in Oosterhout
Natuurhuisje Oosterhout

✔️ 4 personen

✔️ Vrijstaand

✔️ Sauna

✔️ Beoordeling 4/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Natuurhuisje Dordrecht
Natuurhuisje Dordrecht

✔️ 4 personen

✔️Midden in Biesbosch

✔️Knus en sfeervol

✔️ Beoordeling 5/5

❌ Huisdieren

Bekijk huisje

Heerlijk overnachten in de Biesbosch

Het overnachten in de Biesbosch is een ultieme belevenis. Je komt tijdens je overnachting volledig tot rust, je geniet van al het moois om je heen en je raakt waarschijnlijk verwonderd door al het moois. Dat Nederland zó mooi is, had je mogelijk tot voorheen niet durven dromen.

Maar, hoe kun je nou op de beste manier in de Biesbosch overnachten? Dit hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Wij hebben alvast enkele tips voor je verzameld:

 • Boek je verblijf zo vroeg mogelijk. Met name in de afgelopen jaren is de Biesbosch steeds populairder geworden. Dit is elk voorjaar, elke zomer en elk najaar duidelijk te zien aan de hoeveelheid toeristen. Zorg er daarom voor dat je je verblijf zo vroeg mogelijk boekt.
 • Houd rekening met de regels. De Biesbosch is een beschermd natuurgebied. Dit betekent dat je je aan tal van regels moet houden, bijvoorbeeld als je in dit natuurgebied gaat vissen.
 • Ga bij voorkeur langer als één nacht. Wil je voor slechts één nacht overnachten in de Biesbosch? Dan heb je mogelijk na deze ene nacht spijt. Dit natuurgebied heeft namelijk zóveel te bieden. Wij adviseren je daarom om minimaal een weekendje in dit natuurgebied te verblijven. Mocht je nog langer de tijd hebben, is dit een ware aanrader.
 • Houd de weersverwachtingen in de gaten. In de Biesbosch kan het nogal spoken wat betreft het weer. Doordat het een uniek gebied betreft, is het weer behoorlijk veranderlijk. Houd daarom de weerverwachtingen goed in de gaten. En houd dus ook rekening met het flink getijdeverschil in dit sensationele natuurgebied.
 • Denk goed na over je wensen. Tot slot adviseren wij je om op voorhand goed na te denken over je wensen. Wil je echt één met de natuur zijn tijdens je overnachting? Of wil je van enige luxe verzekerd zijn?

Overnachten in de Biesbosch op een camping

Ben je gek op kamperen? Ook dan zit je in de Biesbosch goed. Je hebt namelijk de keuze uit meerdere campings in de Biesbosch. Onder meer de Boerderijcamping van Bergeijk en de Biesboschhoeve kunnen op veel lovende beoordelingen rekenen.

Wat het leuke aan een camping is, is dat je je ook echt in de natuur bevindt. Je bent bovendien niet van al te veel luxe verzekerd, waardoor je even terug naar de basis van het leven gaat.

Overigens kun je op meerdere manieren verblijven op een camping in de Biesbosch. Je kunt met je eigen camper of caravan gaan, maar je kunt ook een tentje meenemen. Het overnachten in een tentje is de Biesbosch is toch wel buitengewoon. Grote kans dat je deze unieke ervaring nóóit meer vergeet.

Overnachten in de Biesbosch op een vakantiepark

Ben je tijdens je verblijf in de Biesbosch graag van het nodige gemak verzekerd? Dan kun je ook kiezen voor één van de vakantieparken in de Biesbosch. Je kunt onder meer kiezen voor vakantiepark Landal in de Biesbosch. Een prachtig vakantiepark met de nodige faciliteiten, waaronder een zwembad. Mocht je op één van de vakantieparken willen verblijven, moet je snel zijn. De parken zijn in trek, waardoor je al snel achter het net vist. Zorg er daarom voor dat je je verblijf op het vakantiepark vroegtijdig boekt.

Overnachten in de Biesbosch in een Natuurhuisje

Het is niet heel verwonderlijk, maar in dit natuurgebied vind je talloze Natuurhuisjes. Deze huisjes bevinden zich midden in de natuur, waardoor je echt één met de natuur wordt. In de Biesbosch overnachten in een Natuurhuisje is de leukste manier om kennis te maken met dit gebied!

Zo kom je in en rondom dit huisje volledig tot rust. Je hoeft niet bang te zijn voor pottenkijkers of voor mensen die druk zijn en veel lawaai maken. Nee, alle mensen die overnachten in de Biesbosch, zijn gek op rust en de natuur.

Als je ’s ochtends in je Natuurhuisje wakker wordt, begint het genieten direct. Je schuift de gordijnen open en je geniet direct van fantastisch uitzicht. Om wat voor uitzicht dit precies gaat, verschilt van huisje tot huisje. Bij sommige verblijven kijk je uit over de bossen, terwijl je bij andere verblijven over het water uitkijkt. Aan jou de taak om te bepalen waar je voorkeur naar uitgaat.

Gedurende de dag geniet kun je ontspannen en genieten op verschillende manieren. Zo kun je met je fiets of benenwagen de omgeving ontdekken of bijvoorbeeld een bootje of kano huren. Maar ook relaxen in je huisje is heerlijk. Doordat het rondom het Natuurhuisje rustig is, kom je echt even tot rust. Wel zo prettig in deze gehaaste maatschappij, niet waar?

Ja, ik wil ontspannen in

de Biesbosch overnachten!

Dit vind je ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *